Майонезний соус був винайдений в 18 столітті і відразу став дуже популярним, дійсно, є багато страв, в яких його присутність необхідна.
Соус цей дуже калорійний і не зовсім корисний, і тому тут ми розглянемо, як приготувати м’ясо по-французьки без майонезу, але зберегти весь смак цього чудового блюда. Це прекрасний варіант для тих, хто правильно харчується, але хоче урізноманітнити свій раціон і поласувати м’ясом без шкоди фігурі і здоров’ю.
Традиційно м’ясо по-французьки готується з молодої телятини. В оригіналі рецепта, який був уперше приготовлений в Парижі, були присутні ще й гриби, але з часом їх виключили з інгредієнтів.
Сьогодні страва готують не тільки з телятини, але і з будь-якого іншого м’яса: свинини, індичатини, яловичини, баранини і навіть курки. Так що ніяких обмежень тут немає, вибирайте те м’ясо, яке самі побажаєте.
Яловичину і свинину рекомендується замаринувати перед готуванням, так як воно більш жорстке! Філе курки та індички можна готувати без попередньої мариновки, хоча зайвої вона не буде.
Соус для м’яса по-французьки
Тепер розглянемо головне питання – чим замінити майонез в м’ясі по-французьки. Для цього є два варіанти, вибирайте який вам здасться більш апетитним.
Соус бешамель
- У зручній посуді поставте топитися на повільному вогні 100 г вершкового масла.
- Після того, як воно повністю розтануло, невеликими порціями всипте 4-5 ст.л. борошна і ретельно розмішайте до розчинення грудочок.
- Тонкою цівкою введіть 300 мл молока, постійно помішуючи соус.
- Після загустіння маси зніміть посуд з вогню і остудіть її.
сметанний соус
- Склянка сметани змішайте з 0,5 ч.л. гірчичного порошку, щіпкою запашного перцю і паприки.
- Дайте соусу настоятися протягом півгодини в холодильнику.
Читайте ще схожі записи:
Як зробити м’ясо по-французьки з картоплею та грибами
Як приготувати м’ясо по-французьки в мультиварці
М’ясо по-французьки: рецепт без майонезу
Складові
- М’ясо (частина філе) – 600-700 г + –
- Помідори – 3-4 шт + –
- Сир – 200 г + –
- Сіль – за смаком + –
- Спеції – на ваш розсуд + –
- Рослинна олія – 1 ст.л. + –
Як приготувати м’ясо по-французьки без майонезу
- М’ясо порізати на порційні шматочки і злегка відбийте.
- Покладіть філе на деко, попередньо змастивши його олією.
- Сир натріть на тертці, помідори поріжте кружечками.
- Кожен шматочок посоліть, присмачити приправами і рясно намажте соусом.
- Зверху покладіть помідори.
- Зверху посипте м’ясо тертим сиром.
- Надішліть блюдо в заздалегідь розігріту духовку до 180-200 градусів на годину.
Щоб сирна скоринка не стала сухою і не підгоріла, ви можете посипати м’ясо сиром не відразу, а після закінчення півгодини готування. Просто витягніть деко, насипте зверху сир і відправте його знову в духовку.
Як бачите, зробити м’ясо по-французьки без майонезу дуже просто і вийде воно ніяк не гірше, ніж з цим калорійним і жирним соусом. Страву подають з гарніром з рису, картоплі фрі, пюре, зеленого горошку. Окрасою послужать гілочки зелені і листя салату.