Мудрі господині заздалегідь завжди роблять корисні заготовки на зиму, щоб потім можна було чимось смачненьким пригостити всю велику родину. Кращі заготовки виходять з овочів, взяти той же хрін з буряком, рецепти його приготування з успіхом розходяться по кулінарних книг різних господинь. Домашнє маринування вищеназваних продуктів дозволяє зробити просту закуску до страв, яка додасть «жару» своїми пікантними нотками в холоди.
Рецепт хрону з буряком і меленим перцем
Складові
- Хрін – 500 г + –
- Чорний перець мелений – щіпка + –
- Буряк – 500 г + –
- Оцет яблучний – 250 мл + –
- Сіль – 60 г + –
- Цукор – 120 г + –
- Соняшникова олія – 300 мл + –
Приготування
Про те, як зробити класичну хреново закуску на зиму, відомо багатьом, а от як отримати дійсно пікантний продукт, від якого б захоплювало дух в прямому сенсі слова, знають не всі.
Ми готові поділитися з вами цікавим рецептом приготування «чортівня» з буряка, для нього вам знадобиться трохи простих інгредієнтів і трохи більше, ніж зазвичай, часу для підготовки.
Моєму цукровий буряк під проточною водою, після чого варимо її до готовності. Зварений коренеплід очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкою соломкою.
- Хрін готуємо заздалегідь – на ніч залишаємо його в воді. Безпосередньо перед приготуванням рідина зливаємо, а сама рослина очищаємо від шкірки. Відрізаємо нижню і верхню частину хреново кореня, промиваємо його залишки від бруду в воді і приступаємо до процесу подрібнення.
- Можемо хрін просто пропустити через м’ясорубку або скористатися блендером, а можна натерти його на звичайній тертці.
- Подрібнені хрін і буряк висипаємо в емальовану каструлю, додаємо в неї мелений перець, соняшникова олія, цукор і сіль.
- Перемішуємо всі інгредієнти, розігріваємо їх до 70-75 ° C, після цього знімаємо каструлю з плити і додаємо в вміст трохи оцту.
- Знову перемішуємо продукти і починаємо розливати «чортівня» з буряка по банкам, не чекаючи поки вона охолоне. Банки повинні бути заздалегідь простерилізовані і підготовлені до закрутки. Розкладаємо закуску по банкам, потім ставимо їх в гарячу воду і пастеризуємо хвилин 30.
- Дістаємо банки з води, герметично закупорюють їх прокип’ячену кришками, охолоджуємо домашню заготовку, після чого відносимо її в прохолодне місце на зберігання.
Настоятися «в холодку» продукт повинен від декількох днів до тижня, все залежить від «гостроти» ваших уподобань.
З чим подати хреново закуску до столу
Найкраще маринований хрін поєднується з м’ясними та рибними стравами. Але гострий смак зимової закуски зможе відмінно підійти і до інших страв, наприклад, до спагетті, пельменів, мантам, каш, холодцю, бутербродів, ковбасі, картоплі.
Просто, але в той же момент вишукано, виглядає «чортівня» на шматочку темного хліба. Перед подачею її можна трохи розбавити майонезом або сметаною, і вуаля – смачна закуска з хрону готова порадувати вас своїм стійким ароматом і пекучим смаком.
«Делікатний» рецепт хрону з томатами
Для того щоб розбавити занадто гострі смакові нотки готового продукту, багато господинь експериментують і додають в блюдо пом’якшувальні компоненти, наприклад, зелені і червоні помідори.
Саме таку «делікатну» рецептуру ми вам і пропонуємо. Ви витратите мінімум часу на підготовку і приготування, зате отримаєте в якості закуски вельми незвичайний «хренодёр».
Складові
- Хрін – 250 гр.
- Помідори – 3 кг.
- Буряк – 500 гр.
- Сіль за смаком.
- Часник – 250 гр.
Приготування
- Промиваємо хрін під проточною водою, очищаємо його і перекручуємо через м’ясорубку.
- Чистимо часник, потім подрібнюємо його тим же способом, що і хрін.
- Помідори для заготовки беремо червоних і зелених сортів. Причому співвідношення між овочами повинно бути нерівним: червоних повинно бути менше, всього 2 частини, в той час, як зелених беремо 3 частини від загальної кількості.
- Помідори очищаємо від плодоніжок і відправляємо плоди на переробку в м’ясорубку. Тим же шляхом в тарілку з перекрученими інгредієнтами потрапляє очищений буряк.
