Ці м’ясні чи відбивні, то чи котлети прийнято вважати традиційним українським блюдом, але родом воно, як все смачне, з Франції.
Готують це частування з будь-якого виду м’яса, а також з овочів, грибів і риби, однак самими дієтичними, смачними і ніжними залишаються биточки з курячого фаршу з підливою. І якщо сьогодні ви ще не вирішили, що хочете подати на обід, то вибирайте будь-який наш покроковий рецепт, і обов’язково пробуйте зробити своїми руками цю смакоту.
Биточки і котлети: в чому різниця
В принципі, і по методу приготування, і за рецептурою биточки можна вважати «синонімом» наших класичних котлет.
Різниця між цими м’ясними виробами хіба що у формі, адже стандартні котлетки мають фігуру човники або овалу, до того ж вони трохи сплюснуті. Биточки ж являють собою пишні, круглі, невеликі котлетки, які, найчастіше, готуються в ароматному соусі.
З’явилися перші биточки в 18 столітті, і називалися вони в ті часи «медальйонами». А люди, тісно знайомі з кулінарією, прекрасно обізнані, що медальйони – це круглі шматки найчистішої вирізки, злегка відбиті і обсмажені.
Згодом вишукану страву, серед гурманів середніх станів, зазнало значних змін.
З огляду на дорожнечу основного інгредієнта, і вже тоді медальйони стали робити з рубленого філе, простіше кажучи з фаршу, на який йшло м’ясо будь-якого сорту. З тих самих пір і з’явилися биточки-котлети, які ми всі так любимо.
Биточки з курячого фаршу з підливою на сковороді
Складові
- Курячий фарш – 600 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Хлібний м’якуш – 100 г + –
- Окріп – 2/3 ст. + –
- Яєчний білок – 2 шт. + –
- Морква середня – 1 шт. + –
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ст.л. + –
- Вода – 350-550 мл + –
- Томатна паста – 2 ст.л. + –
- Чорний мелений перець – 1/2 ч.л. + –
- Сіль велика або йодована – за смаком + –
- Рослинна олія – 80 мл + –
Як приготувати биточки з курячого фаршу на сковорідці
Найшвидший в готуванні і легкий в плані калорійності м’ясної компонент – курятина, і саме з курячого фаршу ми радимо приготувати в домашніх умовах биточки.
Такі котлетки можна давати навіть малюкам, адже вони добре засвоюються організмом і є цінним джерелом корисної енергії – білка.
Ну а якщо ви боїтеся, що не впораєтеся з поставленим кулінарної завданням, то наш рецепт з фото крок за кроком все роз’яснить.
- У невеликій чашці замочуємо в окропі хлібний м’якуш без кірки, буквально пару хвилин. Потім віджимають мокру булку і перекладаємо її в більш об’ємну миску.
- Пропущене через м’ясорубку куряче філе перекладаємо до хліба, слідом додаємо дуже дрібно нарізану (кубиками) цибулину.
- Всі інгредієнти перемішуємо, підсолюємо котлетну масу і трохи присмачуємо перцем.
- В окремій глибокій мисці міксером на максимальній швидкості збиваємо з дрібкою солі яєчні білки до білої піни.
- Білкову піну перекладаємо в фарш і акуратно ложечкою втручаємося в м’ясну масу, намагаючись максимально зберегти легкість білків, але при цьому якомога ретельніше з’єднати обидві структури.
Збитий білок у складі котлетного фаршу зробить биточки більш пишними і повітряними.
- Змочуючи руки в прохолодній воді, сформуйте з фаршу невеликі кулясті котлетки і зовсім небагато притисніть їх, щоб вони вийшли толстенькими.
- В добре прогріту сковороду вливаємо олію, і як тільки воно задимів – відправляємо котлетки в розпечену ємність. Укладати биточки потрібно так, щоб вони не стикалися один з одним: так жар буде проходити між ними і рівномірно їх пропікати.
