Страви з гречки гарні самі по собі і разом з іншими продуктами – свіжими і консервованими овочами, м’ясом, різними підливами і салатами.
Але особливо смачна гречана каша з грибами – маслюки, печерицями, опеньками, лисичками, підберезники і іншими дарами лісу. Купуємо або дістаємо з морозильної камери будь-грибочки і приступаємо до готування дивно смачного і ситного страви з м’ясом і без!
Покроковий рецепт гречаної каші з грибами та цибулею
Складові
- Гречка – 300 г + –
- Печериці або інші гриби – 0,5 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт + –
- Оливкова олія – 40 г + –
- Масло вершкове – 40 г + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Вода очищена – 0,6 л + –
Як приготувати кашу з гречки з грибами
Гречана каша сама по собі ситна і багата вітамінами і мінералами, але гриби, не менш корисні, додають їй ситності і надають особливого аромату, що нагадує про літо.
- Очищаємо цибулю, промиваємо і ріжемо дрібними кубиками.
- Промиваємо грибочки, і, якщо потрібно, прибираємо губчасту тканину під капелюшками (у маслюків, боровиків, підберезників і т.п.). Нарізаємо гриби кубиком.
- Розігріваємо толстодонную каструлю, додавши в неї вершкове і оливкове (соняшникова) масло.
- Обсмажуємо лушпиння нарізку, поки не стане прозорою.
- Всипаємо грибні кубики і обсмажуємо до м’якого стану, посолити і поперчити.
- Промиваємо гречку проточною водою (кладемо в друшляк) і засипаємо в каструлю з цибулею і грибами.
- Заливаємо майбутню кашку окропом, зменшуємо вогонь до маленького, і варимо близько 20 хвилин.
- Вимкнувши плиту, що не відкриваємо кашу ще 10 хвилин.
Перемішуємо вміст каструлі, розкладаємо в тарілки і кличемо їдців обідати!
Читайте ще схожі записи:
Як зварити перловку
Гречка з грибами і м’ясом
Складові
- Свиняче м’ясо з лопатки або задньої частини – 0,4 кг;
- Гречка – 2 склянки;
- Вода – 4,5 склянки;
- Гриби свіжі – 200 г;
- Лук-ріпка середній – 3 шт;
- Морквина велика – 1 шт;
- Топлене сало або рафінована олія – 4 ст.л .;
- Чорний перець і сіль – на ваш смак
Як зварити гречану кашу з грибами і м’ясом покроково
Перед тим, як приступимо до готування, уточнимо, що кашу в процесі варіння перемішувати не можна: вона повинна розм’якшити під паром і насититися м’ясними і грибними соками і ароматами. Якщо ви хоч раз перемішаєте її в процесі приготування, крупа розвариться, що сподобається далеко не всім.
- Промиваємо м’ясо холодною водою, обсушуємо паперовими рушниками і ріжемо середнім кубиком. Якщо у вас жирне м’ясо, то нарізаємо так, щоб на кожному кубику залишалося трохи жирку, а при смаженні використовуємо не 4 ст.л. масла (сала), а дві.
- Очищаємо цибулю, промиваємо та нарізаємо невеликими кубиками і обсмажуємо до золотистого кольору на олії (салі).
- Чистимо і ріжемо моркву дрібним кубиком.
- Нарізаємо промиті грибочки будь-яким способом, головне – не надто подрібнювати їх, інакше вони стануть непомітними після варіння.
- Обсмажуємо в розігрітій сотейнику з топленим салом або маслом шматочки свинини, поки не з’явиться піджареної корочка.
- Кладемо лушпиння обсмажування і готуємо всі п’ять хвилин.
- Всипаємо морквяні кубики, перемішуємо, робимо середній вогонь і обсмажуємо продукти, поки морква не стане м’якою.
- Додаємо грибну нарізку, посипаємо перцем і сіллю на свій смак і смажимо ще 5 хв.
- Промиваємо заздалегідь перебраний гречку, даємо стекти воді, і засипаємо в сотейник. Додаємо вогню і, помішуючи крупу, тушкуємо все, поки не випарується волога
- Зменшуємо вогонь і обсмажуємо гречку близько 3 хвилин, вона підсохне і вбере сало (масло).
- Вливаємо 4,5 склянки окропу, подсаливаем кашку, доводимо до кипіння, пробуємо і, якщо потрібно, додаємо солі і перцю (головне, не пересолити).
- Закриваємо сотейник, робимо повільний вогонь і Томім блюдо близько 40 хв. Коли вода вбереться, а каша стане плотноватой, вливаємо ще півсклянки водички (не перемішуючи!) І варимо під кришкою до готовності.
- Вимикаємо плиту і вкутуємо посудину чимось теплим на 25 хвилин для кращого розпарювання.
Гречана каша з грибами і м’ясом готова. Розкладаємо її по тарілках і кличемо сім’ю до столу. Гречку з грибами добре доповнює лечо, овочеві салати, засолені і мариновані овочі.