Не у всіх сім’ях королевою гарнірів є картопля – багато хто намагається його зовсім не є через його калорійності та крохмалю. Наша добірка рецептів підкаже, що можна приготувати на обід з макаронів і що смачненького можна до них подати, щоб урізноманітнити обіднє меню! Варто задуматися, чому ж у багатьох країнах так поважають пасту і комбінують її з несподіваними продуктами, роблячи смачніше таке просте страву?
У нашій добірці ви зустрінете як знайомі, але злегка забуті страви, так і малознайомі, здатні зробити будь-який обід чудовим, з новими нотками смаку. Макаронні вироби чудово комбінуються з овочами, молочними і м’ясними компонентами, з усілякими соусами і підливками, морепродуктами. Що зварити на обід з макаронів, залежить від часу, який ви готові витратити на створення обіду.
Ми пропонуємо вам приготувати різні страви з макаронів – салати, супи, соуси і підливи до макаронів і навіть пару десертів. У вас буде вибір, що з’їсти на обід з таким доступним продуктом як паста.
Для салатних композицій з макаронами бажано підбирати вироби, виготовлені з пшениці твердих сортів. Дуже важливо їх не переварити – вони повинні зберегти форму і твердість. Кращий продукт для салатів – фігурна паста: бантики, зірочки, спіральки, черепашки різних кольорів. Приготувати салати просто, а фігурні макарони покращують не тільки зовнішній вигляд страви, а й роблять його калорійним, як раз для обіду!
Салат з шинкою і овочами
Для салату нам потрібні такі продукти:
- Шинка (можна замістити ковбаскою або відвареним м’ясом) – 200 г;
- Макаронні вироби – 200 г;
- Брокколі або кольорова капуста – 120 г;
- Морква – 100 г
- Корінь селери – 50 г,
- Масло растітельное- 1 ст.л.
- Для заправки салатної композиції: майонез, оцет (краще винний), гірчиця рідка і сіль.
Як приготувати
- Відварюємо пасту. Окремо проварюємо брокколі, нарізаємо її частинами, відповідними розміру макаронних виробів.
- Морквину подрібнюємо в тоненьку соломку і обсмажуємо її в гарячому маслі.
- Корінь селери подрібнюємо на тертці або будь-яким способом.
- З’єднуємо все компоненти в єдину салатну композицію.
- Готуємо заправку. З’єднуємо оцет, майонез, гірчицю і сіль. Все за смаком.
- Заправляємо салат. Оформляємо гіркою на Блюда.
Цей чудовий салат хороший тим, що може служити самодостатнім стравою обіду. Він наситить організм і корисними речовинами і енергією.
Салат з мідій з макаронами
Цей салат можна назвати складним, але його смак підкорить всіх учасників обіду! Ми впевнені, що він увійде у ваше сімейне гастрономічну скарбничку на все життя!
Складові
- Мідії без раковин, заморожені – 800 г
- Томат великого розміру – 1 шт.
- Макарони (черепашки) – 250 г
- Часник – 2 зубки
- Перець болгарський – 1 великий плід
- Оливкова олія – 0,5 склянки
- Базилік свіжий – 1 пучок
- Петрушка свіжа – 4-5 гілочок
- Цукор – 0,5 ч.л.
- Вино сухе біле – 125 мл
- Оцет винний червоний – 4 ст.л.
- Перець запашний – 6 горошин
- Сіль за смаком
- Перець мелений кайенский – за смаком
Приготування
- Без розморожування, відварюємо мідії 5 хвилин, відкидаємо готовий морепродукт на сито.
- Макаронні вироби відварюємо, намагаючись зберегти їх твердість і форму. Проціджуємо через друшляк, промиваємо під струменем води і даємо вологи стекти.
- Часник очищаємо і дрібно рубаємо, помідорчики нарізаємо невеликими кубиками, листя базиліка теж дрібно рубаємо.
- Розігріваємо олію (2 ст.л.) в сотейнику, обсмажуємо часникову масу і половину рубаного базиліка в розпеченому маслі. Далі в ароматизоване масло засипаємо цукор, кубики томата, перець духмяний і вливаємо вино. Після закипання рідкої суміші закидаємо в неї відварений морепродукт і тушкуємо 5 хвилин на сильному вогні. Вимикаємо газ і викладаємо мідії на просторе блюдо для охолодження.
- У сотейник з соусом, що залишився після мідій (не включаємо вогонь!), Вливаємо винний оцет, решту масла, свіжу рубану зелень, солимо і приправляємо перцем кайенский. Отримуємо багату смаками салатну заправку.
