З давніх-давен, страви, приготовані зі злакових рослин, займали почесне місце в кулінарії різних країн і навіть континентів. Але особливої популярності набули ті страви, до складу яких входить пшоно – продукт переробки проса – злакової культури, що виростає по всьому світу. Просо – це скарбниця корисних властивостей, тому-то рослина давно вживають в їжу для профілактики і лікування багатьох захворювань.
характеристика пшона
Основний компонент пшоняної крупи – просо, цікавий не тільки своїми лікувальними властивостями, але і багатовіковою історією вирощування. Не секрет, що просо – одна з найбільш древніх сільськогосподарських культур.
Першими, хто намагався виростити на своїх землях корисний злак, були китайці. Ще до нашої ери вони вирощували просо і з його допомогою оздоровлювали свій організм. Згодом злакова культура розширила сферу свого впливу і підкорила родючі землі інших країн: Індії, Казахстану, України, Росії і т. Д.
По всьому світу культивують близько 500 різновидів проса. Якщо враховувати технологію обробки зерен, то можна виділити 3 типи пшоняної крупи: шліфована, дранец і дроблена.
шліфоване пшоно вважається найбільш якісним, до того ж, він краще засвоюється організмом і швидше вариться.
подрібнене пшоно відносять до тих продуктів, які отримують в процесі побічної переробки злаку. Використовувати його краще при приготуванні биточків і рідких каш.
Пшоно-дранец зберігає при обробці максимальну кількість корисних речовин, але через що міститься в зернах гіркуватості його не використовують для приготування каш. Та й зберігається пшоно-дранец зовсім недовго, це пов’язано з тим, що природний жир в зародках зерна через час розпадається і продукт починає швидко псуватися, набуваючи гіркий смак і яскраво виражений неприємний запах.
користь пшона
Набір корисних елементів спочатку закладений в хімічному складі просяних зерен.
У просі містяться: фолієва кислота, калій, магній, бром, цинк, фосфор, білки, рослинні жири, амінокислоти, ферменти, вітаміни групи В і багато іншого.
Завдяки безлічі макро- і мікроелементів в складі пшона, злакова крупа здатна надавати ряд функцій, важливих для життєдіяльності організму будь-якої людини.
- Крупа позитивно впливає на обмін речовин і на серцево-судинну систему в цілому.
- Зміцнює м’язову і нервову системи.
- Виводить з організму токсини, жирові клітини і антибіотики.
- Допомагає в боротьбі з запорами.
- Допомагає при атеросклерозі, розладах травлення, цукровому діабеті, запаленні підшлункової залози, а також при захворюваннях печінки.
- Очищає нирки і сечовий міхур від піску та каміння.
- Успішно справляється з жіночими захворюваннями, циститом.
- Благотворно впливає на всю сечовидільну систему.
- Зміцнює кістки (особливо пошкоджені або зламані) і сприяє з’єднанню м’яких тканин.
До лікувальних властивостей пшона також відносять здатність підвищувати захисні сили організму, загоювати рани і боротися з пухлинами. Важливим вважається сечогінну дію, яким сповна мають злакові зерна.
У народній медицині пшоном лікують нирки, органи сечовидільної системи, а також захворювання, пов’язані з системою кровотворення і травним трактом.
Для лікування подібних недуг роблять прості відвари і настої з проса, рецепти приготування яких відомі представникам нетрадиційної медицини ще з давніх віків.
Великою перевагою вживання пшона є можливість з його допомогою скидати зайву вагу. Просо і продукти його переробки не викликають алергії і легко засвоюються організмом, тому можна сміливо включати страви з просяних зерен в раціон тих, що худнуть.
Шкода і протипоказання пшоняної крупи
Крім великої кількості корисних властивостей, якими володіє цілюща злакова зерно, у пшона є і зворотна сторона – та, яка може нашкодити здоров’ю людини.
Шкідливих властивостей в пшоні міститься мінімум, основним вважається затримка процесу засвоєння йоду щитовидною залозою.
Всі інші побічні явища пов’язані з надмірним споживанням крупи і наявністю протипоказань до її застосування в їжу.
До протипоказань в свою чергу відносять:
- хворіють на гіпотиреоз (недостатня кількість в організмі людини гормонів щитовидної залози);
- знижену кислотність і вагітність (не бажані великі дози крупи, в розумних ж кількостях пшоно буде корисно);
- не варто зловживати стравами з проса чоловікам, для них поїдання великих порцій пшона може стати причиною ослаблення потенції.
калорійність пшона
Харчова цінність пшоняної крупи становить 342 ккал, але, незважаючи навіть на такий високий показник, продукт все ж вважається дієтичним.
Обумовлений такий факт здатністю злакових зерен перешкоджати відкладенню зайвих жирових клітин в тілі, а також надовго забезпечувати організму відчуття ситості, що дозволяє скорочувати прийоми їжі і таким чином успішно худнути.
Всі калорії корисного продукту розподілені між багатим хімічним складом пшона. Саме вивчення його калорійності ми і присвятили спеціальну таблицю, в якій кожен елемент шліфованої пшёнкі розписаний по грамах.
