Коли настають довгоочікувані вихідні, хочеться провести їх в колі сім’ї, зазначивши не тільки походами в кіно або по магазинах, але і спільною трапезою. Приготування недільного обіду не обов’язково має бути чимось складним і тривалим за часом – зробити кілька страв не так довго, як здається! Ми пропонуємо вам підбірку рецептів повноцінної денний трапези різного ступеня складності з використанням нехитрих інгредієнтів.
Готуючи недільний обід будинку для всієї родини, варто враховувати побажання кожного її члена – салат, перше, друге, десерт і напій – ось те необхідне, з чого складається денна трапеза.
Почнемо з найпростіших і швидких рецептів.
Недільний обід: варіант I
Салат з моркви з гарбузом
- Своїм та чистимо 1 редьку, 300 г гарбуза і 2 середніх моркви. Трьом все на крупній тертці або використовуємо овощерезку.
- Викладаємо в глибоку салатницю і заправляємо 2 ст.л. сметани. Солимо, перчимо і посипаємо зверху жменею ягід брусниці або журавлини.
Салат готовий!
Для любителів салатів із сирих овочів, для приготування яких потрібні лічені хвилини, пропонуємо ще кілька варіантів.
- Салат із сирого буряка
- Морква по-корейськи
- Кабачки по-корейськи
- Буряк по-корейськи
Швидкий квасолевий суп
- У каструлі об’ємом 2 літри розігріваємо олію і пасеруємо 1 шинкованную цибулину і 1 рубану морква.
- Потім туди ж додаємо 250 г фаршу і обсмажуємо до готовності. Найкраще використовувати змішаний – свинояловичих.
- Потім викладаємо 150 г рису і заливаємо 1,5 л окропу.
- Варимо 5-7 хвилин і додаємо 1 банку консервованої в томаті квасолі.
- Перчимо, солимо, кладемо 3 горошини запашного перцю і 2 лаврового листа.
Все варимо ще 10-15 хвилин, і подаємо! Найкраще такий суп поєднується зі сметаною і рубаною кінзою.
Недільний обід вдома не мислимо без другої страви, його приготування не займе багато часу!
Ще одним варіантом швидкого супу для недільного обіду може стати суп з консервів. Пропонуємо вам кілька варіантів.
- Суп з консерви сайри
- Суп з консерви сардини
- Суп з консерви горбуші
- Суп з консерви тунця
- Суп з консерви в томаті
М’ясна запіканка на швидку руку
Для приготування нам знадобиться 2 великих листа вірменського тонкого лаваша.
- 400 г фаршу обсмажуємо на сковороді разом з 1 шинкованной цибулиною і морквою до готовності, солимо і перчимо. За бажанням додаємо часник або томатну пасту.
- У готовий фарш також можемо потерти 100 г сиру, але і без нього блюдо вийде дуже смачним.
- Готуємо заливку: з’єднуємо 1 яйце зі 100 мл кефіру. 1 лист лаваша рвемо на смуги по 3-4 см шириною і складаємо в неї просочуватися.
- Глибоку форму змащуємо маслом і поміщаємо туди 1 лист лаваша так, щоб по сторонам залишився запас. Половину фаршу рівним шаром викладаємо на лаваш. Прикриваємо його просоченими в дієти заливці смужками.
- Зверху розкладаємо фарш, що залишився, підвертаємо звисають борту догори і заливаємо все залишилася дієти сумішшю.
Відправляємо в духовку на 30 хвилин готуватися при 180 ° С. Готову запіканку подаємо зі сметаною, кетчупом або гірчицею, посипавши свіжою зеленню.
Маннік недільний в мікрохвильовці
Цей пиріг робиться за лічені хвилини, але і з’їдається з такою ж швидкістю, так як виходить надзвичайно смачним. Поки духовка зайнята, спечемо його в мікрохвильовці.
- Змішуємо 1 склянка манки з 1 склянкою кефіру, додаємо 50 г вершкового масла, маргарину або 1/3 склянки рослинного масла без запаху.
- Вбиваємо 1 яйце, ½ склянки цукру і 1 ч.л. з гіркою розпушувача. Можна трохи присолити – буквально на кінчику ножа.
- Все перемішуємо до однорідності. Тепер додаємо 2 ст.л. макового насіння і знову заважаємо.
- Силіконову форму змащуємо маслом і викладаємо тісто.
Відправляємо в мікрохвильовку на середню потужність на 7-8 хвилин. Готовність перевіряємо, як завжди сірником.
