Кисломолочні продукти, по праву популярності, можна назвати народними улюбленцями. Вони смачні і дуже корисні. Тому виробники кухонної техніки не могли залишити без уваги споживачів – прихильників здорової молочної кухні. Сьогодні ми можемо вибрати з багатого асортименту побутової техніки та прилади для приготування молочних виробів, які залишаться натуральними і безпечними для здоров’я.
У цій статті ми розглянемо, як приготувати домашній йогурт в йогуртниці і запропонуємо кілька перевірених рецептів його приготування. Адже, насправді, молочні продукти промислового виробництва практично стерильні і не містять заявлених корисних речовин. Адже ми здогадуємося про це, чи не так?
Йогурт – один з найулюбленіших молочних продуктів! Про його корисних для травлення властивості знають навіть діти! Але так чи цей продукт чудовий на прилавках продуктових магазинів? Погодьтеся, що фабричні йогурти не можуть містити широко розрекламованих біфідобактерій і лактобактерій в достатній кількості.
Якби це було так, то вони не припиняли б бродити і дуже швидко б псувалися. Однак це не привід засмучуватися – адже і в домашніх умовах дуже просто можна зробити смачні продукти з молока! Приготувати йогурт в сучасній йогуртниці дуже просто! Потрібне нам кількість інгредієнтів для рецептів мінімально, а обіграти їх можна як завгодно, зробивши безліч варіантів рецепта!
рецептура класична
Складові
- Цукор – 120-150 г + –
- Молоко – 1000-1300 мл + –
- Закваска – + –
Приготування
Якщо молоко магазинне – пастеризоване або ультрапастеризоване, то нагріваємо його до 37 градусів. Якщо ж було взято розливне або сільське молоко, то його потрібно прокип’ятити, а потім остудити до тієї ж самої температури, знявши попередньо з поверхні пінку.
У теплому молоці розводимо цукор і, додавши закваску, ретельно розмішуємо або збиваємо міксером або блендером.
Готову суміш розливаємо по ємностей і встановлюємо їх в йогуртницю на 5 годин.
* Рада кухарчуком
Дуже важливо, щоб температура молока перед додаванням в нього закваски була не більше 40 градусів. Найкомфортніша температура навколишнього середовища для максимального розмноження лактобактерій дорівнює 37 градусам. При температурі ж вище 40, мікроорганізми гинуть, і наш улюблений продукт може просто-напросто не вийти – не буде кому сквашувати молочко.
Щоб переконатися в тому, що молоко необхідної температури, потрібно ретельно перемішати його, змішавши більш прохолодні верхні шари з більш гарячими нижніми і – найпростіший спосіб – перевірити на палець. Якщо температура молока практично не відчувається, то вона близька до температури тіла – 37 градусів за Цельсієм. Якщо ж молоко теплувато, то краще набратися терпіння і дати йому постояти ще трохи. Це той самий випадок, коли поспіх нам ні до чого.
Про заквасках
Варіантів закваски може бути безліч.
Можливе використання «живого» йогурту, але в такому випадку краще купувати найдорожчий, без добавок і з найменшим з можливих терміном зберігання, інакше ми всі консерванти і барвники перенесемо з магазинного в наш домашній йогурт.
Продаються також спеціалізовані закваски – для приготування кисломолочних продуктів в домашніх умовах. Найбільш відомі і популярні господинями – «Евіталія» і «Лактин». Як правило, йогурти на даних заквасках завжди легко готуються, добре виходять, смачні і не мають домішки сторонніх запахів і смаків, що є вельми приємним властивістю!
Третій варіант сквасіть молочко – приготувати закваску самостійно.
Як приготувати закваску
складові
- Молоко – 130 мл + –
- «Біфідумбактерин» – 1 флакон + –
- «Наріне» – 3 пакетика + –
приготування
Молоко розігріваємо до 37-39 градусів.
Додаємо в нагріте молоко «Наріне» і «Біфідумбактерин» і забезпечуємо отриманої суміші на добу температуру приблизно 37 градусів (важливо, щоб не більше 40!). Для цього можна майбутню закваску поставити безпосередньо в йогуртницю або в будь-який досить тепле місце, попередньо обернувши рушником.
