Практичні поради

Практичні поради

Якщо сам питання викликає в вас бажання сказати: «Обурливо! Економити на дорогих гостях! », То вам краще знайти і почитати статтю про те, як приготувати який-небудь делікатесний продукт.

Якщо ж ви шукаєте можливість розсудливо розпорядитися грошима, заробляючи які ви витратили безцінні години вашого життя, то читайте і спробуйте застосувати щось з прочитаного. Власне, економити – це норма і хороший тон, і почуття неповноцінності і сорому тут зовсім недоречні. Наші друзі, безумовно, дороги нам, інакше ми не стали б їх запрошувати, а зекономлені кошти можна витратити на подарунки для них.

Отже, які завдання ставляться перед господарями, які беруть гостей?

  1. Всі гості повинні бути нагодовані, тобто їжі повинно бути достатньо.
  2. Їжа повинна бути смачною і свіжою.
  3. Потрібно врахувати переваги гостей, якщо вам про них відомо.
  4. Добре, якщо кілька страв виявляться оригінальними і викличуть здивування, відповідно, вони запам’ятаються і будуть працювати на вашу хорошу репутацію, як господині.

Ретельно продумуйте меню. Відкиньте думку, що недороге не буває смачним. Якщо ви виберете декілька страв категорії «Красиво жити не заборониш!», То вставте їх зі стравами з серії «Голь на вигадки хитра».

Дивуйте не вартістю вихідних продуктів, а способом їх приготування і оригінальністю подачі.

Подавайте страви порційно. Все, що подається тазиками, зазвичай приготовлено з надлишком і часто виявляється я в сміттєвому відрі. А заветріться бутерброди і нарізки або простояли півдня в теплі кімнати салати часто виявляються причиною нових витрат – на ліки від отруєнь. Так що краще просто не готувати зайвого.

Використовуйте в меню бутерброди. Вони можуть бути класичними, на хлібі, а можуть видозмінюватися в порційні кошики, рулети з тонкого лаваша, закусочні розтягаї, пиріжки і кулеб’яки. А щоб гості й справді не викрили вас в скупості, нехай скибочки хліба будуть тонкими, на стіл поставте соуси і спеції. Так, ви купите дорогу нарізку, але, зробивши з неї бутерброди, а не просто виставивши на стіл на тарілці, вона швидше за «окупить витрати».

Переїдання гостей не є кінцевою метою вашого гостинності. Робіть перерви між подачею страв. Нехай першої закускою буде досить ситний салатик, тоді, поїдаючи гаряче блюдо, ваші гості вже стримають звірячий апетит і будуть до вподоби не дуже великими порціями.

Помічено, що ароматні і красиві страви зникають зі столу першими. Гостренькі корейські закуски, листкові салати з варених овочів в прозорих салатниках, страви з часником – зазвичай вони зовсім не дорогі, тому наготовьте їх в достатній кількості.

Поставте на стіл воду. Просто чисту питну воду. По-перше, пити воду – це модна тенденція. По-друге, обсяг шлунка людини обмежений. Якщо людина п’є, значить, він менше їсть. Нехай вода буде в гарному посуді, з якою приємно пити. Та й взагалі, якщо ви часто приймаєте гостей, то варто обзавестися комплектом порційних салатник і креманок, тоді всі ваші гості спробують все страви і з’їдять їх в міру.

Замість дорогих соків зваріть компоти, приготуйте фруктовий квас.

Влаштуйте вечір національного застілля. Зазвичай в національній кухні багато недорогих колоритних страв. Російська, італійська, німецька, мексиканська … – відразу спливе в пам’яті якась національна їжа, яка «вийшла з народу» і стала популярною.

Якщо у вашій компанії прийнято приносити яку-небудь їжу з собою в гості і вам задають питання «що принести?», То постарайтеся зорієнтувати друзів, адже часто їм все одно, що приносити, а вас їх щедрість може розвантажити. Обміркуйте це заздалегідь і будьте готові до такого питання, звичайно, з огляду на їх можливості при відповіді.

Прикрашайте блюда. Тоді найпростіша їжа буде сприйматися як святкова. Тільки не перестарайтеся, навіть пучок зелені здатний на багато що, але надмірне «мука продуктів» може зробити їх вигляд неапетитним, якщо звичайно, ви не досягли успіху в карвинге. Деякі люди з гидливістю відносяться до їжі, яку більше необхідного чіпали безпосередньо руками, а прикраси часто не їдять, навіть якщо вони і їстівні. До речі, заздалегідь перевірте чистоту своєї посуду, адже навіть сама вишукана їжа викличе огиду, якщо буде подана на не ідеально чистих тарілках. Навпаки, в іскристих келихах навіть найпростіший напій здається смачнішим. Не давайте приводу вашим гостям засумніватися у вашій порядності.

Продумайте розваги. Якщо єдиною розвагою за вашим столом буде їжа і питво, то саме цим ваші гості і будуть займатися. Обжерлися спітнілі друзі, виймають таблетку мезима, являють собою жалюгідне видовище. Нехай у вашому домі знайдеться місце для настільних ігор, також добре скласти список нескладних інтелектуальних розваг. Добре, якщо хтось у вашій компанії грає на музичних інструментах – не пропустіть нагоду побалувати компанію живою музикою. Караоке та просто застільне спів теж додадуть гарного настрою і зроблять вечір незабутнім.

Найчастіше запам’ятовується атмосфера. Будьте доброзичливі, ввічливо припиняйте плітки і неприємні для кого-то теми, посміхайтеся – це нічого не коштує. Ну, і приймайте гостей частіше!