Обід в сковороді

Обід в сковорідці
Якщо домашні наполегливо вимагають нагодувати їх чимось смачненьким, а всередині зріє жах при думці про гори немитих тарілок, – не біда. Можна обійтися мінімальною кількістю посуду – тільки б сковорода опинилася під рукою, а що в ній приготувати на обід, підкаже досвід і багата фантазія. Так, взявши сотейник глибше, можна в ньому і супчик «зобразити» на швидку руку, і «коронне» блюдо з м’яса-риби приготувати, і на солодке що-небудь …

Взагалі звичайна сковорода або її масивніша різновид, звана сотейником, – це головна ємність на кухні! Різну смакоту готуються в ній швидко, не пригоряють, а, навпаки, насичуються фантастичними ароматами. Пара-трійка невигадливих рецептів, і ситний обід на сковороді готовий. А почнемо ми, звичайно ж, з гаряченького! ..

«Швидкий» суп з бараниною

Отже, у нас є трохи часу і мінімум посуду. Але навіть в таких спартанських умовах можна приготувати для рідних свіженький супчик, який втамує самий звірячий голод.

  1. Беремо 200 г не дуже жирної баранини. Миємо, ріжемо шматочками десь 2х2 см і кладемо на гарненько розігріту сковороду.
  2. Поки наше мяско підрум’янюється, моєму, обчищаємо і перетворюємо в дрібні кубики цибулину і морквину середніх розмірів. Вони складуть гідну компанію м’яса.
  3. Коли цибулька набуде золотистого відтінку, додаємо по жмені морожених зеленого горошку, кукурудзи, цукрового перчика.
  4. Поки нудиться на повільному вогні наша овочева заправка, ми швиденько обчищаємо 2 середніх картоплини, ріжемо кубиками – і на сковороду. Перчимо-солимо.
  5. А тепер, як в рекламі, – «просто додай води».
  6. Доводимо супчик до кондиції, орієнтуючись на картоплю: як тільки розм’якне, можна кинути щіпку рубаної зелені і вимикати.

Що можна приготувати на обід на сковороді

Поради кухарчуком

  • Якщо в м’ясі присутній жир, рослинна олія можна і не додавати при смаженні;
  • Баранину безболісно можна замінити телячої вирізкою;
  • Смажити овочі з м’ясом без кришки або томити їх, накривши, – це справа смаку.

Супчик з’їдаємо весь і відразу, не залишаючи «на потім», бо з часом його смакові якості втрачаються.

Різотто з копченою грудинкою в сковороді

Підкріпившись ситним супчиком, беремося за основну страву, яке легко приготувати до обіду в сковороді, а ще краще – в товстостінній сотейнику. Робимо його просто і з’їдаємо швидко!

  1. Готування починаємо з лука. Одну білу цибулину чистимо і ріжемо дрібненько полуколечкамі.
  2. На сильно розігріту сковороду ллємо пару столових ложечок масла рослинного, відразу ж кидаємо цибулю і зменшуємо полум’я.
  3. Головний інгредієнт, до вибору якого потрібно поставитися дуже відповідально, – це грудинка (найкраще свиняча). Її нам потрібно всього 200 г. М’ясо дрібненько ріжемо і додаємо до цибулі, просмажене до напівпрозорості.
  4. Тепер – черга рису. Його потрібно всього 2 склянки. Краще брати середньозернистий і перед тим, як додати до м’яса, його слід добре промити до прозорості.
  5. Додавши рис, гарненько все перемішуємо, щоб рисові крупинки промаслити.
  6. Тепер заливаємо вміст ємності м’ясним бульйоном. Потрібно, щоб він злегка покрив рис і швидко закипів.

Що приготувати на обід на сковороді

Солимо-перчимо різотто і, при бажанні, присмачуємо улюбленими прянощами. Гасити потрібно в сковороді під кришкою на тліючому вогні.

При википанні бульйону його потрібно періодично додавати. Загалом на таку кількість рису потрібно близько 600 мл м’ясного навару.

Камбала під сметаною

Звичайно, посмажити рибу – це найпростіше рішення при наявність своророди. Але смажене некорисно, особливо малюкам. А ось тушкована рибка – то, что нужно! Особливо якщо мова йде про камбалу.

Риба, як відомо, чудово поєднується з цибулею. Ось і в даному блюді, яке ми знову-таки готуємо в сковороді, він буде грати одну з ключових ролей.

  1. Пару великих цибулин обчищаємо і відразу ж перетворюємо в півкільця, які відразу ж, не зволікаючи, слід відправити в сотейник. А там вже закипає соняшникову олію.
  2. Як тільки цибульні полуколечкамі розм’якнуть, додаємо філе камбали (близько півкілограма), помивши його і порізавши.
  3. Коли рибка наша зарум’яниться і почне марнувати апетитні аромати, заливаємо її 400 г сметани (жирність вибираємо самі), присаливаем, обов’язково перчимо.
  4. Гасити камбалу, накривши її і зменшивши вогонь, слід хвилин 15-20.

Камбала під сметаною

Перед тим, як поставити готове ласощі на обідній стіл, його потрібно прикрасити рубаною свіжою зеленню.

Адигейський сир в сухарях на сковорідці

Що можна приготувати незвичайного на обід в сковороді? Наприклад, сир в сухарях. Довго чаклувати над цією стравою не доведеться, та й продуктів на нього потрібен самий мінімум, і тим не менше вона ризикує стати одним з найулюбленіших! ..

Нам знадобиться всього 250 г хорошого адигейського сиру (необов’язково першої свіжості), зовсім трохи рослинного масла для смаження, 3 ст.л. борошна, 1 куряче яйце, кілька ложок сухарів для панірування, 2-3 ст.л. кедрових горішків, листочки свіжого салату.

Адигейський сир в сухарях на сковорідці

  1. Сир ріжемо скибочками завтовшки близько 1 см.
  2. Обвалюють їх у борошні, опускаємо в злегка збите яйце і тепер черга сухарів.
  3. Настав час смаження. Все, що нам потрібно, – це сковорода і добре розігріте на ній масло. Смажимо сир з обох сторін, злегка зарумянівая.
  4. Окремо прожарити кедрові ядерця.

Подаємо наше апетитне ласощі, виклавши його на салатні листя і присипавши кедром.

ледачі хачапурі

На наше запитання, що ще можна приготувати до обіду на звичайній сковороді, відповідь проста – ледачі хачапурі. Звичайно, це не класичні коржі з сиром, які так люблять в Грузії, але їх спрощений варіант – не менш смачний. Пробуємо!

  1. Подрібнюємо на дрібні тертці 200 г будь-якого твердого сиру (можна брати і адигейський, бринзу).
  2. Додаємо до сирної маси 2 ст.л. борошна «з гіркою», пару яєць, 100 г свіжого, добре подрібненого кропу, солимо.
  3. Гарненько перемішавши тісто, формуємо з неї коржі.
  4. Смажимо їх на розігрітій олії до «золота».

ледачі хачапурі

Ідеально їсти їх гарячими, але також можна взяти з собою парочку охололи на прогулянку або на роботу. Такий ситний перекус додасть життєвих сил!

Сирний десерт з горіхами і курагою

На десерт пропонуємо легку і невибагливу запіканку зі свіжого сиру і суховфруктов, приготовлену в сковороді.

На одну порцію нам потрібно 200 г нежирного сиру, по 1 стол.ложки борошна і манної крупи, горіхи, курага, 1 стол. ложка цукру, щіпка ваніліну для запаху, 1 яйце.

Сирний десерт з горіхами і курагою

  1. Сир, яйце, борошно, манку, цукровий пісок перемішуємо, перетворюючи все в однорідну солодку масу.
  2. Щоб запіканка була ароматною, додамо в неї ванільку, а також присмачити її дрібно порізаними і пропареними сушеними абрикосами, тобто курагою.
  3. Горіхи – теж непоганий «бонус» до запіканці.
  4. Масу викладаємо на змащену маслом і присипану сухарями сковороду, накриваємо і ставимо на дуже повільний вогонь.
  5. Готуємо в сковороді, як і в духовій шафі, до тих пір, поки вона не почне зверху підрум’янюватися.

Тепер ми знаємо, що з страв можна приготувати на сімейний обід на сковороді, витративши при цьому мінімум часу. Як бачимо, зовсім необов’язково стояти годинами біля плити і перевертати гори посуду – легко і просто можна нагодувати своїх голодних домочадців, порадувавши їх простий і корисною смакотою.