Рецепт окрошки на бульйоні з курки

Окрошка на курячому бульйоні рецепт зі сметаною
Кулінарна російська традиція віками зберігає класичні рецепти холодних супів з м’ясом і овочами, які передаються з покоління в покоління. Одна з найбільш популярних рецептур – домашня окрошка на білому квасі, яку робити можна не тільки на квасний основі, але і на курячому бульйоні. М’ясний навар робить цей варіант холодного супу більш ситним і смачним, але жирність його при цьому майже така ж, як і холодник на сироватці.

Пропонуємо базовий рецепт приготування окрошки на бульйоні з курки, який дістався нам від попередніх поколінь кухарок. Він передбачає використання трьох видів м’яса: свинини, вареної філе курки і дикої птиці.

Кислий огірок, за бажанням, можна замінити свіжим овочем. Любителі грибних смакових ноток можуть додати в улюблене літнє частування жменю (або дві) варених або підсмажених печериць або боровиків.

Класична окрошка на прозорому курячому бульйоні зі сметаною

Готуємо окрошку на прозоро бульйоні з курки зі сметаною

Складові

  • Філе курки – 600 г + –
  • Яйця курячі – 5-6 шт. + –
  • Картопля – 6 шт. + –
  • Огірки – 2 шт. + –
  • Редис червоний – 4 шт. + –
  • Кріп (свіжа зелень) – 1 великий пучок + –
  • Пір’я зеленої цибулі – 1 пучок + –
  • М’ясний навар з курки – 2 л + –
  • Сметана нежирна – 200 мл + –
  • Гірчиця гостра – 1 ч. Л. + –
  • Сіль «екстра» – 1 ч. Л. + –

Покрокове приготування будинку коханої окрошки на м’ясному бульйоні

  1. Промиваємо м’ясо, заливаємо його холодною водою і поміщаємо каструлю на плиту.
  2. Як тільки вміст закипить, вогонь зменшуємо, шумівкою збираємо з поверхні пінку, присаливаем і Томім філе під кришкою до м’якості.
  3. Курятину видаляємо для охолодження, а м’ясної відвар проціджують через дуже дрібне сито (його можна застелити зсередини полотняною серветкою) – бульйон вийде чистим, як сльоза.
  4. Картопляні бульби відмиванням від бруду, закладаємо в каструлю разом з сирими яйцями і відправляємо на вогонь.
  5. Через 8 хвилин після закипання виймаємо яйця і поміщаємо їх в холодну воду, а картопля продовжуємо варити до м’якості.
  6. Знявши шкаралупу з яєць і почистивши картоплю, ріжемо ці продукти дрібним кубиком.
  7. Огірки з редискою миємо, обсушуємо, видаляємо хвостики і теж ріжемо кубиками.
  8. Філе птиці (без шкури!) Подрібнюємо також.
  9. Миту зелень рубаємо дрібно гострим ножем.
  10. Всю нарізку збираємо в супниці і заважаємо.
  11. Залишається приготувати заливку. В охолоджений м’ясної навар додаємо сметану, гірчичну пасту, сіль. Ароматної рідиною з легкою кислинкою заливаємо нарізку і заважаємо.

Покроковий рецепт класичної окрошки на курячому бульйоні

Подавати домашню окрошку, зроблену з даного рецептом на міцному м’ясному бульйоні, потрібно тільки після того, як вона настоїться в холоді не менше години.

Як зробити окрошку на бульйоні з курячого філе смачної

  • Щоб холодник вийшов таким смачним, як в дитинстві, потрібно з усією відповідальністю підійти до вибору м’яса для бульйону. Найкраще брати для основи окрошки тушку курки-несучки сільського походження, тобто домашню.

Зазвичай такі птахи не відрізняються підвищеною мясистостью, але в даному випадку це не так важливо, як насиченість курячого навару.

  • М’ясо свійської квочки відварити швидко не вийде – знадобиться 2-3 години, але аромат навару вийде максимально насиченим.
  • Якщо готувати окрошку по-домашньому збираєтеся з розрахунку на велику сім’ю, то варити краще цілу тушку, розрубав її на частини. Всього для кількох порцій холодник буде досить і половини курки.
  • Холодний жир на губах – не найприємніше відчуття. Щоб зменшити жирність улюбленої окрошки на курячому бульйоні, потрібно перед відправленням м’яса в варильну каструлю зрізати з м’яса все жирові прошарки і, по можливості, зняти шкіру.
  • Холодний суп на м’ясному відварі вийде ще більш освіжаючим, якщо 1/3 частина свіжого огірка потерти на тертці. Такий нехитрий прийом допоможе максимально збагатити суп ароматом свіжості.

До речі, саме для цього зелень цибулі і петрушки перед відправкою в супницю бажано підсолити і злегка прим’яти.

  • Якщо жовток одного вареного яйця потовкти до стану мокрого порошку і додати в окрошку, то вона набуде приємного жовтого відтінку і збагатить свій смак.
  • Любителі гостренького можуть додати в майже готове частування трохи гірчичною пасти. На супницю, об’ємом 3 л, досить буде 1 ч. Л.
  • М’ясну складову холодного частування можна варіювати на свій смак, наприклад відварну курятину доповнити шинкою з цього ж м’яса.
  • Класична окрошка, яку з задоволенням їли наші предки, заливалася білим квасом або сироваткою, і її кислуватий присмак відмінно тамував спрагу в літню спеку.
  • Бульйонна основа має зовсім інше смакове звучання. Відсутню йому кислинку додасть дрібка лимонної кислоти або кілька крапель соку лайма свіжого віджиму.

Робимо смачну домашню окрошку на бульйоні з курочки

  • Ще один варіант підкислити холодний суп – змішати бульйон з філе птиці з сироваткою, в рівних пропорціях, і отриманою рідиною залити продуктову нарізку.

У літню спеку улюблений борщ хочеться замінити якимось холодним стравою. Ситна окрошка, зроблена по-домашньому смачно на наваристому бульйоні з курки, виявиться як не можна до речі.

Її низька калорійність не заподіє ніякої шкоди фігурі, подарувавши при цьому приємне відчуття ситості і достаток від смачної їжі.