Риба – це унікальний продукт, який людство завжди може використовувати в приготуванні страв різних кухонь світу. Особливо цінуються морські та річкові представники водних глибин, серед них заслужено виділяється окунь, м’ясо якого славиться своєю користю і незвичайним смаком. Саме тому страви з такої риби вважаються родзинкою будь-якої трапези, без них ніяк не обійтися, якщо мета – приємно здивувати гостей званої вечері.
Морський і річковий окунь: опис
Риба окунь вважається хижим водним мешканцем і належить до сімейства окуневих. Вона водиться в прісних водах (озера, водосховища, річки) і в прибережних ділянках морів.
Відрізнити окуня від інших видів риб нескладно. Рисою, яка різнить його з іншими водними мешканцями, є форма тіла риби і її специфічний окрас. За цими параметрами відрізняють окунів і між собою.
В цілому довжина тіла рибини в дорослому віці досягає 40 см, однак в залежності від місця проживання, довжина тушки окуня може коливатися від 20 см. До метра. Зазвичай хижак має середню вагу – 1-2 кг. Але зустрічаються представники сімейства окуневих з вагою і 4-5 кг.
Що стосується однієї з основних відмінних рис окунів – форми тіла, то вона у них своєрідна: тулуб широкий і довгасте, з боків в міру стислий (приплюснуті), до того ж, воно має горбочок. Через високу піднесеності тіла, риба здається «горбатою». Ця риса характерна в рівній мірі і для річкового, і для морського підвиду.
Однак внутрішнє і всі інші характеристики зовнішньої будови тіла риби зовсім не схожі між собою, так само, як і колір рибної луски.
Забарвлення морського окуня – це смугасто-плямистий або однотонний колір, в якому переважають червоні та рожеві відтінки. Тона можуть трохи відрізнятися, в залежності від місця проживання, наприклад, прибережні рибини володіють більше темним кольором, і виділяються своєрідними плямами і продовгуватими смугами.
У річкового ж окуня забарвлення зеленувато-жовтий, не рахуючи 5-9 чорних поперечних смужок по боках.
Відрізняється морський хижак від річкового і своєї цінністю. Окуні, що живуть в морях, вважаються більш затребуваним продуктом. Це пояснюється смаковими особливостями, харчовою цінністю і корисними властивостями.
Морський окунь: користь
Непресноводного окуня важко назвати продуктом дієтичним, в ньому є жири, і в кожній конкретній рибині їх кількість істотно відрізняється. В середньому, 100 гр. філе містить 1 гр. жирних кислот омега-3.
Риб’ячий жир
Рівень жиру в рибі може бути і значно вище. Таке природне якість не можна назвати недоліком, скоріше навпаки, адже саме риб’ячий жир морського окуня здатний виконувати в організмі відразу кілька важливих функцій:
- знижувати рівень холестерину;
- регулювати обмін речовин;
- сприяти профілактиці і лікуванню нервових, а також серцево-судинних захворювань.
Але корисні властивості жирних кислот – це далеко не все унікальні властивості морського м’яса. Крім них, в окуні міститься багато важливих мікро- і макроелементів, а також необхідні для здоров’я людини вітаміни і мінерали.
вітамін В12
Одним з таких є поліфункціональний вітамін В12, який сприяє збагаченню клітин організму киснем на різних стадіях гіпоксії (кисневе голодування) тканин і органів.
Також В12 бере активну участь в метаболізмі жирів і синтезі ДНК.
- До універсального набору корисних властивостей морського окуня відносять і здатність нормалізувати рівень цукру в крові.
- Благотворно впливає м’ясо окуня також на стан шкіри, на роботу щитовидної залози і травної системи.
- Завдяки протеїну і таурину (амінокислота, що бере участь в побудові тканин і клітин організму), що містяться в складі рибного м’яса, вживання окуня в їжу дозволяє наситити мозок киснем, а відповідно, активізувати розумову діяльність.
- До складу м’яса морського окуня також входять вітаміни груп А, В, D, PP, С, Е і макро / мікроелементи (залізо, мідь, йод, фосфор, кальцій, цинк і т. Д.), Які роблять благотворний потужний вплив на функціонування багатьох органів і систем людського організму.
