Люблю я всяку різну випічку. Намагаюся відтворити вдома все ті ласощі, що купую в магазині. Наприклад, коржики молочні або імбирне печиво. Тепер настала черга пряничка. Пряники домашні я буду готувати з амонієм.
Для приготування домашніх пряників з амонієм нам знадобиться:
для пряникового тесту
- 2 яйця,
- 250 грам цукру,
- 100 грам кефіру,
- 300 грам сметани,
- 90 грам рослинного масла,
- 100 грам цільнозерновий борошна,
- 700-800 грам пшеничного борошна,
- 15 грам амонію,
для глазурі
- 2 яєчних білка,
- 250 грам цукрової пудри.
Рецепт приготування смачних домашніх пряників.
Що таке амоній? – запитаєте Ви. Цей підйомний засіб для дріжджового здобного і солодкого тіста. Використовують амоній замість соди, коли хочуть отримати пористе і пухке печиво. Випічка з амонієм дуже довго залишається м’якою. У Росії я амоній не зустрічала, зате будучи в гостях в Україні прикупила собі пару пакетиків для проби.
Цельнозерновую борошно використовувати не обов’язково, її можна замінити борошном вищого або першого сорту.
Приступимо до замісу тіста. Зіб’ємо яйця з цукром. Додамо сметану, кефір і рослинне масло, я брала соняшникову. Добре все перемішати.
Додамо просіяне борошно і амоній (не повинен бути грудками, тому його теж краще просіяти). Борошно не варто додавати всю відразу, спочатку я взяла приблизно 700 грам, замісила тісто. Потім поступово додавала ще борошна. Пряникові тісто повинно вийти пластичним, щільним, практично не липнуче до рук.
Сформуємо з тіста кульки і викладемо їх на деко, подалі один від одного.
Випікаємо пряники при 210 градусах 10-15 хвилин.
У процесі випічки кулінарних виробів з амонієм може з’явитися різкий неприємний запах аміаку, але він швидко вивітрюється і в готових виробах відсутня.
Після того як пряники охолонуть, їх потрібно змастити глазур’ю. Для цього зіб’ємо яєчні білки в піну, потім поступово додамо цукрову пудру, постійно збиваючи.
Розподілимо білу глазур по пряникам і розкладемо їх сохнути.
У мене залишилося трохи глазурі, тому я додала в неї чайну ложку какао і акуратно завдала зверху на підсохлу білу глазур.
Пряничка вийшло дуже багато. Їли ми їх днів десять. Причому було однаково смачно, і в перший, і на десятий день.
Смачного.