- Перець солодкий нарізаємо кубиками і в великій мисці з’єднуємо з черепашками і мідіями.
- Викладаємо в Блюда і поливаємо нашої багатокомпонентної заправкою.
Цей казковий салат прикрасить будь-який обід – і сімейний, і святковий, або може стати чудовим досвідом для гурманів. Смачного!
Супи з макаронними виробами – класичний варіант супів на м’ясному або курячому бульйоні. Ви можете легко імпровізувати, оскільки паста не змінює смак кінцевого блюда. Що може бути простіше, ніж приготувати суп з макаронами на обід?
Локшина під курячим бульйоном
Цей рецепт гарний тим, що готується дуже швидко, якщо у вас вже є курячий бульйон і кілька шматочків вареної курки в ньому. Бульончик можна зварити і ввечері.
Нам знадобиться курячий бульйон, варена курка, яйця і локшина, зелень.
Приготування
- Відварюємо локшину з розрахунку по порції для кожного учасника обіду.
- Проціджуємо і розкладаємо по глибоких тарілках.
- У кожну порцію кладемо по половинці або четвертинці вареного яйця, шматочки курки і заливаємо гарячим бульйоном.
- Посипаємо зеленню і подаємо.
Суп грибний з сиром
Для супу нам знадобляться такі продукти:
- 2 л води очищеної,
- 400 г печериць,
- 150 г пасти (краще спіральки),
- 150 г вершкового або будь-якого твердого сиру,
- Цибуля ріпчаста,
- Сіль і приправи за смаком,
- Масло вершкове (2 ст.л.) для смаження.
Приготування
- Печериці очищаємо тупим боком леза ножа, зрізаємо пошкоджені місця і промиваємо під водою. Нарізаємо великими шматками.
- Поки вода для супу закипає, ріжемо дрібненько цибулю, обсмажуємо його до золотистого в вершковому маслі і викладаємо до нього шампіньйони. Обсмажуємо на сильному вогні цибулю разом з грибами, постійно помішуючи, 2-3 хвилини.
- Перекладаємо піджарку в киплячу воду, туди ж всипаємо «спіральки».
- Сир подрібнюємо дрібними пластинками або кубиками і додаємо через 5 хвилинок в грибний бульйон. Варимо ще кілька хвилин.
- Перед вимиканням солимо, додаємо спеції, лавровий листок. Готово!
- Перед подачею, в тарілки з супчиком додаємо рубану зелень.
«Гнізда» з куркою і грибами
Це дуже красиве блюдо, гідне королівського прийому!
Для його приготування підготуємо такі продукти:
- 8 шт. пасти в формі гнізд,
- 300 г курячого філе,
- 250 г печериць (можна замінити будь-якими грибами),
- 1 цибулина,
- 200 г твердого сиру,
- 250 мл вершків,
- Сіль і перець,
- Масло для смаження.
Процес приготування
- Куряче філе нарізаємо кубиками, обсмажуємо разом з цибулею в сотейнику, солимо і приправляємо перчиком. Тушкуємо 10 хвилин.
- Грибочки очищаємо від бруду та пошкоджень, обполіскувати і нарізаємо невеликими кубиками. Всипаємо грибну нарізку до курячої підсмаженні, солимо і готуємо на сильному вогні разом з куркою, помішуючи. В кінці смаження вливаємо вершки і тушкуємо 2-3 хвилини. Приправи додаємо, виходячи зі своїх переваг.
- «Гнізда» пасти відварюємо в малій кількості підсоленої води так, щоб зберегти їх форму. Викладаємо їх акуратно шумівкою в порційні тарілки (2 «гнізда» на порцію). У центр кожного гнізда кладемо піджарку, поливаємо підливою і рясно обсипаємо тертим сиром. Прикрашаємо цілими листочками петрушки або кінзи.
Каннелоні з м’ясом в духовці
Каннелоні – це трубчасті макарони великого діаметру, які використовуються як ємності для начинки. Їх можна купити в великих продуктових магазинах. Цей рецепт як раз для цих виробів.
Купуючи каннелоні, дивіться інструкцію з їхнього приготування. З’ясуйте, чи потрібно варити їх перед фарширування або вони зроблені з більш м’яких сортів пшениці, і начиняти їх можна без відварювання. Якщо потрібно відварювати, то відваріть, згідно з вказівками виробника.
Необхідні продукти: каннелоні – 20 шт .; печінка куряча – 200 г; фарш яловичий – 800 г; 2 цибулини, олія рослинна – 1 ст.л .; цукіні середнього розміру; твердий сир – 160 г; 4 яйця; сіль і приправи – по перевагах.
