Навесні і влітку наше меню може значно відрізнятися від зимового, адже не хочеться довго стояти біля плити в ясний сонячний день. Що ж таке швидке і смачне можна приготувати, щоб і сім’я була задоволена, і час для прогулянок ще залишилося – виручить окрошка на сметані! Це ситне перша страва не тільки швидко і просто готується, але також дуже корисно завдяки свіжим овочам в складі і, звичайно, воно дуже смачно!
Спробуємо приготувати окрошку зі сметаною за перевіреним класичним рецептом.
Рецепт традиційної окрошки на сметані
Складові
- Сметана – 200 мл + –
- Вода – 2 л + –
- Яйце куряче – 2-3 шт. + –
- Картопля – 2 шт. + –
- Огірок – 2-3 шт. + –
- Цибуля зелена – 1/2 пучка + –
- Кріп – 1/2 пучка + –
- Петрушка – 1/2 пучка + –
- Сіль – 1/2 ч.л. + –
- Чорний перець – на кінчику ножа + –
- Ковбаса – 250 г + –
- Редис – 1 пучок + –
Як готувати окрошку
- Відварюємо круто яйця і картопля в мундирі. Їх можна покласти разом – це зручно. Зливаємо воду і даємо повністю охолонути.
- Воду кип’ятимо в чайнику або ставимо в каструлі, вона повинна бути кип’яченою і не гарячою.
- Поки вона остигає, готуємо інші інгредієнти: чистимо і ріжемо на кубики картоплю, миємо й шаткуємо редиску – при бажанні її можна натерти на крупній тертці, також дрібненько ріжемо варену ковбасу.
- Огірок краще спочатку спробувати – якщо шкірка гірчить, її також потрібно прибрати. М’якоть дрібно рубаємо.
- Яйця чистимо і подрібнюємо виделкою або ножем, або нарізаємо на четвертинки уздовж і розкладаємо вже при подачі в кожну тарілку окремо.
Залежно від того, яку ми використовуємо сметану, охолоджуємо воду або повністю до кімнатної температури, або залишаємо досить теплою. Якщо сметана у нас сільська і жирна – «ложка стоїть», вода може бути навіть горечеватой, адже в холодній такий продукт просто не розійдеться.
6. Повністю розмішуємо сметану, при необхідності використовуючи міксер, і даємо що вийшло бульйону остаточно охолонути в холодильнику.
7. У супницю або в каструлю викладаємо всі інгредієнти і заливаємо розчиненої у воді сметаною. Солимо, перчимо.
8. Дрібно рубаємо зелень, посипаємо нею окрошку і знову прибираємо в холодильник – таке перше повинно бути холодним. Через 25 – 30 хвилин можна подавати. Смачного!
замінюємо ковбасу
Ковбасу краще брати пісну або хоча б без шпику, інакше в холодному супі вона буде важкою і не дуже смачною. При необхідності її можна замінити сосисками або сардельками, але також без зайвого жиру.
Якщо ж ви з тих, хто віддає перевагу м’ясу фабричним продуктам, рекомендуємо додати в окрошку відварну пісну телятину або яловичину. На вказану кількість вистачить 250 – 300 м Готовому м’ясу даємо охолонути і дрібно рубаємо.
Також підійдуть курка або індичка – копчені або відварені. В останньому випадку краще віддати перевагу філе, таке м’ясо ніжніше.
додаємо кислинку
Іноді в окрошку зі сметани можемо додати лимонну кислоту або трохи свіжовичавленого соку цього цитруса, щоб зробити смак більш літнім, особливо якщо сметана сама по собі не кисла.
Робимо це на стадії розчинення її у воді – підкладаємо буквально кілька крупинок або вливаємо 1 ч.л лимонного соку.
Також, щоб зробити окрошку гострішою, додаємо до сметани, трохи гірчиці – вистачить 2 – 3 ч.л. Стежимо, щоб вона добре перемішалися.
Приготування сметанному окрошки з майонезом
Класичний рецепт можна дещо змінити, приготувавши окрошку з додаванням майонезу. Використовуючи всі ті ж самі інгредієнти в тій же кількості, що зазначено вище, урізуємо кількість сметани в 2 рази, замінюючи її на майонез.
Можна використовувати покупної, а можна приготувати його самим – домашній майонез буде не тільки набагато смачніше, але й корисніше.
Викладаємо рубані інгредієнти в глибокий посуд, де потім залишиться окрошка, добре перемішуємо їх з додаванням майонезу та сметани. А потім, в залежності від того, яка консистенція першого краще, додаємо потроху, порційно вже холодну воду.
Ось і готова наша окрошка з сметани! Як бачите, готується вона дуже швидко, нескладно, а яке розмаїття вносить в звичний раціон. Пробуйте, друзі, і діліться своїми секретами приготування в коментарях.