Річковий окунь: користь
На відміну від морського родича, прісноводний окунь вважається суто дієтичним продуктом. Його можуть вживати всі, хто вважає за краще худнути за допомогою морепродуктів.
Особливо корисно м’ясо річкового окуня людям, що страждають ожирінням. Оскільки жиру в складі м’яса риби менше 1%, то природа компенсувала брак одного корисного елемента більшістю інших, важливих для життєдіяльності організму.
До складу річкового окуня входять такі корисні речовини як: бор, марганець, фосфор, білки, калій, мідь, залізо, вітамін А, майже весь полівітамінний комплекс групи В, холін і т. Д.
Такий унікальний хімічний склад дозволяє м’ясу річкової риби здійснювати в людському організмі цілий ряд функцій, які здатні поліпшити здоров’я:
- нормалізує рівень цукру в крові;
- завдяки фосфору в рибі, зміцнюються кістки скелета і скелетна тканина;
- поліпшується стан слизових оболонок і шкіри;
- налагоджується робота травного тракту і центральної нервової системи.
шкода окуня
Якщо про користь морського і річкового підвиду риби з сімейства окуневих доцільно було говорити окремо, то обговорити «негідні» якості окуня можна і в одному розділі.
Насправді, окуні – це риби, у яких немає шкідливих для здоров’я якостей, вони практично не мають протипоказань до вживання і побічних явищ після застосування в їжу.
Єдиним важливим нюансом, який може завдати шкоди людині, – це ловля і розбирання риби «голими» руками.
Необхідно завжди пам’ятати, що у окуня дуже гострі і колючі плавники, тому, якщо не дотримуватися запобіжних заходів, то можна сильно ранитися і тим самим викликати запалення на місці уколу. У рідкісних випадках, поранення плавниками може привести до непохитності пальців і часткового паралічу. Але такі наслідки зустрічаються вкрай рідко.
Рибний продукт в їжу можуть вживати всі бажаючі, проте у виняткових випадках вживання страв з окуня може загострити перебіг деяких захворювань.
- Чи не бажаний окунь для тих, хто хворіє на сечокам’яну хворобу, страждає на подагру і має індивідуальну непереносимість рибних продуктів.
- Також не рекомендується м’ясо хижої риби тим, у кого воно викликає алергічні реакції.
Калорійність річкового і морського окуня
Морські і прісноводні риби мають різну калорійність і харчову цінність. Дієтичний річковий окунь має середній показник калорійності – 82-91 ккал. У морського окуня калорій трохи більше – 103 ккал.
Що стосується харчової цінності, то у прісноводних мешканців вуглеводи в складі рибного м’яса дорівнюють нулю, жири становлять 0,9 м, а ось білків в річковій рибі найбільше – 18,2 м
У морських представників вуглеводів також в м’ясі немає, зате є білки, загальна кількість яких становить 18,2 м, і жири – 3,3 м
Щоб більш точно побачити, скільки калорій є в річковому і морському вигляді окуня, пропонуємо розгорнуту таблицю калорійності, в якій ми детально розписали кожен корисний елемент рибного продукту по мікрограмів.
Корисні речовини У розрахунку на 100 гр. продукту річковий окунь Морський окунь вітаміни Ретинол (вітамін А) 9 мкг 12 мкг Тіамін (вітамін В1) 0,07 мкг 0,04 мг Рибофлавін (вітамін В2) 0,1 мг 0,05 мг Ніацин (вітамін В3) 1,52 мг 4,14 мг Пантотенова кислота (вітамін В5) 0,75 мг 0,27 мг Піридоксин (вітамін В6) 0,12 мг 0,07 мг Фолієва кислота (вітамін В9) 5 мкг 9 мкг Ціанокобаламін (вітамін В12) 1,9 мкг 1,5 мкг Альфа- токоферол (вітамін Е) 0,2 мг 0,76 мг Филлохинон (вітамін К) 0,1 мкг 0,1 мкг Холін (вітамін В4) 65 мг 65 мг Кальциферол (вітамін Д) 3 мкг 1,2 мкг мікроелементи Марганець 700 мкг 0,01 мг Селен 12,6 мкг 28,6 мкг Залізо 0,9 мг 0,22 мг Цинк 1,11 мг 0,29 мг Мідь 150 мкг 0,02 мкг макроелементи Натрій 62 мг 287 мг Калій 269 мг 187 мг Фосфор 200 мг 248 мг Кальцій 80 мг 28 мг Магній 30 мг 23 мг
У наведеній вище таблиці представлені показники калорій, які містяться в тушці свіжої риби. Але зі свіжого улову завжди можна приготувати рибні страви самого різного кулінарного характеру: смажені, варені, тушковані і т. Д.
