Коли перед нами стоїть завдання є і не товстіти, в хід йдуть різні хитрощі, адже завжди простіше знизити кількість що надходять калорій, ніж переглянути меню. Залишити в раціоні улюблені страви і при цьому не поправитися – мрія кожної жінки, тому-то низькокалорійні млинці користуються такою популярністю!
Пропонуємо вам кілька рецептів приготування солоної і солодкої, зовсім пісної і просто маложирна, всіма улюбленої випічки.
Для початку давайте розберемося – звідки взагалі в цій страві з’являються калорії і як можна від них позбутися з мінімальними втратами для смакової складової.
Секрети приготування простих дієтичних млинців
Щоб зробити низькокалорійні млинці, нам досить прибрати з рецепта тваринні жири і прості вуглеводи. З компонентами, яких в млинцях, призначених для меню дієти, бути не повинно, ви можете ознайомитися нижче.
Пшеничне борошно вищого гатунку
Якщо не можна усунути її повністю, то можна хоча б знизити її зміст, замінивши більшу частину лляної, житнього, гречаного борошном або кукурудзяним крохмалем.
цукор
Здається, ніби це – головне "зло" в будь-якій дієті, адже їжа без нього стає позбавленою смаку.
Але ж з ним кількість вуглеводів, а отже, і калорій зростає багаторазово.
Позбавляємося від нього без усякого жалю. Замінюємо справжній цукор цукрозамінником органічного / хімічного походження або готуємо страву зовсім без нього, а для додання аромату додаємо трохи ваніліну.
Вершкове масло
Ось головний тандем, що веде до появи надмірної ваги, – жир тваринного походження і цукор.
Звичайно, рослинне олію, включаючи кокосове, какао-масло і оливкове, аж ніяк не низькокалорійний продукт, але ось засвоюється зовсім інакше, а тому при помірному використанні не завдасть талії і стегнах ніякої шкоди.
жирне молоко
У ньому знову є тваринні жири, тому повно невидимих калорій. Це той випадок, коли нам здається, що це звичайне молоко, в яке ми нічого такого не додавали, а на ділі підвищили енергетичну цінність страви в півтора рази.
яйця
Це неоднозначний продукт. Так, жовток досить калорійний, причому за рахунок вмісту жирів. Але саме з нього ми отримуємо найважливіші вітаміни групи В, при нестачі яких може виникнути безліч неприємностей:
- мінімальна з яких заїди – незагойні ранки в куточках рота;
- суха шкіра і ламке волосся;
- почуття втоми і пригніченості.
Просто пам’ятаємо, що, додаючи одне куряче яйце в млинцеве тісто, не вживаємо ще одне протягом дня.
Якщо ж хочеться максимально захистити себе від калорій, то використовуємо в приготуванні тільки білок. Він особливо необхідний, щоб м’язи в нашому організмі не руйнувалися від суворої дієти.
дріжджі
Самі по собі вони майже не калорійні, проте діють на нашу ендокринну систему. Саме тому, для збільшення маси тіла, дієтологи рекомендують приймати добавки на їх основі.
Але ж у нас зовсім інша мета, вірно? Значить, забуваємо про дріжджах! Тим більше що і без них випічка виходить просто смакота!
Очевидно, що «особливо небезпечних» інгредієнтів зовсім не так багато, як здається спочатку. Знаючи, ніж їх можна замінити, зробити дієтичні млинці не важко!
Дієтичні млинці на воді без яєць і цукру
Складові
- Білки курячі сирі – 2 шт. + –
- Борошно біла хлібопекарська – 2 ст. л. з гіркою + –
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л. + –
- Вода – 150-200 мл + –
- Сіль – 1 щіпка + –
- Цукрозамінник – за смаком + –
- Ванілін – на кінчику ножа + –
Як спекти малокалорійні тонкі млинці для дієтичного меню по кроках
Блюдо виходить дуже легким, так як його енергетична цінність становить менше 100 ккал на 100 г – 80-90 ккал, якщо все зробити строго за рецептом.
Щоб не довелося лити на сковороду масло для смаження, яке при термічній обробці додасть страві не тільки калорій, а й шкідливості, використовуємо тільки перевірену посуд з антипригарним покриттям і силіконову або дерев’яну лопатку.
- Відокремлюємо білки від жовтків і відправляємо в глибоку миску.
- Насипаємо сіль, сахзам (замінник цукру) і білу муку. Збиваємо міксером до однорідності.
- Наливаємо половину порції води, приблизно ½ склянки, і досипати крохмаль. Знову збиваємо, дивимося на консистенцію. При необхідності додаємо воду або залишаємо так.
Чим рідині вийде тісто, тим менше в ньому концентрація курячих білків, що володіють зв’язує дією. Це означає, що млинці вийдуть крихкими, будуть липнути до сковороди, стануть рватися при перевертанні або зовсім не відклеяться. Тому не скупіться, намагаючись напекти якомога більше млинців з цієї кількості інгредієнтів, і не ллємо води занадто багато!
- Розігріваємо сковороду до потрібної температури і наливаємо порцію тесту так, щоб воно лягло товщиною в 1-2 мм. Якщо зробити шар занадто тонким, то також можуть виникнути проблеми з перевертанням.
- Підсмажуємо до рум’янцю по краях, потім протягом 10-15 секунд тримаємо на сковороді іншу сторону млинця.
