Рататуй – овочеве блюдо, яке здобуло популярність після виходу мультфільму з однойменною назвою. Головними складовими рецепту є баклажани, свіжі помідори і кабачки. Овочі готуються в томатному соусі, завдяки чому розм’якшуються, вдосталь просочуються соком і ароматом.
У популярному мультфільмі представлена авторська сервіровка рататуя, при якій інгредієнти нарізаються однаковими кружальцями і викладаються по колу. Сьогодні ми відтворимо цей спосіб подачі і приготуємо в духовці гучний овочевий рататуй – рецепт з фото покроково полегшить наше завдання!
Складові:
- баклажани – 2 шт .;
- кабачки – 1-2 шт .;
- свіжі помідори – 3-4 шт .;
- часник – 2-3 зубці;
- рослинне масло – 5 ст. ложок;
- суміш пряних трав (базилік, чебрець і т.д.) – 1/2 ч. ложки;
- свіжа петрушка – за смаком;
- сіль, перець – за смаком.
Для соусу:
- свіжі помідори – 0,5 кг;
- цибулина – 1 шт .;
- болгарський перець – 2 шт .;
- перець чилі (за бажанням) – ½ шт .;
- рослинне масло – 1-2 ст. ложки;
- сіль, перець – за смаком.
Рататуй рецепт з фото крок за кроком в духовці (класичний рецепт)
Як приготувати соус для рататуя
- Почнемо з соусу для рататуя. Зрізавши плодоніжки, а також вичистивши все насіння і видаливши м’які перегородки, поміщаємо болгарські перці в духову піч. Витримуємо при температурі 220 градусів близько 30 хвилин. Коли овочева шкірка почне темніти, витягаємо форму з духовки.
- Відразу ж поміщаємо розпалені перці в целофановий пакет, щоб вони пропарились і розм’якшилися.
- Помідори очищаємо від шкірки. Для цього робимо надрізи на шкірці, заливаємо томати окропом і залишаємо хвилин на 5, потім промиваємо холодною водою. Після таких дій розм’якшення шкурка зніметься дуже легко.
- Очищені томати, вирізавши плодоніжку, шаткуємо дрібними кубиками.
- У сотейнику або невеликому ковші, додавши 1-2 ложки рослинної олії, пасеруємо до м’якості дрібно порубаний лук. Слідом додаємо томати і за бажанням подрібнений пекучий чилі. Тушкуємо все разом близько 10 хвилин.
- Подост солодкі перці, дрібно порізавши, закладаємо до томатної масі. Посипаємо овочеву суміш сіллю, додаємо посічену петрушку. Для посилення смакових відтінків можна додати в соус ложку томатної пасти або ж кетчупу, але це необов’язково. Продовжуємо тримати суміш на вогні ще хвилин 5.
Як запекти рататуй в духовці
- Кабачки, баклажани і помідори, промивши і обсушити, нарізати тонкими кружечками. Щоб позбутися від гіркоти, нарізані баклажани посипаємо сіллю і залишаємо хвилин на 10, після чого промиваємо.
- Приготований соус викладаємо рівним шаром в круглу жаростійкий посуд. Зверху, чергуючи, викладаємо по колу овочеву нарізку. Злегка присипаємо сіллю / перцем.
- Окремо з’єднуємо рослинне масло (5 ст. Ложок), порубаний дрібно часник і суміш пряних трав. розмішуємо.
- Змащуємо овочеве асорті ароматним маслом. Прикривши листом фольги, відправляємо форму в розпечену духовку. Запікаємо близько години, підтримуючи температуру на позначці 180 градусів.
- Потім знімаємо лист фольги і підрум’янюємо овочі протягом 30 хвилин. Діставши з духовки, доповнюємо рататуй свіжою зеленню.
- Подаємо овочі теплими укупі з томатним соусом, в якому вони готувалися.
Рататуй в духовці готовий! Приступаємо до дегустації популярного страви. Смачного!