З десяток видів хліба і булочок, шинка, яйця, масло і мармелад – чергове гастрономічне подорож забирає нас до Німеччини. Щоб приготувати справжній н не потрібно спеціального приводу – досить лише хотіти познайомитися з рідною кухнею батьківщини Гете і Шиллера. Отже, сьогодні ми розповімо про те, яким смачним, швидким і різноманітним може бути початок нового дня з традиційними стравами Німеччини.
Насправді, крім вже стали візитною картки пива, ковбасок і капусти, німецька кухня радує жителів країни і туристів, перш за все, своїм чудовим хлібом. Більше трьох сотень його видів балують своєю хрусткою скоринкою і запашним м’якушем всіх бажаючих, тому наш спеціальний сніданок немислимий без тостів з усілякими намазками.
Грінки з ліверної ковбасою
Для початку можна спробувати приготувати німецькі грінки з ліверної ковбасою.
- Візьмемо 4 скибочки будь-якого хліба і відправимо зарумяніваться в духовку або на сковороду.
- Поки вони готуються, розімніть вилкою близько 150 г ліверної ковбаси, додамо до неї дрібно потерте яблуко, поперчити, якщо потрібно.
- На теплий хліб спочатку намазуємо масло, а потім імпровізований паштет.
Є грінки треба гарячими. Якщо ви не маєте довіри до магазинної ліверної ковбаси або, тим більше, печеночному паштету, приготуємо його самі – це зовсім не складно!
Печінковий паштет по-німецьки
Для паштету нам знадобляться 200 г печінки і стільки ж жирної свинини, морква і цибулина, всього по одній штуці, сіль і спеції.
- Всі інгредієнти обсмажуємо окремо в різному посуді, потім додаємо спеції, солимо і разом тушкуємо не менше 40 хвилин до м’якості свинини, охолоджуємо і перемелює або порційно в чаші блендера, або прокручуємо всі відразу через м’ясорубку.
- Отриману масу утрамбовуємо і щільно закручуємо в плівку у вигляді ковбасок. Зберігаємо в холодильнику.
Такий натуральний паштет буде однаково гарний і на гарячих грінках і просто на свіжому хлібі з маслом або без.
Крім того, рецепт можна доповнювати будь-якими, придатними на ваш погляд складовими. Скажімо, свинину можна замінити на тушковані овочі – вони додадуть смаку особливу ніжність, додати на це кількість 4 – 5 варених яєць, гірчицю і сир. Ось і новий паштет!
Тости з грибами
Для справжнього німецького сніданку добре приготувати тости з грибами.
- Обсмажуємо 300 г будь-яких грибів з 2 ст.л рубаних волоських горіхів і спеціями.
- Потім розкладаємо начинку на 6 – 7 скибочок хліба, накриваємо кожен шматочком сиру і відправляємо запікатися в духовку. При температурі в 180 градусів через 10 – 15 хвилин все буде готово!
Подаємо гарячими.
Грінки з жовтком і сосисками
Коли хочеться чогось більш ситного, на допомогу нам приходять грінки з обсмаженою жовтком і сосисками – це справжня класика.
- Поки хліб (2 – 3 шматочки) підсушується в тостері або в духовці, відправляємо смажитися сосиски на сковороду з антипригарним покриттям, щоб не обтяжувати сніданок маслом.
- На іншій сковороді запікаємо, бажано також без масла, кілька курячих присолену жовтків. Їх має бути по одному на кожну скибочку хліба.
- Потім, посипаємо гарячі грінки спеціями і викладаємо поверх сосиски і жовток. Можна додати скибочки свіжих огірків або томатів.
Булочки з начинкою
Якщо ж будь-які бутерброди вже порядком набридли, але відмовлятися від вуглеводної складової на сніданок не хочеться, замінимо звичні тости на булочки з начинкою.
- Беремо маленьку круглу хрустку німецьку булочку, зрізаємо з неї верхівку і дістаємо весь м’якуш.
- Смажимо омлет, збивши 1 яйце зі столовою ложкою молока і сіллю, нарізаємо його соломкою, ріжемо 50 – 60 г шинки, шаткуємо зелень, все змішуємо і заповнюємо начинкою булочку.
- Зверху насипаємо 50 г тертого сиру і запікаємо в духовці при температурі в 180 – 200 градусів, поки сир не зарум’яниться.
німецький пудинг
Крім бутербродів і солоних тостів з хліба можна приготувати на сніданок і смачний десерт! Наприклад, німецький пудинг з білого хліба.
