Кулінарна російська традиція віками зберігає класичні рецепти холодних супів з м’ясом і овочами, які передаються з покоління в покоління. Одна з найбільш популярних рецептур – домашня окрошка на білому квасі, яку робити можна не тільки на квасний основі, але і на курячому бульйоні. М’ясний навар робить цей варіант холодного супу більш ситним і смачним, але жирність його при цьому майже така ж, як і холодник на сироватці.
Пропонуємо базовий рецепт приготування окрошки на бульйоні з курки, який дістався нам від попередніх поколінь кухарок. Він передбачає використання трьох видів м’яса: свинини, вареної філе курки і дикої птиці.
Кислий огірок, за бажанням, можна замінити свіжим овочем. Любителі грибних смакових ноток можуть додати в улюблене літнє частування жменю (або дві) варених або підсмажених печериць або боровиків.
Класична окрошка на прозорому курячому бульйоні зі сметаною
Складові
- Філе курки – 600 г + –
- Яйця курячі – 5-6 шт. + –
- Картопля – 6 шт. + –
- Огірки – 2 шт. + –
- Редис червоний – 4 шт. + –
- Кріп (свіжа зелень) – 1 великий пучок + –
- Пір’я зеленої цибулі – 1 пучок + –
- М’ясний навар з курки – 2 л + –
- Сметана нежирна – 200 мл + –
- Гірчиця гостра – 1 ч. Л. + –
- Сіль «екстра» – 1 ч. Л. + –
Покрокове приготування будинку коханої окрошки на м’ясному бульйоні
- Промиваємо м’ясо, заливаємо його холодною водою і поміщаємо каструлю на плиту.
- Як тільки вміст закипить, вогонь зменшуємо, шумівкою збираємо з поверхні пінку, присаливаем і Томім філе під кришкою до м’якості.
- Курятину видаляємо для охолодження, а м’ясної відвар проціджують через дуже дрібне сито (його можна застелити зсередини полотняною серветкою) – бульйон вийде чистим, як сльоза.
- Картопляні бульби відмиванням від бруду, закладаємо в каструлю разом з сирими яйцями і відправляємо на вогонь.
- Через 8 хвилин після закипання виймаємо яйця і поміщаємо їх в холодну воду, а картопля продовжуємо варити до м’якості.
- Знявши шкаралупу з яєць і почистивши картоплю, ріжемо ці продукти дрібним кубиком.
- Огірки з редискою миємо, обсушуємо, видаляємо хвостики і теж ріжемо кубиками.
- Філе птиці (без шкури!) Подрібнюємо також.
- Миту зелень рубаємо дрібно гострим ножем.
- Всю нарізку збираємо в супниці і заважаємо.
- Залишається приготувати заливку. В охолоджений м’ясної навар додаємо сметану, гірчичну пасту, сіль. Ароматної рідиною з легкою кислинкою заливаємо нарізку і заважаємо.
Подавати домашню окрошку, зроблену з даного рецептом на міцному м’ясному бульйоні, потрібно тільки після того, як вона настоїться в холоді не менше години.
Як зробити окрошку на бульйоні з курячого філе смачної
- Щоб холодник вийшов таким смачним, як в дитинстві, потрібно з усією відповідальністю підійти до вибору м’яса для бульйону. Найкраще брати для основи окрошки тушку курки-несучки сільського походження, тобто домашню.
Зазвичай такі птахи не відрізняються підвищеною мясистостью, але в даному випадку це не так важливо, як насиченість курячого навару.
- М’ясо свійської квочки відварити швидко не вийде – знадобиться 2-3 години, але аромат навару вийде максимально насиченим.
- Якщо готувати окрошку по-домашньому збираєтеся з розрахунку на велику сім’ю, то варити краще цілу тушку, розрубав її на частини. Всього для кількох порцій холодник буде досить і половини курки.
- Холодний жир на губах – не найприємніше відчуття. Щоб зменшити жирність улюбленої окрошки на курячому бульйоні, потрібно перед відправленням м’яса в варильну каструлю зрізати з м’яса все жирові прошарки і, по можливості, зняти шкіру.
- Холодний суп на м’ясному відварі вийде ще більш освіжаючим, якщо 1/3 частина свіжого огірка потерти на тертці. Такий нехитрий прийом допоможе максимально збагатити суп ароматом свіжості.
До речі, саме для цього зелень цибулі і петрушки перед відправкою в супницю бажано підсолити і злегка прим’яти.
- Якщо жовток одного вареного яйця потовкти до стану мокрого порошку і додати в окрошку, то вона набуде приємного жовтого відтінку і збагатить свій смак.
- Любителі гостренького можуть додати в майже готове частування трохи гірчичною пасти. На супницю, об’ємом 3 л, досить буде 1 ч. Л.
- М’ясну складову холодного частування можна варіювати на свій смак, наприклад відварну курятину доповнити шинкою з цього ж м’яса.
- Класична окрошка, яку з задоволенням їли наші предки, заливалася білим квасом або сироваткою, і її кислуватий присмак відмінно тамував спрагу в літню спеку.
- Бульйонна основа має зовсім інше смакове звучання. Відсутню йому кислинку додасть дрібка лимонної кислоти або кілька крапель соку лайма свіжого віджиму.
- Ще один варіант підкислити холодний суп – змішати бульйон з філе птиці з сироваткою, в рівних пропорціях, і отриманою рідиною залити продуктову нарізку.
У літню спеку улюблений борщ хочеться замінити якимось холодним стравою. Ситна окрошка, зроблена по-домашньому смачно на наваристому бульйоні з курки, виявиться як не можна до речі.
Її низька калорійність не заподіє ніякої шкоди фігурі, подарувавши при цьому приємне відчуття ситості і достаток від смачної їжі.