Приблизно за 2 тижні до чудових свят ми починаємо ловити себе на думці про склад меню і часто впираємося в тверезий розрахунок витрат на продукти. Пропонуємо вам цікаві ідеї недорогих салатів на новий рік, про які з захопленням розповідали б навіть в Одесі, знаменитої своїм багатим Привозом. Перед вами відкриється розкішна можливість присісти «однією п’ятою точкою – на два базари!», Або, перефразовуючи одеситів – нагодувати гостей смачно, красиво і бюджетно!
Продукти для дешевого салату на Новий рік
Придивімося, що обійдеться нам порівняно недорого.
1. Це звичні коренеплоди (картопля, буряк, морква, селера), цибуля, часник і капуста декількох видів (білокачанна, червонокачанна, кольорова).
2. Найбільш доступні за ціною фрукти – яблука і апельсини.
3. З білкових інгредієнтів – яйця, крабові палички, куряча грудка, плавлений сир, квасоля.
4. З пікантних компонентів традиційні соління (огірки та капуста) і консервовані горошок, гриби, кукурудза.
Відзначимо й те, що сама наявність недешеве інгредієнта не повинно відлякувати вас від салату – відразу і безповоротно. Подивіться, ЯКЕ КІЛЬКІСТЬ потрібно для рецепта. Можливо, в результаті ви отримаєте великий обсяг недорогого, але смачного салату на новий рік, до складу якого входять ще й цілі мариновані гриби!
Якраз з такого салату з маринованими грибами ми і почнемо захоплюючу розповідь про економ салати на новий рік.
Бюджетний салат «Полянка для мавпочки»
Цей сюжетний і красивий салат зручно зробити навіть напередодні, адже від 12 годин у холодильнику він тільки виграє за смаком!
Інгредієнти для недорогого новорічного салату
- Гриби мариновані білі – 500 г;
- Картопля – 200 г;
- Морква – 200 г;
- Курка – 200 г;
- Яйця – 3 шт .;
- Мариновані огірки – 100 г;
- Майонез – 200 г;
- Зелена цибуля, кріп, петрушка – за смаком;
- Салат листовий – 5-6 листочків, факультативно – для подачі.
Як приготувати «Поляну для мавпи»
- Беремо досить широку каструлю з низькими стінками або скляну миску з плоским дном. Змащуємо посуд маслом і викладаємо шари інгредієнтів:
- Шар №1 – великі гриби з короткими ніжками, які укладаємо щільним килимом шапками вниз.
- Шар №2 – дрібно рубана зелень, якій засипаємо все порожнечі між грибами, і акуратно утрамбовуємо. Зверху малюємо сітку з майонезу.
- Шар №3 – варена морква, натерта на крупній або середній тертці.
- Шар №4 – мариновані огірки, нарізані дрібними кубиками. Зверху – сітку з майонезу.
Увага! Перед викладанням огірочки обов’язково віджати! - Шар №5 – відварене куряче м’ясо, нарізане дрібними кубиками. І знову – сітка з майонезу.
- Шар №6 – зварені круто яйця, натерті на крупній тертці. Цей шар можна трохи присолити. І не забуваємо облагородити його сіткою з майонезу.
- Шар №7 - варену картоплю, крупно натертий. Можна присолити + обов’язково промазати майонезом.
Накриваємо посуд кришкою і відправляємо в холодильник. Подаємо на великому блюді з плиток салатним листям: потрібно буде дуже акуратно перевернути салат з посуду.
Якщо вам до душі салати з печерицями, пропонуємо ще кілька економ рецептів.
- Рецепт салату «Лісова поляна з печерицями»
- Підбірка салатів з печерицями (9 рецептів)
- Підбірка салатів із сирих шампіньйонів (4 рецепта)
- Підбірка салатів з маринованими печерицями (3 рецепта)
Салат «Квіткова клумба»
Порівняно бюджетний і простий салат, який надихає художньої подачею. Як би ми не любили традиційні атрибути Нового року, не варто забувати і те, що 2016 – це рік Мавпи. І вражати цю теплолюбних забіяку найкраще чимось яскравим і творчим!
