Якщо дотримуєтеся пост або принципово не вживаєте сирі яйця і молочні продукти, то пісний майонез в домашніх умовах буде до речі. Він нічим не поступається покупному, навіть перевершує його відсутністю консервантів і сумнівних добавок. Таким і салат можна заправити, і подати як соус до закусок або других страв.
Пісний майонез – це висококалорійний продукт. До його складу, як і в класичному варіанті, входить рослинна олія. Завдяки цьому соус виходить густим, щільним. Він швидко насичує, усуває відчуття голоду, зберігаючи звичний смак як в традиційному варіанті. Однак, на відміну від майонезу на яйці або майонезу на молоці, сполучною елементом в цьому рецепті виступає сік від консервованої квасолі, тому калорійність виходить трохи менше.
Складові:
- консервована квасоля (потрібна тільки рідина) – 100 мл;
- рослинне масло (рафінована) – 200 мл;
- оцет 6% – 1 ч. ложка;
- цукор – 1 ч. ложка без гірки;
- сіль – ½ ч. ложки (або за смаком);
- мелений перець – пучку.
Пісний майонез рецепт
- У склянку для збивання наливаємо через сито 100 мл рідини від консервованої квасолі. Самі боби в рецепті не будуть потрібні, їх залишаємо для салату або інших страв. Квасоля вибираємо у власному соку, а не в томатному соусі.
- Масло для зручності наливаємо в глечик з носиком – так буде простіше вводити його в загальний стакан тонкою цівкою. Нагадуємо, що продукт повинен бути рафінованим, тобто без запаху і з нейтральним смаком! Масла за обсягом потрібно вдвічі більше фасолевой рідини.
- Додаємо в стакан все приправи і спеції: цукор, сіль, оцет і мелений перець. Запускаємо занурювальну насадку і злегка збиваємо суміш до появи піни.
- Продовжуючи працювати блендером, тонким струменем поливаємо масло. Безперервно збиваємо суміш порядку 1-2 хвилин – до об’єднання компонентів в єдину пухку масу білого кольору. Якщо суміш погано густіє, підливаємо додаткові 30-50 мл олії. За текстурі соус виходить гладким, обволакивающим, по консистенції приблизно як нежирна сметана.
- Пробуємо на смак, при необхідності коригуючи норму солі або ступінь гостроти. За бажанням можна приправити пісний майонез гірчицею, додати сухий часник, дрібно посічену зелень. Перекладаємо соус в підходящий посуд з кришкою і зберігаємо в холодильнику протягом тижня. Використовуємо за призначенням – заправляємо салати, закуски або подаємо в якості простого соусу до гарячих страв.
Пісний майонез в домашніх умовах готовий! Смачного!