Пиріг з яблуками на сметані – вдала інтерпретація класичної шарлотки, простий і знайомій кожному випічки. Порушимо традиційний «дует» базового рецепта – яблуко плюс бісквіт, зробивши тісто ближче до кексовую, з ванільно-вершковим смаком. Також додамо невелику порцію горіхів, в нашому прикладі – подрібненого мигдалю.
Пиріг на сметані виходить пишним, м’яким і дуже апетитним, з «стомленими» і ароматними дольками фруктів. Лимонний сік не тільки перешкоджає швидкому потемніння яблук, але і додає освіжаючі «ноти», відмінно поєднується з яблучним смаком. Прекрасний варіант домашньої випічки до буденного чаювання або зустрічі несподівано нагрянули гостей!
Складові:
Для тіста:
- сметана 15-20% – 100 г;
- яйця – 2 шт .;
- цукор – 120 г;
- вершкове масло – 120 г;
- борошно – 200 г;
- розпушувач тесту – 1,5 ч. ложки;
- ванільний цукор – пакетик (8-10 г);
- мигдаль подрібнений (або інші горіхи) – 50 г.
Для верху пирога:
- яблука – 600 г;
- цукор – 1 ст. ложка;
- лимонний сік – 2 ст. ложки;
- мигдальні пелюстки (за бажанням) – 1-2 ст. ложки.
Пиріг з яблуками на сметані в духовці – покроковий рецепт з фото
- Масло дістаємо з холодильника заздалегідь, залишаємо при кімнатній температурі до розм’якшення. Потім з’єднуємо зі звичайним і ванільним цукром. Збиваємо міксером до утворення єдиної світлої маси.
- По одному додаємо яйця, продовжуємо працювати міксером.
- Завантажуємо сметану, знову злегка збиваємо.
- Додаємо горіхи, подрібнені в чаші блендера. Якщо використовується мигдаль, його потрібно попередньо очистити від шкірки і підсушити на сковороді (як в рецепті торта Естерхазі). Збиваємо олійно-горіхову суміш.
- Борошно з’єднуємо з розпушувачем і додаємо до загальної маси, розмішуємо. Тісто виходить в міру густим, липким.
- Викладаємо масу в форму для випічки (діаметр ємності в рецепті – 22 см). Розподіляємо суцільним і рівним шаром.
- Тепер займемося яблуками. Очищаємо плоди – зрізаємо шкірку, видаляємо серцевину з насінням. Кожне яблуко ділимо на 8 великих шматочків – спочатку розрізаємо навпіл, а потім кожну частину ще на 4 часточки. Складаємо в миску і поливаємо лимонним соком, ретельно перемішуємо. Як і для більшості яблучних пирогів, краще використовувати міцні і соковиті кисло-солодкі яблука.
- Щільними рядами, заповнюючи весь периметр, викладаємо фруктові часточки на тісто. Злегка вдавлюємо яблука в борошняної шар. Присипаємо яблучні скибочки цукром.
- Розкидаємо по поверхні мигдальні пелюстки, які, підсушити в духовці, злегка прикрасять випічку і доповнять її легким хрускотом. Але за бажанням можна обійтися і без цього компонента, замінювати чимось не потрібно.
- Випікаємо пиріг з яблуками на сметані близько 40-60 хвилин. Попередньо розігріваємо духовку до 180 градусів і продовжуємо підтримувати цю температуру. Щоб перевірити готовність, опускаємо в центр випічки дерев’яну шпажку. Переконавшись, що на паличці не залишається сирого тесту, дістаємо пиріг.
- Перед дегустацією повністю охолоджуємо випічку.
Пиріг з яблуками на сметані готовий! Приємного чаювання!