Пиріг з яблуками на сметані

Пиріг з яблуками на сметаніПиріг з яблуками на сметані – вдала інтерпретація класичної шарлотки, простий і знайомій кожному випічки. Порушимо традиційний «дует» базового рецепта – яблуко плюс бісквіт, зробивши тісто ближче до кексовую, з ванільно-вершковим смаком. Також додамо невелику порцію горіхів, в нашому прикладі – подрібненого мигдалю.

Пиріг на сметані виходить пишним, м’яким і дуже апетитним, з «стомленими» і ароматними дольками фруктів. Лимонний сік не тільки перешкоджає швидкому потемніння яблук, але і додає освіжаючі «ноти», відмінно поєднується з яблучним смаком. Прекрасний варіант домашньої випічки до буденного чаювання або зустрічі несподівано нагрянули гостей!

Складові:Пиріг з яблуками на сметані

Для тіста:

  • сметана 15-20% – 100 г;
  • яйця – 2 шт .;
  • цукор – 120 г;
  • вершкове масло – 120 г;
  • борошно – 200 г;
  • розпушувач тесту – 1,5 ч. ложки;
  • ванільний цукор – пакетик (8-10 г);
  • мигдаль подрібнений (або інші горіхи) – 50 г.

Для верху пирога:

  • яблука – 600 г;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • лимонний сік – 2 ст. ложки;
  • мигдальні пелюстки (за бажанням) – 1-2 ст. ложки.

Пиріг з яблуками на сметані в духовці – покроковий рецепт з фото

  1. Масло дістаємо з холодильника заздалегідь, залишаємо при кімнатній температурі до розм’якшення. Потім з’єднуємо зі звичайним і ванільним цукром. Збиваємо міксером до утворення єдиної світлої маси.Пиріг з яблуками на сметані
  2. По одному додаємо яйця, продовжуємо працювати міксером.Пиріг з яблуками на сметані
  3. Завантажуємо сметану, знову злегка збиваємо.Пиріг з яблуками на сметані
  4. Додаємо горіхи, подрібнені в чаші блендера. Якщо використовується мигдаль, його потрібно попередньо очистити від шкірки і підсушити на сковороді (як в рецепті торта Естерхазі). Збиваємо олійно-горіхову суміш.Пиріг з яблуками на сметані
  5. Борошно з’єднуємо з розпушувачем і додаємо до загальної маси, розмішуємо. Тісто виходить в міру густим, липким.Пиріг з яблуками на сметані
  6. Викладаємо масу в форму для випічки (діаметр ємності в рецепті – 22 см). Розподіляємо суцільним і рівним шаром.Пиріг з яблуками на сметані
  7. Тепер займемося яблуками. Очищаємо плоди – зрізаємо шкірку, видаляємо серцевину з насінням. Кожне яблуко ділимо на 8 великих шматочків – спочатку розрізаємо навпіл, а потім кожну частину ще на 4 часточки. Складаємо в миску і поливаємо лимонним соком, ретельно перемішуємо. Як і для більшості яблучних пирогів, краще використовувати міцні і соковиті кисло-солодкі яблука.Пиріг з яблуками на сметані
  8. Щільними рядами, заповнюючи весь периметр, викладаємо фруктові часточки на тісто. Злегка вдавлюємо яблука в борошняної шар. Присипаємо яблучні скибочки цукром.Пиріг з яблуками на сметані
  9. Розкидаємо по поверхні мигдальні пелюстки, які, підсушити в духовці, злегка прикрасять випічку і доповнять її легким хрускотом. Але за бажанням можна обійтися і без цього компонента, замінювати чимось не потрібно.Пиріг з яблуками на сметані
  10. Випікаємо пиріг з яблуками на сметані близько 40-60 хвилин. Попередньо розігріваємо духовку до 180 градусів і продовжуємо підтримувати цю температуру. Щоб перевірити готовність, опускаємо в центр випічки дерев’яну шпажку. Переконавшись, що на паличці не залишається сирого тесту, дістаємо пиріг.Пиріг з яблуками на сметані
  11. Перед дегустацією повністю охолоджуємо випічку.Пиріг з яблуками на сметані

Пиріг з яблуками на сметані готовий! Приємного чаювання!