У кожному окремо приготовленому вигляді страв з окуня міститься своє кількість калорій, їх ми і пропонуємо розглянути в наступній таблиці.
Вид приготованого окуня кількість калорій Тушкований морської 180 ккал Отварной морської 112 ккал Морський в сирному соусі 105 ккал Смажений річковий 180 ккал Морський гарячого копчення 175 ккал солоних-сушений Штурвал окунёк 249 ккал Штурвал окунёк вогненний 249 ккал Морський в пароварці 76 ккал
оброблення окуня
Оскільки окунь – риба «гостра», з нею необхідно бути обережним, щоб не поранитися. Для цього краще відразу «голими» руками її не брати.
Необхідно опустити цілу тушку риби всього на кілька секунд в киплячу воду – лусочки трохи розм’якнуть і втратять свою «гостроту». Після цього рибу буде нескладно почистити ножем.
Як приготувати окуня
При приготуванні страв з такої риби, як окунь, необхідно обов’язково розрізняти – морський або річковий хижак попався вам в руки. Багатьох господинь, поки ще не знайомих із представниками сімейства окуневих, хвилює питання: окунь кістлявий чи ні?
Якщо мова йде про морське мешканця, то можна з упевненістю сказати, що так, а ось річковий – його повна протилежність, кісток в його м’ясі дуже мало. Такий нюанс дуже важливий при приготуванні страв, особливо, якщо кісткові породи риб у вашій родині не люблять.
річковий окунь
Прісноводного хижака кулінари всього світу експлуатують по-різному: в’ялять, смажать, коптять, запікають у фользі, солять і т. Д. У багатьох європейських країнах з філе окуня готують пироги, супи, також шматочки риби додають в різотто. Доброю традицією вважається подавати окуня з благородним напоєм, в Італії таким вважається біле вино.
Якщо готувати дорогі делікатеси не буде коштів, можна поступити набагато простіше – зробити з прісноводного окуня заливне, наваристу вуха, парові або тушковані котлети. Відмінною ідеєю буде піддати рибу гарячого копчення на букових, кленових або дубових полінах.
Річкова риба після приготування стає дуже соковитою, м’ясо набуває солодкуватий смак і специфічну ніжність.
Морський окунь
Приготування морського окуня багато в чому схоже з річковим. Однак рибини з моря мають дещо інший смак.
Саме смакову особливість кулінари з усього світу використовують для приготування особливих страв.
- З усіх видів приготування морського окуня, найбільш вдалим способом обробки рибної туші вважається засолювання.
- Морського окуня найчастіше використовують в японській кухні, наприклад, з риби роблять сашимі, суші і т. Д.
- Приготувати з окуня можна і консерви. Якщо готувати ви їх будете в домашніх умовах, то цілком можете покластися на природну якість рибного продукту – зберігати смак і свіжість протягом 3-4 місяців, з огляду на, що t в холодильнику не падає нижче 18 ° C.
В цілому, якого б окуня ви не вибрали для свого страви, це в будь-якому випадку вдале рішення. Чим корисний окунь – ви вже знаєте, а, спробувавши його на смак, ви ще й зрозумієте – чому рибу так люблять у багатьох кухнях світу.
Не бійтеся проводити з рибою кулінарних експериментів, окунь завжди готовий до будь-яких видів термічної обробки. Якщо ви ще жодного разу не пробували страви з цієї риби, тоді швидше за зраджуйте своїм традиціям. Ми чекаємо вас в рядах тих, хто вже записав окуня в почесний список «кращий з кращих».