Серед всіх прийомів їжі сніданок є найбільш важливим, оскільки саме він запускає організм вранці і задає життєвий тон на весь день.
Кращий початок дня – каша, але якщо дітвора вперто відмовляється їсти її, смачною альтернативою нелюбимого блюда стануть домашні оладки з вівсяних пластівців. Коржі виходять рум’яними і такими ж корисними, як і каша, при цьому, наминаючи млинець за млинцем, вибагливі їдці навіть не здогадаються, з чого вони.
Існує безліч варіантів того, як з пластівців вівса, неймовірно багатих на клітковину і безліччю мікроелементів, зробити улюблене частування, не втративши його корисності. Ми пропонуємо спробувати кілька – на кефірі або молоці.
На основі запропонованих базових рецептів можна придумати щось своє, наприклад, додавати в вівсяне «тісто» шматочки улюблених фруктів, цукор замінювати медом або і зовсім робити їх несолодкими.
Покроковий рецепт вівсяних оладок на кефірі
Щоб оладки вийшли м’якими і ніжними, рекомендуємо брати за основу пластівці середньої або дрібної фракції швидкого приготування. Кефір згодиться будь-якої жирності або ж кисле молоко.
Складові
- Кефір – 1 склянка;
- Вівсяні пластівці сухі – 1 стакан;
- Яйце куряче середнє – 1 шт;
- Цукровий пісок білий – 2 ст.л .;
- Содовий розпушувач – 1/3 ч.л .;
- Ваніль – щіпка;
- Масло оливок – 1 ст.л .;
- Масло соняшнику (для смаження) – 2 ст.л.
Як приготувати оладки з вівсяних пластівців на кефірі
- Щоб розм’якшити сухі пластівці, заллємо їх кефіром (він не повинен бути холодним) і дамо постояти з чверть години.
- Робимо солодку яєчну суміш, змішавши яйце з цукром і ваніллю. Сильно збивати не треба – головне, щоб розчинилися цукрові крупинки.
- З’єднуємо кефірну основу і яєчний «гоголь-моголь», додаємо соду і масло.
- Все перемішуємо до отримання солодкої однорідної маси.
- Гарненько нагрів сковороду, змащуємо її злегка маслом соняшнику і починаємо випікати млинці. При наявності сковороди з антипригарним покриттям від мастила маслом можна і зовсім відмовитися.
Якщо тісто вийде недостатньо в’язким, вирішити проблему можна за допомогою 1-2 ст.л. муки. При цьому важливо не перестаратися, щоб маса не стала занадто густий, інакше оладки будуть жорсткими.
Калорійність порції готових коржів – близько 200 кКал, що цілком прийнятно для сніданку. Подавати готові оладки з пластівців можна, присипавши їх цукровою пудрою, або полив солодким ягідним соусом. Сметана – теж цілком доречне, а головне – корисне доповнення до сніданку з вівсяних оладок.
Смачні вівсяні оладки з грушею
Складові
- Вівсяні пластівці – 1,5 склянки + –
- Молоко – 0,5 л + –
- Яйця курячі – 2 шт + –
- Груша – 1 велика + –
- Цукор-пісок білий – 1-2 ст.л. + –
- Сіль – 0,5 ч.л. + –
- Рослинна олія – 3 ст.л. + –
Як спекти вівсяні оладки з грушею
Щоб отримати «на виході» тісто більш однорідної консистенції, перед заливкою молоком пластівці можна трохи подрібнити в кавомолці. Але не варто робити занадто дрібний помел – оладки вийдуть з менш насиченим смаком.
- Пластівці заливаємо трохи теплим молоком і залишаємо розбухати мінімум на півгодини.
- Коли овес розм’якне в молоці, додаємо в масу збиті з цукром і сіллю яйця.
- Далі займемося грушею: знімаємо з плоду шкірку і дрібно рубаємо м’якоть ножем. Якщо блюдо готується для малюка, краще в такому випадку скористатися теркою з великими дірками.
- Добре перемішавши весь вміст миски, озброюємось столовою ложкою і починаємо випікати млинці в олії, розігрітому до середньої температури.
Дуже смачні такі оладки з грушевим повидлом або яблучним джемом.
Вівсяні млинці з начинкою з яблука
Цей варіант пропонуємо додати в скарбничку корисних рецептів для дбайливих мам. Оладки виходять м’якими, пишними і неймовірно апетитними. В якості наповнювача – улюблений фрукт або той, який в свіжому вигляді дитина не хоче їсти. Скуштувавши таких оладок, він неодмінно попросить добавки!
Складові
- Пластівці з вівса швидкої готування – 1,5 склянки;
- Кисле домашнє молоко – 1 стакан;
- Яйце – 1 шт;
- Яблуко з кислинкою – 1 середній плід;
- Цукор – 1 ст.л .;
- Сода – 1/3 ч.л .;
- Сіль – щіпка;
- Олія – 2-3 ст.л.
Як зробити смачні і корисні вівсяні оладки і яблуком
- Озброївшись блендером або кавомолки, 1 стакан пластівців подрібнюємо до стану борошна грубого помелу.
- Знявши з яблука шкірку і видаливши серцевину, дрібніше її на тертці з великими дірочками, додаємо цукор, змішуємо.
- Тепер з’єднаємо підсолоджене яблуко, яйце, цільні пластівці і все це змішаємо. Масу розріджуємо чвертю склянки молока (підігрітого) і залишаємо настоятися з півгодини.
- В кінці додаємо муку з вівса, соду, доливаємо молоко, подсаливаем тісто і, перешкодивши його ще раз, приступаємо до випічки в розігрітій олії до зарум’янювання з обох сторін.
Борошно вищого сорту дає пишність виробам з неї, але її користь досить сумнівна. Якщо ж улюблені оладки спекти з вівсяних пластівців, можна харчуватися корисно і з мінімальними калоріями. При цьому не доведеться відмовляти собі в задоволенні смачно поснідати або перекусити протягом дня. Та й дітвора буде в захваті від такого частування!