Що треба для салату
- Корейська морква – 200 г;
- Білокачанна капуста – 200 г;
- Чорнослив без кісточок – 200 г;
- Курячі стегенця (бажано – копчені) – 300 г;
- Майонез – за смаком;
- Соняшникова олія – для змащування форми;
- Крекери (за формою – коло або квадрат) і листочки петрушки – для прикраси.
Як приготувати
Подрібнюємо овочі:
- корейську моркву ріжемо на смужки 2-3 см завдовжки,
- чорнослив і курячі стегенця – на середні кубики,
- білокачанну капусту – на найдрібнішої насадки терки «Бернер».
Рада кухарчука
Альтернативна нарізка капусти – дуже тонко шаткуємо і коротко (1 см) ріжемо гострим ножем.
Укладаємо інгредієнти шарами в широку каструлю, злегка змащену олією. Шари промазуємо майонезом. Послідовність: куряче м’ясо, чорнослив, капуста, морква.
Рада кухарчука
У салат можна додати консервовану кукурудзу, змішавши її з білокачанної капустою (два інгредієнта – одним шаром). Або найдешевші мариновані грибочки, наприклад, лисички (промивши їх від слизького розсолу).
- Даємо салату постояти – до 3 годин у холодильнику.
- Перевертаємо на блюдо з підкладкою з салатного листя.
- Обкладаємо салат з боків крекерами, а зверху розбиваємо клумбу з простими у виготовленні квітами з моркви і яйця або інших овочів.
Нижче – докладні статті, як зробити ці ефектні прикраси.
- Покроковий майстер клас «Роза з моркви»
- Покроковий майстер клас «Квітка з яйця»
- Покроковий майстер клас «Калла з фенхеля»
- Покроковий майстер клас «Квіти з перцю»
- Покроковий майстер клас «Лілія з лука»
Дешевий салат «Морквяна фантазія»
Один з найдешевших і смачних салатів на Новий рік! Популярну зажарку моркви з цибулею рідко зустрінеш в рецептах салатів. Так давайте виправимо цю прикру забудькуватість, додавши до зажарки секретний інгредієнт!
Для економ салату знадобитися
- Морква – 300 г;
- Цибуля ріпчаста білий – 200 г;
- Насіння соняшнику – 100 г;
- Рослинна олія – для пасерування;
- Сметана – за смаком.
Як приготувати «Морквяну фантазію»
- Насіння соняшнику заливаємо окропом і залишаємо на 20 хвилин.
- Морква трьом на крупній тертці, а цибулю дрібно рубаємо.
- Пасеруємо половину моркви на добре розігрітій сковорідці, додавши вогню в кінці, щоб цибуля злегка позолотити.
- Знімаємо морква і цибуля з вогню і додаємо в тушковану суміш другу половину моркви (сиру!) І насіння (воду з них злити!)
- Ретельно перемішуємо і заправляємо.
Додаткові продукти до дешевого новорічного салату
До цього салату підійдуть і дорогі види горіхів, наприклад, волоські або мигдаль.
Крім того, в салаті дуже цікаво заграють відварна квасоля і картопля. В цьому випадку салат вкладаємося шарами:
- Квасоля + сметана з часточкою подрібненого часнику.
- Потім трохи тертої відвареної картоплі з майонезом.
- Зверху – морквяна суміш з насінням.
При підборі пропорцій квасолі і картоплі брати приблизно в 2 рази менше, ніж моркви.
Якщо вам подобаються овочеві салати, а зокрема морквяні, пропонуємо ще кілька рецептів, які можливо зможуть прикрасити ваше новорічне меню.
