Рецепт биточків з курки з підливою

Биточки з курячого фаршу з підливою
Ці м’ясні чи відбивні, то чи котлети прийнято вважати традиційним українським блюдом, але родом воно, як все смачне, з Франції.

Готують це частування з будь-якого виду м’яса, а також з овочів, грибів і риби, однак самими дієтичними, смачними і ніжними залишаються биточки з курячого фаршу з підливою. І якщо сьогодні ви ще не вирішили, що хочете подати на обід, то вибирайте будь-який наш покроковий рецепт, і обов’язково пробуйте зробити своїми руками цю смакоту.

Биточки і котлети: в чому різниця

В принципі, і по методу приготування, і за рецептурою биточки можна вважати «синонімом» наших класичних котлет.

Різниця між цими м’ясними виробами хіба що у формі, адже стандартні котлетки мають фігуру човники або овалу, до того ж вони трохи сплюснуті. Биточки ж являють собою пишні, круглі, невеликі котлетки, які, найчастіше, готуються в ароматному соусі.

З’явилися перші биточки в 18 столітті, і називалися вони в ті часи «медальйонами». А люди, тісно знайомі з кулінарією, прекрасно обізнані, що медальйони – це круглі шматки найчистішої вирізки, злегка відбиті і обсмажені.

Чим відрізняються биточки від звичайних котлет

Згодом вишукану страву, серед гурманів середніх станів, зазнало значних змін.

З огляду на дорожнечу основного інгредієнта, і вже тоді медальйони стали робити з рубленого філе, простіше кажучи з фаршу, на який йшло м’ясо будь-якого сорту. З тих самих пір і з’явилися биточки-котлети, які ми всі так любимо.

Биточки з курячого фаршу з підливою на сковороді

Як зробити курячі битки з підливою на сковорідці

Складові

  • Курячий фарш – 600 г + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
  • Хлібний м’якуш – 100 г + –
  • Окріп – 2/3 ст. + –
  • Яєчний білок – 2 шт. + –
  • Морква середня – 1 шт. + –
  • Крохмаль кукурудзяний – 2 ст.л. + –
  • Вода – 350-550 мл + –
  • Томатна паста – 2 ст.л. + –
  • Чорний мелений перець – 1/2 ч.л. + –
  • Сіль велика або йодована – за смаком + –
  • Рослинна олія – ​​80 мл + –

Як приготувати биточки з курячого фаршу на сковорідці

Найшвидший в готуванні і легкий в плані калорійності м’ясної компонент – курятина, і саме з курячого фаршу ми радимо приготувати в домашніх умовах биточки.

Такі котлетки можна давати навіть малюкам, адже вони добре засвоюються організмом і є цінним джерелом корисної енергії – білка.

Ну а якщо ви боїтеся, що не впораєтеся з поставленим кулінарної завданням, то наш рецепт з фото крок за кроком все роз’яснить.

  1. У невеликій чашці замочуємо в окропі хлібний м’якуш без кірки, буквально пару хвилин. Потім віджимають мокру булку і перекладаємо її в більш об’ємну миску.
  2. Пропущене через м’ясорубку куряче філе перекладаємо до хліба, слідом додаємо дуже дрібно нарізану (кубиками) цибулину.
  3. Всі інгредієнти перемішуємо, підсолюємо котлетну масу і трохи присмачуємо перцем.
  4. В окремій глибокій мисці міксером на максимальній швидкості збиваємо з дрібкою солі яєчні білки до білої піни.
  5. Білкову піну перекладаємо в фарш і акуратно ложечкою втручаємося в м’ясну масу, намагаючись максимально зберегти легкість білків, але при цьому якомога ретельніше з’єднати обидві структури.

Збитий білок у складі котлетного фаршу зробить биточки більш пишними і повітряними.