- Отриману суміш заправляємо сіллю, все змішуємо і розподіляємо вміст по банкам (заздалегідь їх готуємо до закочування).
Банки щільно накриваємо кришками і прибираємо продукт в холодне місце на зберігання. Пастеризувати хреново закуску не обов’язково.
Поради кухарчука
Які коріння використовувати
Щоб маринований хрін завжди виходив пекучим, потрібно для приготування використовувати коріння, викопані навесні до першої грози або восени, до настання заморозків.
Саме такі коренеплоди мають найбільш міцні смакові властивості. Хрін, викопаний в іншу пору року, буде менш гострим, до того ж в ньому може бути присутнім гірчинка.
Готуємо малими порціями
«Хренодёр» з буряком швидко втрачає свій «вогненний» присмак, тому не бажано надовго заготовлювати багато закуски. 1-2 тижні і потрібно знову готувати свіжий продукт.
Для того щоб навіть взимку вдавалося приготувати нову порцію гострої закуски, необхідно зберегти коренеплід в правильних домашніх умовах.
Зберігання коріння хрону
Зберігати хрін на зиму найкраще в підвалі, при t ° C 0, при цьому, заздалегідь очищаємо його коріння від бруду, укладаємо їх шарами і пересипаємо кожен шар чистим піском (торкатися один одного очищені шматки хрена не повинні).
Так зберігатися продукт буде краще, не втрачаючи своїх природних властивостей.
Можна хрін тримати і в холодильнику, так він виходить навіть гострішим. Тільки перед заморожуванням його потрібно добре помити, очистити від шкірки і розрізати на невеликі шматочки (3-5 см.).
Зберігати шматочки коренеплоду бажано в різних порційних пакетах, а не в одному поліетиленовому, і при невеликій плюсовій t ° C.
Рецепт хрону з буряком і яблуками
Хрін з буряком, рецепти приготування може мати самі неординарні. Поєднуватися з хроном можуть не тільки пікантні продукти, на зразок перцю або часнику, а й цілком ніжні на смак фрукти, наприклад, яблуко.
Кисло-солодкий присмак садового плода пом’якшує і трохи змінює звичну гостроту хрону, однак назвати таку закуску «слабкою» мову, навряд чи, повернеться.
Складові
- Коріння хріну – 5 шт.
- Яблука (кисло-солодкі) – 1 кг.
- Часник – 3 головки.
- Цукор – за смаком.
- Буряк – 1 кг.
- Сіль за смаком.
- Чорний мелений перець – за смаком.
- Оцет 70% -ний – 1 ч. Л.
Приготування
- Моєму, потім очищаємо буряк, хрін, часник від шкурок і подрібнюємо продукти в м’ясорубці.
- Знімаємо з яблук шкірку і натираємо фрукти на дрібній тертці.
- Перемішуємо подрібнені компоненти, після чого додаємо в них перець, цукор, сіль і оцет.
- Ставимо суміш на повільний вогонь і проварюємо «чортівня» протягом 5 хвилин.
- Проварений продукт охолоджуємо, потім розкладаємо по банках (заздалегідь їх миємо й обробляємо окропом).
- Відносимо в прохолодне місце і залишаємо закуску на кілька днів, а то і на тиждень, щоб «хренодёр» настоявся і увібрав в себе побільше пікантних хріновий ноток.
Після приготування продукту обов’язково потрібно дати настоятися від 2-3 днів до тижня. Тільки так ви отримаєте концентровану гостру закуску до найрізноманітніших страв.
Як натерти хрін без сліз
Оскільки у хрону їдкий не тільки присмак, але і запах, то при його подрібненні потрібно бути дуже обережним. Найбільш оптимальним варіантом, як подрібнити коренеплід, вважається блендер – це набагато зручніше і, безумовно, безпечніше, ніж в м’ясорубці.
Але якщо такий диво-техніки в вашому кулінарному арсеналі немає, то скористатися вам все ж доведеться м’ясорубкою.
Щоб не нашкодити своїм зоровим органам – просто надягніть на горловину м’ясорубки або на його отвір з гратами целофановий кульок, це допоможе не поширюватися аромату по кухні.
У такого блюда, як хрін з буряком, рецепти приготування вміють дивувати своєю різноманітністю. Класична «чортівня», хоч і залишається понині улюблена багатьма шанувальниками гострих закусок, однак чогось нового і оригінального душі хочеться завжди.
Експериментуйте і ви з інгредіентному складом хреново закуски, але не забувайте про радах, які ми вам дали – і нехай ваші заготовки з хрону на зиму вдаються завжди на славу.