- Рецепт моркви по-корейськи
- Салат з моркви з маринованої цвітною капустою
- Салат «Їжачок» з корейською морквою
Салат «Солодке життя»
Недорогі інгредієнти, просте приготування і пікантний результат! Якщо ви шукайте це гармонійне поєднання для салату на новий рік, то даний рецепт доведеться вам до смаку.
Потрібні продукти для новорічного смачного салату
- Морква – 200 г;
- Буряк відварна – 200 г;
- Часник – 1 великий зубчик;
- Твердий сир – 150 г;
- Ізюм – 100 г;
- Чорнослив – 100 г;
- Майонез – 200 г.
Як приготувати святковий салат
- Ізюм і чорнослив заливаємо окропом і залишаємо на 20 хвилин.
- Подрібнюємо чорнослив великим кубиком.
- Сиру моркву, твердий сир і варену буряк трьом на крупній тертці.
- Часник продавлюємо через Часничниці.
- З’єднуємо суміші для шарів, з яких будемо збирати салат:
- Шар №1 = Морква + родзинки + майонез
- Шар №2 = Твердий сир + майонез
- Шар №3 = Буряк + часник + чорнослив
- Викладаємо шари в пронумерованій послідовності на широке блюдо, формуючи гірку. Буряковий шар завершує гірку по всій поверхні.
ефектна прикраса
Поверх бурякового шару укладаємо плетінку – з тонких смужок сиру, а по периметру гірки – півкола морква. Це створить дуже апетитну різнокольорову картину – без складних декораторських зусиль.
Можна верх салату прикрасити сердечками, вирізаними з буряка і салатним листям – просто і зі смаком.
Якщо і це складно для вас, тоді просто викладаємо салат в порційні піали або келихи з прозорого скла.
Для любителів бурякових салатів, пропонуємо і інші економ рецепти.
- Підбірка салатів з сирого буряка (5 рецептів)
- Рецепт корейської буряка
- Підбірка салатів з буряка (7 рецептів)
- Сироедческій салат з буряка
Новорічний капустяний салат з капусти
Дешеві салати з капусти виручають нас щодня. То чи не будемо зраджувати традиціям і зробимо недорогий капустяний салат для новорічного столу, додавши всього лише один не бюджетний інгредієнт.
Для економ салату нам потрібні
- Капуста білокачанна – 200 г;
- Капуста цвітна – 100 г;
- Капуста брокколі – 100 г;
- Будь-яке копчене м’ясо (курячий стегенце або шинка) – 100 г;
- Майонез – за смаком;
- Зелень – за смаком.
Як приготувати капустяний салат
- Білокачанну капусту трьом на найдрібнішої насадки «Бернер», або дуже тонко шаткуємо, а потім коротко нарізаємо.
- Цвітну капусту і брокколі розбираємо на суцвіття і дрібно рубаємо.
Увага!
З брокколі використовувати тільки м’які «кучеряві» частини, або очистити від верхнього шару стеблову частину суцвіття. - Курячий стегенце ріжемо середнім кубиком.
- Змішуємо всі інгредієнти, заправляємо майонезом, злегка посипаємо рубаною зеленню (кріп + петрушка)
Рада кухарчука
Ще одним соусом для цього салату може стати суміш легкої французької гірчиці і меду в пропорції 1: 1 або 1: 2. Така заправка буде особливо смачна, якщо ми використовуємо кілька додаткових компонентів.
Додатковими компонентами для новорічного салату можуть стати такі недорогі і прості продукти:
- кисло-солодке яблуко, очищене і порізане дрібними кубиками;
- консервована кукурудза або горошок;
- мариновані грибочки, промиті від маринаду і дрібно порізані.
Кілька варіантів таких поєднань ми пропонуємо вам почитати в докладних окремих статтях.