  1. Змочуючи руки в прохолодній воді, сформуйте з фаршу невеликі кулясті котлетки і зовсім небагато притисніть їх, щоб вони вийшли толстенькими.
  2. В добре прогріту сковороду вливаємо олію, і як тільки воно задимів – відправляємо котлетки в розпечену ємність. Укладати биточки потрібно так, щоб вони не стикалися один з одним: так жар буде проходити між ними і рівномірно їх пропікати.
  3. Через 3-4 хвилини перевертаємо биточки і обсмажуємо їх зі зворотного боку до підсмаженої корки.
  4. Готові котлетки прибираємо на тарілку, а в порожній сковороді (прямо в маслі, де смажилися биточки) починаємо готувати підливу.
  5. Нарізану дрібними кубиками цибулину обсмажуємо до прозорості, після чого всипаємо до неї терту крупно моркву.
  6. На середньому вогні, при регулярному помішуванні, пасерувати овочі потрібно 7 хвилин, потім додаємо томатну пасту і вливаємо півсклянки води. Все перемішуємо і тушкуємо пару хвилин.
  7. Крохмаль змішуємо з прохолодною водою (1-1,5 ст.) І переливаємо до томатної підливі. Швидко з’єднуємо крохмальну воду з іншими компонентами, подсаливаем, перчимо, чекаємо закипання соусу, і варимо його 5 хвилин до загустіння.

Робимо биточки з курячого фаршу на сковороді з підливою

Перекладаємо биточки в соус, закриваємо сковороду кришкою, і на малому вогні Томім м’ясо 20 хвилин.

До таких биточки з томатною підливою найкращим гарніром буде, звичайно ж, картопляне пюре. В цілому, страва виходить дуже смачним, і не дивлячись на велику кількість кроків в рецепті, досить швидким у приготуванні.

Читайте ще схожі записи:


Як зробити котлети в духовці

Дієтичні биточки з курячого фаршу в духовці

Дієтичні гарячі страви готуються, як правило, на пару або в духовці. А щоб зробити курячі битки гідними меню правильного харчування – хліб з його складу ми приберемо, але додамо для пишності і соковитості кабачки, і зовсім трохи вівсяної муки.

Складові

  • Вівсяні пластівці – 20-40 г;
  • Приправи (будь-які) – за смаком;
  • Сіль – ½ ч.л .;
  • Добірне яйце – 2 шт .;
  • Цибуля ріпчаста – ½ головки;
  • Часник – 1 зубок;
  • Кабачки або цукіні – 0,3 кг;
  • Куряча грудка цілком – 1 шт.

Легкі битки з курочки в духовці з підливою

Як зробити биточки з курячого фаршу в духовці

  • Для початку нам потрібно обробити курячу грудку. Філе відокремлюємо від кісточок, нарізаємо невеликими шматочками і перекладаємо в блендер, або проганяє через м’ясорубку.
  • Лук, м’якоть кабачка і часточку часнику також подрібнюємо за допомогою доступної техніки.
  • Перемішуємо м’ясну і овочеву масу між собою, а потім ще раз заважаємо, але вже з додаванням перемеленої в кавомолці вівсянки, солі і будь-яких спецій – по індивідуальних переваг. Ми залишаємо фарш постояти хвилин 10, поки вівсянка трохи набубнявіє.
  • Тим часом яйця гарненько збиваємо міксером до піни, а потім вводимо їх до складу котлетного фаршу.
  • Духовку включаємо на прогрів до 180 ° С, а на деку вистилає пергаментний папір або силіконовий килимок для випічки.

Як правильно готувати биточки з курячого м'яса в духовій шафі

  • Змочуючи руки у воді, ліпимо з фаршу невеликі кругленькі битки, і вкладаємо їх на невеликій відстані один від одного на папір для випікання.
  • Відправляємо піддон з котлетками в гарячу піч і засікаємо 20 хвилин. За цей час биточки відмінно пропекутся, але не стануть сухими.

Як запекти курячі битки в вершковому соусі

  1. З’єднуємо в об’ємної піалі 300 мл 10% вершків з дрібної сирної крихтою (50 г) і перетертої часточкою часнику.
  2. Як тільки биточки пропекутся – виймаємо їх з духовки і перекладаємо з дека в жароміцних форму, заливаємо зверху вершковим соусом, і знову прибираємо котлетки в піч на 10 хвилин.

Як приготувати биточки з курячого філе у вершковому соусі

Биточки з курячого фаршу з такою підливою відрізняються оригінальним вершковим смаком і ароматом. Запечена сир утворює на поверхні «колобків» апетитну рум’яну корочку, а тому страва виходить дуже смачним і гідним святкового меню.