Технологія приготування та подачі деяких страв настільки звичні для нас, що ми навряд чи замислюємося, що їх можна приготувати якось інакше. Мова у нас піде про пельмені в горщиках, які набувають новий смак, якщо приготувати їх в духовці за рецептами як з грибами і сиром, так і з овочами. Ці усіма улюблені вироби можна подати з різними доповненнями, і кожного разу це буде унікальне страву – в залежності від фантазії кухаря.
Роздрібні магазини пропонують нам широкий асортимент готових пельменів промислового виробництва. Часто, вклавши всю енергію в рішення виробничих завдань на роботі, проста задача нагодувати сім’ю живильним вечерею стає важко здійснюваною.
У цих умовах фабричні напівфабрикати дають нам можливість швидко приготувати вечерю (або обід) і насолоджуватися відпочинком після трудового дня, а не кидатися в кухні зі куховарство.
У вихідні дні ми можемо всією сім’єю наліпити пельменів на весь тиждень, а то і місяць. Домашні вироби смачніше, вони безпечні для здоров’я, оскільки ми знаємо, що самі замісили тісто, зробили фарш і своїми пальчиками наліпили. Але, справедливості заради, ми повинні констатувати, що багато виробників пельменів по праву можуть пишатися якістю продукції, що випускається. Ось їх-то вироби ми найчастіше і вибираємо.
Отже, у нас є пельмені – домашні чи фабричні. Як приготувати їх так, щоб страва була сприйнята як гастрономічний шедевр? У горщиках!
Пельмені в соусі, запечені в духовці, з ароматними доповненнями, з рум’яною скоринкою! Пальчики не "оближеш», а відкусиш!
Давайте з вами розглянемо кілька рецептів, перевірених часом і умілими кулінарами, а також трохи пофантазуємо і створимо власний твір, яке зможете повторити тільки ви!
Пельмені з сиром в горщику
Це найпростіший рецепт, який можна реалізувати без всяких труднощів. У рецептурі присутні самі пельмені, цибуля і морква, спеції (перець горошком, лавровий лист і улюблені травички), сметана, вершкове масло для піджарки і сир. Кількість всіх вхідних в рецептуру компонентів розраховуйте на свій смак.
Цей рецепт цілком можна прийняти в якості базового, і доповнювати заправку будь-якими інгредієнтами.
приготування:
- Відварюємо пельмені в підсоленій і зі спеціями воді до напівготовності, викладаємо їх в друшляк і даємо воді стекти. Бульйон після відварювання не виливати! Розкладаємо вироби по горщикам (бажано з кераміки).
- Цибуля ріпчаста очищаємо, подрібнюємо будь-яким способом і приспускають в вершковому маслечко пару хвилин. Всипаємо моркву, натерту на тертці з великими ножами, і смажимо її з нарізкою лука ще пару хвилин.
- Перемішуємо проварені пельмені з засмажкою і розподіляємо по горщикам. У горщики заливаємо по ополоник бульйону, в якому відварювати вироби, і кладемо по 1-2 ст.л. сметани.
- Накриваємо формочки кришечками і запікаємо їх вміст в духовці 40 хвилин на середньому вогні (180-200 градусів). За 10 хвилин до закінчення процесу знімаємо з горщиків кришки і присипаємо пельмені сирної стружкою. Випікаємо до отримання рум’яної сирної «шапочки».
Поради кухарчуком
– Сметану можна ввести безпосередньо в зажарку, а не класти її в формочки для запікання.
– Овочеву піджарку можна збагатити томатною пастою (поєднавши зі сметаною) або подрібненими свіжими помідорами. Тоді кінцеве блюдо придбає досить приємну кислинку.
Пельмені в горщиках з грибами
Складові
- Пельмені невеликого розміру – 500 г + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Гриби будь-які – 250 г + –
- Чорний перець мелений – за смаком + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Сметана жирності 20% – 1 стакан + –
- Твердий сир – 150 г + –
- Сіль – щіпка + –
Приготування
Пельмені з грибами в горщиках настільки смачні й ароматні, що їх з успіхом можна подавати і на званий обід і на святковий стіл. Готується блюдо просто, а виглядає дуже вишукано!
- Пельмені відварюємо кілька хвилин в підсоленій воді, відловлюємо їх (бульйон НЕ виливаємо), даємо стекти воді і обсмажуємо в малій кількості вершкового масла до мідної скоринки. Розкладаємо їх в горщики, змазані зсередини маслом.
- Цибуля ріпчаста ріжемо кубиками, гриби нарізаємо великими шматочками. Лук обсмажуємо на вершковому маслі разом з грибами, солимо і приправляємо перцем. Вливаємо сметану і тушкуємо 2 хвилини. Заливаємо грибний соус в горщики і заповнюємо їх бульйоном, в якому варилися пельмені, так, щоб повністю покрити вміст керамічних форм. Накриваємо кришечками.
- Ставимо в духовку і запікаємо 50 хвилин при середній (до 200 градусів) температурі.
- Через 50 хвилин виймаємо горщики, знімаємо кришки і засипаємо їх вміст тертим сиром. Повертаємо в духовку і запікаємо сир до рум’яної, з підпалинами, скоринки.
- Подаємо зі сметаною і салатом зі свіжих овочів. Приємних вражень від пельменів з грибами в горщиках! Вони гідні довгих хвалебних од!
Ідеї для творчості
- Пельменчікі годі й відварювати, а просто обсмажити в сковороді. Рідкий соус, в якому вони гасяться, завершить процес їх приготування.
- У грибну піджарку або соус, крім сиру, можна додати курку, шинку, копчену грудинку. М’ясні добавки в соусі перетворюють звичайні пельмені в вишукане м’ясне блюдо – не гірше італійської лазаньї! В цьому випадку, шар пельменів чергується з шаром м’яса або грибів.
- Шикарно вийде, якщо, замість керамічних кришок, керамічні формочки закрити тестом. Тісто готуємо неодмінно дріжджове – еластичне і щільне. Даємо йому підійти на горщиках і тільки тоді ставимо в духовку! Смакота!
- Пельмені в горщиках можна приготувати з овочами – помідорами, солодким перцем, цвітною капустою (або брокколі), щавлем або шпинатом, стручкової квасолею і зеленню. Відмінна ідея – запекти їх з овочевим асорті, з замороженої овочевої сумішшю типу «гавайської».
Який би рецепт ви не взяли за основу, пельмені в горщиках бажано покрити шаром сиру у вигляді стружки або крихти. Розплавилися, сир обволікає всі компоненти страви, роблячи його чарівно смачним!