- Салат з капусти з огірком «Овочева симфонія»
- Підбірка салатів з китайської капусти (8 рецептів)
- Грузинський салат з капустою
Салат «Смарагдовий острів»: рецепт з ананасами
- Курячі грудки – 400 г;
- Лук білий ріпчаста – 1 шт. середнього розміру;
- Сир твердого сорту – 100 г;
- Ананаси консервований – 100 г;
- Яйця курячі – 4 шт .;
- Ківі – 3 шт .;
- Карі – 2-3 ч. Л .;
- Майонез – 250 г;
- Рослинна олія.
Як приготувати недорогий, смачний салат
- Курячі грудки натираємо карі, обсмажуємо на сковороді до готовності і нарізаємо дрібними кубиками.
- Цибулю дрібно рубаємо, ківі і ананас нарізаємо дрібними кубиками.
- Зварені круто яйця тремо на дрібну тертку.
- Твердий сир попередньо швидко підморожує в морозилці і ріжемо гострим ножем на невеликий кубик – приблизно такий же, як ківі.
- Укладаємо підготовлені компоненти шарами:
- Шар №1 = курка + ½ лука + майонез
- Шар №2 = ананас + ½ лука + ½ ківі і зверху промазуємо майонезом
- Шар №3 = терті яйця + твердий сир + майонез
- Шар №4 = ківі – саме цей структурний зелений шар став підставою для назви салату.
Погодьтеся, дуже барвистий результат вартий того, щоб трошки витратитися – всього на 3 штучки ківі. Але за рахунок них дешевий салат набуває приємну кислинку і незвичайний вид.
Ви також можете посилити смак страви, активно поперчивши шар сиру з яйцем. Зробіть новий рік легким в клопотах, бюджетним за витратами і яскравим в смаках!
Читайте ще схожі записи:
Рецепт простого салату на новий рік
Варіанти для приготування бюджетних салатів
Спробуйте змінити і самі звичні рецепти для дешевих новорічних салатів, адже хто, як не ви, добре розбирається в смаках домочадців і друзів ?!
Вінегрет по-новому
Наприклад, інакше приготуйте вінегрет.
Замість огірків додайте кислу капусту, а саму буряк не відварюють, а тушкуйте – з морквою, кубиками цвітної капусти і невеликою кількістю дрібно рубленого цибульки.
Туди ж можуть відправитися кубики селери (в половину менше, ніж буряків і моркви). У такий вінегрет вже не захочеться додавати картоплю, а ось відварна квасоля або соняшникове насіння припадуть в ньому дуже до речі. У підсумку – новий смак, загадка інгредієнтів і ніяких грандіозних витрат!
Недорогий салат з крабовими паличками
Пошукайте свіжі варіанти з крабовими паличками. Для цього зробіть акцент саме на них, видаливши з рецептів інші «важкі» компоненти – картоплю, яйця і м’ясо.
Один з найбільш соковитих і дешевих варіантів новорічного крабового салату:
- дрібно терта білокачанна капуста,
- яблуко і апельсин, подрібнені тонкої соломкоя,
- консервована кукурудза,
- крабові палички, порізані не дуже дрібно.
Заправка = майонез + обов’язково поперчити. Знадобиться терка «Бернер».
Прості і дешеві салати з кислої капусти
На виручку приходить і всіма улюблена кисла капуста. Її легко підтягнути до святкового рівня, якщо додати яблуко (тонка соломка), трохи кукурудзи і крупнодроблёние горіхи.
При цьому заправте ароматним рослинним маслом. Відмінне поєднання смаків вийде і в разі додавання до капусти родзинок, чорносливу, кураги. Зауважте, дорогі інгредієнти – в невеликій кількості!
А якщо згадати рецепти наших бабусь, то 3 найдешевших компонента (кисла капуста, відварна картопля і цибуля) є прекрасною базою для смачного зимового салату, яка не осоромить новорічний стіл, якщо буде запропонований до рясного м’ясного гарячого – те саме запечених відбивних або курячих стегенець.
Це ще один підхід до вибору недорогих салатів на новий рік: заощадивши на супроводі до хорошого і часто дорогому м’ясу, ми не втрачаємо загального настрою трапези – як щедрою і багатою!