Корисні речовини На 100 грам продукту Вуглеводи 66,5 гр. Вода 14 гр. Крохмаль 64,6 гр. Білки 11,5 гр. Зола 1,1 гр. Жири 3,3 гр. Моно- і дисахариди 1, 7 гр. Насичені жирні кислоти 0,3 гр. Харчові волокна 3,6 гр. Ненасичені жирні кислоти 2,39 гр. мікроелементи Фтор 28 мкг. Йод 4,5 мкг. Титан 20 мкг. Залізо 2,7 мг. Молібден 18,5 мкг. Марганець 0,93 мг. Олово 9,8 мкг. Алюміній 100 мкг. Мідь 370 мкг. Хром 2,4 мкг. Нікель 8,8 мкг. Кобальт 8,3 мкг. Цинк 1,68 мкг. макроелементи Натрій 10 мг. Фосфор 233 мг. Кальцій 27 мг. Сірка 77 мг. Магній 83 мг. Хлор 24 мг. Калій 211 мг. вітаміни Вітамін А (РЕ) 3 мкг. Вітамін В1 0,42 мг. Вітамін В2 0,04 мг. Вітамін В6 0,52 мг. Вітамін В9 40 мкг. Вітамін Е 2,6 мг. Вітамін PP 1,6 мг. Бета-каротин 0,02 мг. Вітамін Е (ТЕ) 0,3 мг. Вітамін РР (Ніаціновий еквівалент) 4,6 мг.
Зважуємо без ваг
Для більш точного вимірювання калорій в кожній окремій порції, можна скористатися простими приладами для мірки – склянкою і ложкою.
ємність Вага (грам) Харчова цінність (ккал) Стакан об’ємом 250 мл 220 754,4 Стакан на 200 мл 180 615,6 Чайна ложка 8 27,4 Столова ложка 25 85,5
Глікемічний індекс
Близьке до калорійності поняття – глікемічний індекс (ГІ), також потрібно брати до уваги, особливо це стосується тих, хто сидить на дієті.
ГІ пшоняної крупи становить 40-60 одиниць, все залежить від інтенсивності варіння продукту. В цілому ж, чим густіше на виході виходить каша, тим вище її глікемічний індекс.
Застосування пшоняної крупи в кулінарії
Знаючи, наскільки і чим корисно пшоно для людського організму, просто непробачно не включати цей продукт в свій раціон. Приготувати з пшёнкі можна практично все, що завгодно. Найпростіше блюдо – це каша, зварена на воді або на молоці.
Безумовно, калорійність вареної на воді каші менше, тому для тих, що худнуть цей варіант приготування більш прийнятний, однак і молочну не варто повністю виключати зі свого раціону.
Молочну кашу можуть їсти не тільки дорослі, а й діти, особливо корисною вона буде, якщо додати в блюдо сухофрукти, шматочки свіжих фруктів або овочів.
Нерідко пшёнку включають до складу інших каш, наприклад, відмінно поєднується з пшоном пшенична крупа або гарбузова каша.
З оброблених просяних зерен також готують запіканки, оладки, супи, десерти, начинки для пирогів, куліш, Пшенніков з сиром і багато інших смачних страв.
Подають приготовані частування з пшона як до перших, так і до других страв. Залежно від призначення пшоняної ласощі в нього можна, за бажанням, додати: цукор, сіль, сир, горіхи, сметану, варення, гриби, цукати, спеції і т. Д.
Як вибрати пшоно
Щоб блюдо, яке ви збираєтеся приготувати, не зіпсувала неправильно обрана вами крупа, потрібно навчитися розбиратися в тонкощах вибору пшёнкі. Зробити це буде нескладно.
колір
При виборі крупи, в першу чергу, звертайте увагу на її колір.
Пшоно має бути яскраво-жовтим, тільки тоді з нього вийде хороша каша.
З блідо-жовтих зерен приготується в’язка, що не розсипчаста, каша, до того ж, в ній буде міститися мінімум корисних речовин.
Термін придатності
Друге і, мабуть, останнім основне правило вибору – це термін придатності товару. На відміну від багатьох інших круп, пшёнка швидко злежується і набуває гірчинку.
Тому вибирайте те пшоно, яке «молодший», і не беріть багато, адже, чим менше крупа буде лежати, тим краще.
Як зберігати пшоняну крупу
Оптимальним проміжком часу для зберігання пшона вважається 4 місяці. Це той період, протягом якого крупа зберігає всі свої смакові якості. Щоб вона не зіпсувалася раніше терміну, пшёнку потрібно помістити в скляний або керамічний контейнер, з щільно закривається кришкою.
Зберігати продукт краще в шафі, подалі від прямих сонячних променів.
Щоб в крупі не завелися жучки, можна скористатися простим народним методом і покласти поруч з нею лавровий лист, 2-3 зубки часнику або перець чилі. Від появи вологи добре захищає мішечок з сіллю.
Пшоно завжди вважалося «золотий крупою», і зовсім не тому, що коштувало воно дорого. Якраз навпаки, середня ціна за кг цілком прийнятна для кожної середньостатистичної сім’ї. З золотом пшёнку порівнювали завдяки наявності в ній безлічі корисних властивостей.
Досить згадати з якого злаку роблять пшоно, і відразу стає зрозуміло – звідки в ньому закладено стільки користі. Просо – продукт унікальний у всіх сенсах цього слова, тому включати його в своє меню потрібно обов’язково.
Пам’ятайте, що природа зробила все можливе, щоб ми ні в чому не мали потреби, тому харчуйтеся правильно і будьте здорові.