«Наріне» і «Біфідумбактерин» – це аптечні засоби, чого ні в якому разі не варто лякатися! Це лише концентрат потрібних нам мікроорганізмів. Готова закваска зберігається в прохолоді близько 5-7 днів, не приходячи в непридатність. На кожні 1000 мл молока нам потрібні 2 столові ложки приготованої закваски.
Домашній йогурт для дітей
Кисломолочні продукти корисні не тільки дорослим людям. Вони потрібні і вкрай важливі для здоров’я малюків вже з десятого місяця життя. Найпопулярніші виробники, що забезпечують нас молочними продуктами для дітей, все одно не можуть не додавати в свої товари загусники і речовини, що збільшують термін зберігання. А це зовсім не потрібно для організму маленької дитини.
Тому краще годувати дитину натуральними, самостійно приготованими, «живими» кисломолочними продуктами. Рецепт приготування йогурту в йогуртниці для маленьких дітей принципово не відрізняється від базового рецепта, але є кілька нюансів, які варто враховувати.
Йогурт для діточок до року
складові
- Молоко – 250 мл + –
- Закваска – 1 чайн. л. + –
- Яблучне пюре – 100 г + –
приготування
Як і в попередніх рецептах, гріємо молоко до температури тіла і додаємо в нього закваску. Ретельно перемішуємо молоко з яблучним пюре.
Викладаємо в ємності і виставляємо суміш в йогуртницю на 5 годин.
Важливі відмінності дитячого йогурту від дорослого в тому, що, по-перше, не варто додавати в якості закваски магазинний продукт, а, по-друге, не потрібно підсолоджувати його цукром або медом. Цукор шкідливий для організму дитини, а мед є сильним алергеном, і дітям, які не досягли однорічного віку, його краще не давати.
Яблучне пюре можна замінити подрібненими яблуками, грушами, бананами, м’якими сухофруктами – в залежності від уподобань дитини.
Важливо пам’ятати, що цей вид йогурту зберігається не більше 2-3 днів, проте краще з’їсти його протягом найближчої доби. А якщо ж у ньому містяться свіжі фрукти або ягідки – то вжити його треба відразу або зберігати не більше 10-12 годин. Тому бажано готувати відповідні обсяги.
Різноманіття домашнього виробництва
Рецепт домашнього йогурту в йогуртниці можна кожного разу видозмінювати незначними нюансами і смаковими добавками, але різниця між варіаціями буде разючою!
Наприклад, любителі такого благородного ароматного напою, як кава, можуть додавати на літр молока 4 столових ложки сублімованого кави. Ласунам на цю ж порцію продукту – 100 грамів (1 плитку) будь-якого шоколаду, який потрібно розплавити попередньо на водяній бані і потім змішати з молоком. Чудово підходить як гіркий і молочний, так і білий шоколад.
Ті, хто солодке не любить, можуть просто прибрати з рецепта домашнього йогурту в йогуртниці цукор – і вийде прекрасний продукт без підсолоджувачів. Для пікантності в нього можна додати трохи дрібно покришену свіжого кропу.
На Тибеті багато сотень років тому був виявлений приголомшливий симбіоз корисних бактерій і мікроскопічних грибів. Вони квасять молоко, надаючи йому чудові смакові якості, а також неймовірні корисні властивості для організму.
Люди почали помічати, що після систематичного вживання цієї закваски, багато хвороби відступають – це були і хвороби шлунка, і проблеми зі статевою сферою, і навіть онкологічні захворювання! І до цього дня тибетський молочний гриб користується неймовірною популярністю в усьому світі!
Це здорово, що людство поступово усвідомило, що науково-технічний прогрес може нести з собою не тільки блага для нас, але і здатний зруйнувати не тільки навколишнє середовище, але і нашу внутрішню середу!
Біологічні властивості сприятливих для мікрофлори кишечника бактерій забезпечують нормальну його роботу, тому рецепт приготування домашнього йогурту в йогуртниці допоможе вирішити цю задачу самим натуральним чином.