- Для однієї порції нам знадобиться той самий м’якуш, що залишився від попереднього рецепта (близько 50 г), який ми заливаємо 100 г молока.
- 10 – 15 г цукатів або родзинок втручаємося в розмочений хліб.
- Потім додаємо туди розтертий з 30 г цукру жовток, збиваємо з сіллю білок і акуратно перемішуємо з хлібною масою.
- Беремо формочку для маффіни або кексу, на дно у вигляді трилисника укладаємо 3 зернятка мигдалю, на які викладаємо тісто.
- Випікаємо при 180 градусах близько 15 хвилин.
Само собою, можна використовувати будь-які інгредієнти для солодких страв за своїм бажанням: ванілін, корицю або какао. Та й цукати можна замінити на сухофрукти або рубаний білий, або темний шоколад.
Домашній мармелад
Німецький пудинг чудово поєднується з домашнім мармеладом. Це традиційний рецепт, тому, подаючи мармелад з яблук і гарбуза до будь-якої випічки, ми отримуємо класичний німецький сніданок.
Готувати мармелад зовсім не так нескладно, як здається.
- Беремо по 100 г гарбуза і яблук, нарізаємо їх дрібними кубиками і заливаємо в каструльці склянкою води. Додаємо пару крапель лимонного соку, корицю, мелений імбир на кінчику ножа.
- Варимо, поки яблука і гарбуз не стануть м’якими, а потім додаємо стакан цукру. Чекаємо, поки він повністю розчиниться, доводимо до кипіння і вимикаємо.
Наша порція мармеладу для сніданку готова! Його можна їсти не тільки з пудингами або кексами – особливо смачний мармелад з німецькими вафлями.
Німецькі вафлі для сніданку
Цей простий рецепт дозволить скрасити саме непогоже ранок вихідного дня і цілий день зробити особливим!
Складові
- Борошно – 250 г
- Яйце куряче – 4 шт.
- Вершкове масло – 130 г
- Коричневий цукор – 100 г
- Мінеральна вода – 100 мл
- Розпушувач для тіста – 2 ч.л
- Ванілін на кінчику ножа
Приготування
- Масло збиваємо з цукром до білого кольору. Додаємо яйця і знову збиваємо.
- Борошно, розпушувач і ванілін змішуємо, додаємо до них мінеральну воду, вимішуємо, щоб не залишилося грудочок.
- Всі з’єднуємо і, перемішавши, випікаємо в розігрітій вафельниці. Готові гарячі вафлі присипте цукровою пудрою.
Величезний плюс цього рецепту в тому, що забезпечити себе справжнім таким сніданком можна з вечора! Напекти, скажімо, в неділю ввечері хрустких вафель, а вранці порадіти новому дню, навіть не дивлячись на те, що це понеділок!
Дрезденський пиріг
Таким же зручним може стати і дрезденський пиріг. Його легко готувати і смачно їсти як гарячим, так і холодним.
- Листкове тісто – 1 пачка
- Гриби – 200 г
- Фарш свинячо яловичий – 500 г
- Шинка – 100 г
- Сметана – ½ склянки
- Помідори – 3 шт.
- Сіль за смаком
Приготування
Моєму гриби, нарізаємо їх невеликими шматочками і тушкуємо з додаванням олії до готовності – волога повністю повинна випаруватися.
підсмажуємо фарш
- Коли він підрум’яниться, додаємо очищені від шкірки і нарізані кубиками помідори.
- Тушкуємо все разом 15 хвилин, солимо, приправляємо за бажанням зернятками кмину, коріандром і мускатним горіхом.
- Готуємо ще 5 хвилин, змішуємо з грибами і додаємо сметану.
- Чекаємо, поки піде зайва волога, і вимикаємо.
Розморожене тісто ділимо на дві частини.
- Одну розподіляємо на дні форми для випічки, викладаємо туди начинку, інший – накриваємо.
- Защипуємо краю і наколює пиріг виделкою.
- Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку і печемо 30 хвилин.
Цей традиційний пиріг будь-якій трапезі додасть неповторний колорит Німеччини, а вже сніданок з ним стане не тільки смачним, але і ситним.
Отже, друзі, як бачите, побалувати себе справжнім німецьким сніданком набагато простіше, ніж здається! Вибирайте найніжніші десерти або ситні бутерброди зі всілякими інгредієнтами – в будь-якому випадку, ви не будете розчаровані!