- Через 3-4 хвилини перевертаємо биточки і обсмажуємо їх зі зворотного боку до підсмаженої корки.
- Готові котлетки прибираємо на тарілку, а в порожній сковороді (прямо в маслі, де смажилися биточки) починаємо готувати підливу.
- Нарізану дрібними кубиками цибулину обсмажуємо до прозорості, після чого всипаємо до неї терту крупно моркву.
- На середньому вогні, при регулярному помішуванні, пасерувати овочі потрібно 7 хвилин, потім додаємо томатну пасту і вливаємо півсклянки води. Все перемішуємо і тушкуємо пару хвилин.
- Крохмаль змішуємо з прохолодною водою (1-1,5 ст.) І переливаємо до томатної підливі. Швидко з’єднуємо крохмальну воду з іншими компонентами, подсаливаем, перчимо, чекаємо закипання соусу, і варимо його 5 хвилин до загустіння.
Перекладаємо биточки в соус, закриваємо сковороду кришкою, і на малому вогні Томім м’ясо 20 хвилин.
До таких биточки з томатною підливою найкращим гарніром буде, звичайно ж, картопляне пюре. В цілому, страва виходить дуже смачним, і не дивлячись на велику кількість кроків в рецепті, досить швидким у приготуванні.
Читайте ще схожі записи:
Як зробити котлети в духовці
Дієтичні биточки з курячого фаршу в духовці
Дієтичні гарячі страви готуються, як правило, на пару або в духовці. А щоб зробити курячі битки гідними меню правильного харчування – хліб з його складу ми приберемо, але додамо для пишності і соковитості кабачки, і зовсім трохи вівсяної муки.
Складові
- Вівсяні пластівці – 20-40 г;
- Приправи (будь-які) – за смаком;
- Сіль – ½ ч.л .;
- Добірне яйце – 2 шт .;
- Цибуля ріпчаста – ½ головки;
- Часник – 1 зубок;
- Кабачки або цукіні – 0,3 кг;
- Куряча грудка цілком – 1 шт.
Як зробити биточки з курячого фаршу в духовці
- Для початку нам потрібно обробити курячу грудку. Філе відокремлюємо від кісточок, нарізаємо невеликими шматочками і перекладаємо в блендер, або проганяє через м’ясорубку.
- Лук, м’якоть кабачка і часточку часнику також подрібнюємо за допомогою доступної техніки.
- Перемішуємо м’ясну і овочеву масу між собою, а потім ще раз заважаємо, але вже з додаванням перемеленої в кавомолці вівсянки, солі і будь-яких спецій – по індивідуальних переваг. Ми залишаємо фарш постояти хвилин 10, поки вівсянка трохи набубнявіє.
- Тим часом яйця гарненько збиваємо міксером до піни, а потім вводимо їх до складу котлетного фаршу.
- Духовку включаємо на прогрів до 180 ° С, а на деку вистилає пергаментний папір або силіконовий килимок для випічки.
- Змочуючи руки у воді, ліпимо з фаршу невеликі кругленькі битки, і вкладаємо їх на невеликій відстані один від одного на папір для випікання.
- Відправляємо піддон з котлетками в гарячу піч і засікаємо 20 хвилин. За цей час биточки відмінно пропекутся, але не стануть сухими.
Як запекти курячі битки в вершковому соусі
- З’єднуємо в об’ємної піалі 300 мл 10% вершків з дрібної сирної крихтою (50 г) і перетертої часточкою часнику.
- Як тільки биточки пропекутся – виймаємо їх з духовки і перекладаємо з дека в жароміцних форму, заливаємо зверху вершковим соусом, і знову прибираємо котлетки в піч на 10 хвилин.
Биточки з курячого фаршу з такою підливою відрізняються оригінальним вершковим смаком і ароматом. Запечена сир утворює на поверхні «колобків» апетитну рум’яну корочку, а тому страва виходить дуже смачним і гідним святкового меню.