Печені яблука в мікрохвильовці

Печені яблука в мікрохвильовці – один з найпростіших десертів, на приготування якого йде всього 15 хвилин, а то й менше. Десерт гарний і в теплом, і в холодному вигляді. Смак можна варіювати за допомогою різних добавок (якими ви поливаєте – посипаєте ваші яблука), а ще смак залежить від того, наскільки кислими або солодкими були яблука.

Звичайно, печені яблука можна приготувати і в духовці, і це теж чудовий десерт, але в мікрохвильовці, по-перше, швидше, а по-друге, іноді хочеться запекти всього 2-3 яблука, і використовувати духовку в такій ситуації, м’яко кажучи, нераціонально.

Вам потрібна посуд, придатна для використання в мікрохвильовій печі. Краще не брати дрібну тарілку: при запіканні виділяється деяка кількість рідини, яка з дрібної тарілки запросто витече в усі сторони. Зручно використовувати невеликі керамічні форми для запікання або посуд з жаростійкого скла, підійде і невисокий пластиковий контейнер, якщо його можна ставити в мікрохвильову піч.

Потрібно:

  • Яблука – в бажаному кількості, який співвідноситься з розміром посуду для мікрохвильовки (ми зазвичай печемо 3-4 штуки середнього розміру)
  • Мед або варення – з розрахунку від 0,5 до 1,5 чайної ложки на 1 яблуко (у нас варення з брусниці з яблуками, хороша також просто брусниця, протерта з цукром, малина, полуниця, ви можете спробувати свої варіанти), зрештою, можна просто посипати яблука цукром.
  • Кориця (за бажанням) – приблизно 1/3 чайної ложки на 3 яблука, можна поекспериментувати і з іншими десертними спеціями або «присипками» (наприклад, можна додати мигдальні пелюстки, товчені волоські горіхи, ванільний цукор)

Приготування:

Ми пропонуємо вам розглянути три базових варіанти, які будуть відрізнятися смаком і «рівнем м’якості», а також формою. Яблука в будь-якому випадку потрібно спочатку вимити і витерти.

печені яблука в мікрохвильовці: видалимо серцевинуВаріант 1. Яблука розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжки. Видаляємо серцевиною з насінням і робимо невелике заглиблення-ямку (це зручно робити чайною ложкою або невеликий ложкою для морозива). Викладаємо яблука в посуд, в якій будемо їх піч, зрізом вгору.

печені яблука в мікрохвильовці: покладемо в центр варенняВ поглиблення в центрі кожної половинки яблука кладемо трохи меду або варення. При бажанні посипаємо корицею або чим-небудь ще (ми зараз цього не зробили).

печені яблука в мікрохвильовці: печемо 8 хвилинСтавимо в мікрохвильовку, бажано накрити форму з яблуками спеціальним ковпаком для мікрохвильових печей (коментар для чайників: це пластиковий ковпак з дірочкою або кількома для виходу пари, продається у відділах товарів для кухні). Звертаємо вашу увагу на те, що час запікання залежить від кількох факторів: потужності мікрохвильовки, маси яблук і від того, наскільки жорсткими або м’якими були яблука. У нашому випадку: три невеликих яблука, не дуже жорстких і не дуже м’яких, при потужності 850 ватт ми запікали 8 хвилин. Дістаємо печені яблука з мікрохвильовки, даємо трохи охолонути – і можна їсти! Нагадуємо: в холодному вигляді цей десерт не менш смачний, так що можна остудити до кімнатної температури. Плюсом такого способу приготування є те, що яблука збережуть форму, а мінусом – шкірка може виявитися занадто жорсткою і злегка зіпсувати вам задоволення від десерту. Тому розглянемо інший варіант.

печені яблука в мікрохвильовці: яблука очистити від шкіркиВаріант 2. Яблука очищаємо від шкірки, зрізуючи її тонким шаром, розрізаємо на четвертинки або навіть на 8 часточок, якщо яблука великі, видаляємо серцевину, плодоніжки і «попки», і укладаємо в посуд для запікання в один шар.

печені яблука в мікрохвильовці: змастити медом або вареннямЗлегка поливаємо яблука зверху варенням або рідким медом, якщо хочемо, посипаємо корицею або іншими «присипками».

печені яблука в мікрохвильовці будуть дуже м'якимиСтавимо в мікрохвильовку, накриваємо ковпаком, і печемо хвилин 10. Ви отримаєте ніжний десерт, дуже м’який, але (і це мінус) яблучні дольки можуть втратити форму. Якщо піч на кілька хвилин довше, у вас взагалі вийде практично яблучне пюре, до речі, дітям він дуже навіть подобається. Ну, і є ще «проміжний» варіант.

печені яблука в мікрохвильовій печі викладаємо у форму в 1 шарВаріант 3. Яблука також очищаємо від шкірки, серцевини і іншого, розрізаємо на 8 часточок і укладаємо в форму в один шар.

печені яблука в мікрохвильовці: посипати цукром і корицеюПосипаємо цукровим піском (у нас 2 чайні ложки на 3 яблука) і корицею (у нас – приблизно третина чайної ложки).

печені яблука в мікрохвильовці: часточки збережуть формуВідправляємо в мікрохвильову піч під ковпак на 4-6 хвилин. При такому способі приготування часточки яблук зазвичай зберігають форму, вони не будуть дуже м’якими, але і твердими не будуть, а смак буде печених яблук. А аромат заповнить всю кухню!

Сподіваємося, вам сподобаються печені яблука в мікрохвильовці. Пробуйте різні варіанти, винаходьте свої!