Складаємо млинці стопкою один на одного. Від власної температури виникне конденсат, а це значить, що пропечене тісто не зачерствіє навіть без використання масла.
Це були низькокалорійні млинці на воді – вони виходять смачними, але для кого-то прісними і недостатньо повітряними. Щоб надати смаку «глибину», візьмемо в якості рідкого інгредієнта кефір.
Дієтичні млинчики на кефірі з білою і гречаного борошна
Особливо добре з кефіру кислинкою поєднуються житнє обдирне борошно і гречана. Остання надає страві легке горіхове післясмак. Щоб випічка вийшла, обов’язково беремо в рівних пропорціях звичайне борошно і будь-яку із запропонованих.
Складові
- 2 яйця;
- 200 мл знежиреного кефіру;
- 100 г білого борошна;
- 70 г гречаної або житнього борошна;
- ½ ч. Л. соди.
Як самостійно зробити низькокалорійні кефірів млинці з яйцями
- У глибокий посуд розбиваємо два яйця, виймаємо жовтки, намагаючись не пошкодити, залишаємо тільки білки.
- Солимо, наливаємо половину кефіру, додаємо борошно. Гарненько збиваємо інгредієнти, насипаємо борошно темного сорту, знову наливаємо кефір, соду, перемішуємо.
За бажанням всипаємо будь сахзам (за смаком), але і без солодощі млинці за цим рецептом вийдуть дуже смачними і ароматними, адже в складі є кефір і особлива мука!
- Дивимося на консистенцію: якщо вийшло класичне млинцеве тісто, схоже на густі вершки, – можна пекти. Робимо це на антипригарной сковороді без масла. Прогріваємо її якнайкраще.
- Готову випічку складаємо в стопку або відразу звертаємо вчетверо.
Млинці без яєць дієтичні: покроковий рецепт в домашніх умовах
Тим, хто хоче виключити яйця з рецепта повністю, варто звернутися до такого способу приготування.
Випікаємо в сковороді малокалорійні млинці на сироватці
- З’єднуємо 350 мл молочної сироватки з 4 ст. л. пшеничного борошна.
Залежно від сорту пшениці і якості помелу її може знадобитися і менше, тому не сиплемо весь обсяг відразу.
- Додаємо щіпку солі, 1 ч. Л. з гіркою розпушувача, сахзам (при бажанні). Якщо плануємо зробити млинці десертними, обов’язково включаємо до складу ванілін.
- Все гарненько збиваємо і залишаємо на 20 хвилин під кришкою, щоб мука набухла. Так як яєць в складі немає, сполучною речовиною є тільки борошняна клейковина. Якщо поспішити, то тісто в процесі приготування буде рватися.
- З плином часу печемо, як зазвичай, без масла.
Любителям експериментів рекомендуємо змащувати кожен млинець кокосовим маслом. Це додасть готовому блюду незвичайний аромат і соковитість, а також збагатить ряд корисних речовин, включаючи незамінні жирні кислоти.
Незважаючи на свою калорійність, це абсолютно дієтичний продукт, повністю засвоюється нашим організмом.
Домашні низькокалорійні млинці без борошна
Цікаве блюдо вийде, якщо прибрати зі звичного складу пшеничне борошно.
Готуємо млинцеве тісто своїми руками
- У сотейнику середнього розміру варимо вівсяну кашу. Ні в якому разі не робимо її з пластівців швидкого приготування.
Для страви з мінімумом калорій і максимумом користі нам потрібна звичайна, що вимагає варіння, вівсяна крупа. Дізнатися її в магазині нескладно, найчастіше в своїй категорії це самий бюджетний товар.
- Заливаємо ½ ст. сухих пластівців 1,5 ст. води, подсаливаем і варимо не менше 15 хвилин після закипання – крупа повинна стати абсолютно м’якою.
- Готову кашу трохи охолоджуємо, занурювальним блендером подрібнюємо до пастоподібного стану, вбиваємо 1 яйце, додаємо цукрозамінник, перемішуємо і, в залежності від консистенції, вливаємо теплу кип’ячену воду.
- Випікаємо на гарячій сковороді без додавання масла з обох сторін до зарум’янювання.
Тонкі пісні млинці на мінеральній воді
Калорійність таких млинців буде мінімальною, тому що в їх складі немає майже нічого, крім борошна!
Весь секрет у мінералці, якої ми замінимо звичайну воду в складі. Вона додасть пишність і зробить структуру страви більш повітряної і ніжною. Головне – не використовувати занадто лужну, щоб це не відбилося на смак млинців.
- У 400 мл мінералки всипаємо 4-5 ст. л. борошна, подсаливаем також з обережністю, так як газована вода може бути солонуватою.
- Цукор її замінником, додаємо ванілін, збиваємо до отримання однорідної пишної маси.
- Потім обов’язково наполягаємо протягом 20-25 хвилин, щоб борошно розбухла. Знову заважаємо і випікаємо як зазвичай.
Дієта не привід відмовляти собі в маленьких радощах, адже саме з ними тримати її стає легко і приємно, а в якийсь момент розумне обмеження і зовсім перетворюється в норму життя.
Правильне харчування – це можливість придумати щось нове, а не виключати необхідне. Готуйте низькокалорійні млинці з будь-якого із запропонованих рецептів – і отримуйте від життя задоволення!