Для соусу: 750 мл молока, 2 ст.л. борошна і 2 ст.л. вершкового масла.
Процес приготування
- Яйця варимо круто, охолоджуємо, очищаємо і нарізаємо кубиками. Цукіні нарізаємо такими ж кубиками, з сиру робимо стружку.
- Печінка промиваємо, обсушуємо і нарізаємо дрібно. Цибулини також нарізаємо кубиками.
- Розігріваємо 1 ст.л. масла (рослинного) в сковорідці, обсмажуємо в ньому кубики цибулі і закладаємо до нього печінку і фарш. Тушкуємо суміш, помішуючи.
- Додаємо до м’ясної підсмаженні половину обсягу нарізки з цукіні, яйця, третю частину сирної стружки. Гарненько перемішуємо. Начинка для канеллоні готова!
- Готуємо соус бешамель. Борошно страхуємо до золотистого в вершковому маслечко, поступово вливаємо гаряче молоко, постійно помішуючи. Домігшись кремовою однорідності, всипаємо залишився сир, солимо, заправляємо спеціями і готуємо до розплавлення сиру. Соус готовий!
- Заповнюємо канеллоні начинкою, укладаємо їх у форму для запікання і заливаємо соусом бешамель. Запікаємо в гарячій (200 0 С) духовці 40-45 хвилин.
Це дивовижне запечене блюдо вже підкорила мільйони сердець по всьому світу, підкорить воно і вас, і ваших гостей! Смачного!
* Рада кухарчуком
– Каннелоні можна приготувати з будь-якою начинкою. Найпопулярніші начинки: гриби з куркою, курка з овочами, рибний фарш або сирний із зеленню.
– Якщо начинити каннелоні сирком з родзинками і цукром (медом), сухофруктами або свіжими фруктами, залити сметаною або вершками, то ми отримаємо відмінний десертний пиріг!
Макаронник з медом і мигдалем
Десерти з макаронів завершують нашу добірку. Запропоновані десерти можна подати не тільки в кінці обіду, але і запропонувати до післяобіднього чаю – полуденка або вечері.
Для макаронника самі відповідні макарони – дрібна вермішель або локшина. Перед її використанням в рецепті, вермішель потрібно відварити до напівготовності.
Для цього десерту нам знадобиться:
- 400 г вермішелі,
- 50 г вершкового масла,
- 200 г мигдалю очищеного,
- пару жмень родзинок,
- 200 г меду і трохи солі.
- Для обсипання – сухарі або манка.
Приготування
- Зварену вермішель змішуємо з рубаним мигдалем і родзинками.
- Форму змащуємо олією, посипаємо дно і стінки форми сухарями і викладаємо в неї макаронну суміш. Поливаємо медом, розтопленим вершковим маслом і запікаємо в духовці. Духовка не повинна бути занадто гарячою – 170-180 м Запікаємо 30-40 хвилин.
Сирна запіканка з макаронами
Ті читачі, що постарше, пам’ятають таку запіканку – її часто готували в шкільних їдальнях і подавали зі сметанкою. Давайте і ми приготуємо її як десерт на обід. Вона смачна з чаєм або какао.
Для приготування улюбленої запіканки нам знадобляться:
- Макарони – 250 г;
- Сир – 450 г;
- Ізюм – 100 г;
- Цукор – 100 г;
- Яйця – 3 шт .;
- Ванільний цукор – 0,5 пакетика;
- Сметана – 200 г
- манка
Приготування
- Макарони відварюємо, відкидаємо на друшляк, даємо воді стекти.
- Сир пропускаємо через сито. Яйця перетираємо з цукром до пишності, втручаємося в них сир і сметану. Гарненько розпушують до однорідної маси.
- З’єднуємо макарони з сирною масою і родзинками. Добиваємося рівномірного розподілу компонентів.
- Високу форму для запікання змащуємо маслом, обсипаємо форму зсередини манкою і викладаємо в неї підготовлену масу. Випікаємо в помірно (180 0 С) гарячій духовці 45-50 хвилин.
- Подаємо гарячої або холодної, полив будь-яким солодким соусом. Замість соусу можна з успіхом використовувати мед, варення, сироп або сметану.
Ми сподіваємося, що наші рецепти страв з пастою сподобалися вам. Що можна ще приготувати на обід з макаронів, крім представлених страв? Ви бачите, що цей продукт можна використовувати в різних стравах – від салатів до десертів! Включайте свою фантазію і творіть!