Овочева запіканка з курячим фаршем – відмінний спосіб приготувати м’ясну страву одночасно з гарніром: ситно, смачно, просто, часу на підготовку, потрібно небагато. Різні овочі чудово поєднуються в цьому блюді як один з одним, так і з курячим фаршем.
Запіканка виходить не тільки соковитою і ароматною, але і красивою, на тарілці виглядає майже як шматок торта. Її із задоволенням їдять і дорослі, і діти, і навіть ті, хто дотримується дієти: страва майже дієтичне, нежирне, несмажене, негостре.
Потрібно:
- Фарш курячий – 1 кілограм (від вас залежить: купити готовий або змолоти самим!)
- Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина
- Помідори свіжі – 4 штуки середнього розміру
- Перець солодкий («болгарський») – 2 штуки (краще червоний або жовтий)
- Картопля – 3 великі картоплини
- Сметана – 5-6 столових ложок
- Масло рослинне – 2 столові ложки
- Сир (будь-який твердий, щоб потерти на тертці, на ваш смак) – близько 200 грамів
- Сіль поварена – 2 чайні ложки фарш і 1-1,5 чайні ложки овочі
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень свіжа (кріп, петрушка, може бути, і інша улюблена вами зелень, наприклад зелений лук або кінза) – всього близько 50-60 грамів
- Часник (за бажанням, ми зазвичай кладемо) – 3-4 великих зубчики
- Маргарин або масло, щоб змастити форму – трохи, грамів 10-15
Приготування:
Ріпчаста цибуля очистити від лушпиння, дрібно нарізати і додати у фарш. Посолити, поперчити і все ретельно перемішати до однорідного стану.
Помідори вимити, витерти, нарізати дрібними кубиками (орієнтуємося на 1-1,5 см).
Солодкий перець вимити, витерти, видалити насіння, нарізати дрібними кубиками.
Свіжу зелень вимити, підсушити, дрібно нарізати і перемішати всі використані вами види зелені.
Часник почистити і нарізати тоненькими пластинками «поперек» зубчиків.
Картопля вимити, почистити і натерти на крупній тертці.
Сир натерти на крупній тертці.
У форму для запікання, змащену маргарином або маслом, викладаємо фарш, змішаний з цибулею. Шар фаршу потрібно розрівняти і злегка прим’яти ложкою.
Поверх фаршу викладаємо рівномірно шарами дрібно нарізані помідори, солодкий перець і зелень. Трішки солимо і перчимо (трусніть кілька разів солонкою і перечниці рівномірно над всією поверхнею форми).
Викладаємо у форму шар тертої картоплі, розрівнюємо, трохи приминаем ложкою, на нього висипаємо нарізаний часник. Шар картоплі солимо більше (приблизно 1 чайну ложку солі), і трохи перчимо. Поливаємо рівномірно рослинним маслом (перегляньте наш відео-рецепт!).
Змащуємо запіканку сметаною.
Посипаємо поверх сметани тертим сиром (у процесі запікання сир розплавиться і утворює скориночку, яка не дасть запіканці засохнути!).
Ставимо форму в духовку, розігріту до 200-210 градусів (це рівень нагріву середній або трохи вище середнього, якщо у вас духовка без термометра), на деко або решітку, на середню висоту. Запікаємо приблизно 45-50 хвилин. Увага! Знову і знову нагадуємо вам, що якщо ви використовуєте скляну форму для запікання, то її ставимо в холодну духовку і збільшуємо час приблизно хвилин на 10-15 (стільки потрібно, щоб ваша духовка розігрілася).
після вказаного часу обсяг запіканки злегка зменшиться і вона трохи «осяде» вниз, рідина, яку «віддали» овочі, випарується (може бути, не повністю), сирна скоринка на запіканці підрум’яниться до золотисто-коричневого кольору – значить, наша овочева запіканка з курячим фаршем готова. Розрізаємо її на шматки прямо у формі, а потім за допомогою лопатки розкладаємо по тарілках. Якщо ви любите запіканки, радимо вам також спробувати приготувати класичну запіканку з картоплі з фаршем. Це блюдо теж відноситься до типу «м’ясо і гарнір одночасно».
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: