Якщо домашні наполегливо вимагають нагодувати їх чимось смачненьким, а всередині зріє жах при думці про гори немитих тарілок, – не біда. Можна обійтися мінімальною кількістю посуду – тільки б сковорода опинилася під рукою, а що в ній приготувати на обід, підкаже досвід і багата фантазія. Так, взявши сотейник глибше, можна в ньому і супчик «зобразити» на швидку руку, і «коронне» блюдо з м’яса-риби приготувати, і на солодке що-небудь …
Взагалі звичайна сковорода або її масивніша різновид, звана сотейником, – це головна ємність на кухні! Різну смакоту готуються в ній швидко, не пригоряють, а, навпаки, насичуються фантастичними ароматами. Пара-трійка невигадливих рецептів, і ситний обід на сковороді готовий. А почнемо ми, звичайно ж, з гаряченького! ..
«Швидкий» суп з бараниною
Отже, у нас є трохи часу і мінімум посуду. Але навіть в таких спартанських умовах можна приготувати для рідних свіженький супчик, який втамує самий звірячий голод.
- Беремо 200 г не дуже жирної баранини. Миємо, ріжемо шматочками десь 2х2 см і кладемо на гарненько розігріту сковороду.
- Поки наше мяско підрум’янюється, моєму, обчищаємо і перетворюємо в дрібні кубики цибулину і морквину середніх розмірів. Вони складуть гідну компанію м’яса.
- Коли цибулька набуде золотистого відтінку, додаємо по жмені морожених зеленого горошку, кукурудзи, цукрового перчика.
- Поки нудиться на повільному вогні наша овочева заправка, ми швиденько обчищаємо 2 середніх картоплини, ріжемо кубиками – і на сковороду. Перчимо-солимо.
- А тепер, як в рекламі, – «просто додай води».
- Доводимо супчик до кондиції, орієнтуючись на картоплю: як тільки розм’якне, можна кинути щіпку рубаної зелені і вимикати.
Поради кухарчуком
- Якщо в м’ясі присутній жир, рослинна олія можна і не додавати при смаженні;
- Баранину безболісно можна замінити телячої вирізкою;
- Смажити овочі з м’ясом без кришки або томити їх, накривши, – це справа смаку.
Супчик з’їдаємо весь і відразу, не залишаючи «на потім», бо з часом його смакові якості втрачаються.
Різотто з копченою грудинкою в сковороді
Підкріпившись ситним супчиком, беремося за основну страву, яке легко приготувати до обіду в сковороді, а ще краще – в товстостінній сотейнику. Робимо його просто і з’їдаємо швидко!
- Готування починаємо з лука. Одну білу цибулину чистимо і ріжемо дрібненько полуколечкамі.
- На сильно розігріту сковороду ллємо пару столових ложечок масла рослинного, відразу ж кидаємо цибулю і зменшуємо полум’я.
- Головний інгредієнт, до вибору якого потрібно поставитися дуже відповідально, – це грудинка (найкраще свиняча). Її нам потрібно всього 200 г. М’ясо дрібненько ріжемо і додаємо до цибулі, просмажене до напівпрозорості.
- Тепер – черга рису. Його потрібно всього 2 склянки. Краще брати середньозернистий і перед тим, як додати до м’яса, його слід добре промити до прозорості.
- Додавши рис, гарненько все перемішуємо, щоб рисові крупинки промаслити.
- Тепер заливаємо вміст ємності м’ясним бульйоном. Потрібно, щоб він злегка покрив рис і швидко закипів.
Солимо-перчимо різотто і, при бажанні, присмачуємо улюбленими прянощами. Гасити потрібно в сковороді під кришкою на тліючому вогні.
При википанні бульйону його потрібно періодично додавати. Загалом на таку кількість рису потрібно близько 600 мл м’ясного навару.
Камбала під сметаною
Звичайно, посмажити рибу – це найпростіше рішення при наявність своророди. Але смажене некорисно, особливо малюкам. А ось тушкована рибка – то, что нужно! Особливо якщо мова йде про камбалу.
Риба, як відомо, чудово поєднується з цибулею. Ось і в даному блюді, яке ми знову-таки готуємо в сковороді, він буде грати одну з ключових ролей.
- Пару великих цибулин обчищаємо і відразу ж перетворюємо в півкільця, які відразу ж, не зволікаючи, слід відправити в сотейник. А там вже закипає соняшникову олію.
- Як тільки цибульні полуколечкамі розм’якнуть, додаємо філе камбали (близько півкілограма), помивши його і порізавши.
- Коли рибка наша зарум’яниться і почне марнувати апетитні аромати, заливаємо її 400 г сметани (жирність вибираємо самі), присаливаем, обов’язково перчимо.
- Гасити камбалу, накривши її і зменшивши вогонь, слід хвилин 15-20.
Перед тим, як поставити готове ласощі на обідній стіл, його потрібно прикрасити рубаною свіжою зеленню.
Адигейський сир в сухарях на сковорідці
Що можна приготувати незвичайного на обід в сковороді? Наприклад, сир в сухарях. Довго чаклувати над цією стравою не доведеться, та й продуктів на нього потрібен самий мінімум, і тим не менше вона ризикує стати одним з найулюбленіших! ..
Нам знадобиться всього 250 г хорошого адигейського сиру (необов’язково першої свіжості), зовсім трохи рослинного масла для смаження, 3 ст.л. борошна, 1 куряче яйце, кілька ложок сухарів для панірування, 2-3 ст.л. кедрових горішків, листочки свіжого салату.
- Сир ріжемо скибочками завтовшки близько 1 см.
- Обвалюють їх у борошні, опускаємо в злегка збите яйце і тепер черга сухарів.
- Настав час смаження. Все, що нам потрібно, – це сковорода і добре розігріте на ній масло. Смажимо сир з обох сторін, злегка зарумянівая.
- Окремо прожарити кедрові ядерця.
Подаємо наше апетитне ласощі, виклавши його на салатні листя і присипавши кедром.
ледачі хачапурі
На наше запитання, що ще можна приготувати до обіду на звичайній сковороді, відповідь проста – ледачі хачапурі. Звичайно, це не класичні коржі з сиром, які так люблять в Грузії, але їх спрощений варіант – не менш смачний. Пробуємо!
- Подрібнюємо на дрібні тертці 200 г будь-якого твердого сиру (можна брати і адигейський, бринзу).
- Додаємо до сирної маси 2 ст.л. борошна «з гіркою», пару яєць, 100 г свіжого, добре подрібненого кропу, солимо.
- Гарненько перемішавши тісто, формуємо з неї коржі.
- Смажимо їх на розігрітій олії до «золота».
Ідеально їсти їх гарячими, але також можна взяти з собою парочку охололи на прогулянку або на роботу. Такий ситний перекус додасть життєвих сил!
Сирний десерт з горіхами і курагою
На десерт пропонуємо легку і невибагливу запіканку зі свіжого сиру і суховфруктов, приготовлену в сковороді.
На одну порцію нам потрібно 200 г нежирного сиру, по 1 стол.ложки борошна і манної крупи, горіхи, курага, 1 стол. ложка цукру, щіпка ваніліну для запаху, 1 яйце.
- Сир, яйце, борошно, манку, цукровий пісок перемішуємо, перетворюючи все в однорідну солодку масу.
- Щоб запіканка була ароматною, додамо в неї ванільку, а також присмачити її дрібно порізаними і пропареними сушеними абрикосами, тобто курагою.
- Горіхи – теж непоганий «бонус» до запіканці.
- Масу викладаємо на змащену маслом і присипану сухарями сковороду, накриваємо і ставимо на дуже повільний вогонь.
- Готуємо в сковороді, як і в духовій шафі, до тих пір, поки вона не почне зверху підрум’янюватися.
Тепер ми знаємо, що з страв можна приготувати на сімейний обід на сковороді, витративши при цьому мінімум часу. Як бачимо, зовсім необов’язково стояти годинами біля плити і перевертати гори посуду – легко і просто можна нагодувати своїх голодних домочадців, порадувавши їх простий і корисною смакотою.