Вашій увазі ще кілька рецептів нескладної і швидкої випічки.
- Клафуті з вишнею по-французьки
- Випічка з бананом в головній ролі
- Бананові оладки (добірка рецептів)
- яблучний крамбл
- Рецепт сливового крамбль
Особливо добре поєднуватися маннік буде з ароматним домашнім морсом.
ягідний морс
Скористаємося декількома видами заморожених ягід. Візьмемо по 100 г кожного виду: вишня, чорна смородина, чорноплідна горобина.
- Заливаємо ягоди 2 л води і доводимо до кипіння. Ледве поверхню почне міхур, відразу ж знімаємо з вогню.
- Ягоду відкидаємо на друшляк і протираємо над каструлею з відваром. Додаємо за смаком цукру або меду, перемішуємо і все! Морс готовий.
Як бачите, недільний обід для всієї родини вийшов дуже швидко! На все про все пішло зовсім небагато часу, а результат вразить і рідних, і друзів.
Недільний обід: варіант II
Ці рецепти не такі швидкі, як попередні, але від того не менш смачні або складні. Спробуємо зробити, якщо у нас є помічники або в запасі трохи більше часу.
Салат з моркви з часником
Він виходить незвичайно пікантним і ароматним.
- Миємо, чистимо і ріжемо на овочерізки 4-5 шт. середніх морквин.
- Готуємо до них заправку: наливаємо на сковороду 2 ст.л. оливкового масла і, як тільки воно розігріється, видавлюємо з преса або дрібно рубаємо 2 зубчики часнику. Доводимо його до золотистого і додаємо 1-1,5 ч.л. сухий паприки.
- Всипаємо 1/3 ч.л. чорного перцю і додати за смаком червоного. Все перемішуємо, Томім на маслі ще 3-5 хвилин і знімаємо з вогню.
Заправляємо подрібнену моркву, посипаємо зверху 100 г м’якого сиру – бринзи або фета і перемішуємо.
Для сімейного недільного обіду в якості першої страви добре підійде наступний рецепт.
Грибний суп
Приготуємо його класичним способом.
Гриби візьмемо будь-які – підійдуть і гливи, і печериці, але лісові, звичайно, будуть набагато смачніше і ароматні. Лисички, підосичники, білі.
- 300 г грибів добре промиваємо, видаляємо пошкоджені місця і ріжемо на скибочки. Заливаємо 2 літри води і ставимо на вогонь.
- Поки бульйон вариться, чистимо і ріжемо кубиками 4 картоплини. Як тільки гриби закиплять, відправляємо картоплю до них.
- 1 цибулину і моркву чистимо і дрібно ріжемо. Пасеруємо на сковороді і, як тільки овочі стануть золотистими, викладаємо їх в суп.
- Тут же солимо, перчимо, додаємо коріандр, мускатний горіх, 3 горошини запашного перцю і сушений базилік – він додасть особливий аромат.
Варимо після закипання ще 20 хвилин, і подаємо! Готовий суп заправити сметаною і можемо посипати свіжою зеленню.
А ось ще кілька варіантів супів.
- Суп з пельменями
- Суп із сушених грибів
- Суп картопляний з грибами
- Суп домашній з гречкою
- Кабачковий суп-пюре
Сирні фрикадельки в соусі
Ароматні соковиті фрикадельки прекрасно поєднуються з будь-яким гарніром: від рису, до картоплі і бобових.
Якщо ви любитель фрикадельок і тефтелькою, пропонуємо вам і їх класичний рецепт.
Тефтелі з курячого фаршу
- Замочуємо 100 г білого хліба без кірки в 3 ст.л. молока, і поки він набухає, займаємося іншими інгредієнтами.
- Натираємо 100 г твердого сиру, змішуємо його з 500 г фаршу, вбиваємо 1 яйце, віджимаємо від молока хліб і кладемо його.
- Дрібно рубаємо ½ пучка зелені, відправляємо в фарш, все перемішуємо, солимо, перчимо і відставляємо в сторону – нехай настоїться.
У глибокій сковороді або жаровні розігріваємо олію (1-2 ст.л.) і пасеруємо на ньому 1 велику шинкованную цибулину до готовності. Потім заливаємо її 700 мл окропу і розчиняємо в ньому 2 ст.л. томатної пасти.
Замість води можна використовувати і томатний сік.
Тим часом ліпимо з фаршу фрикадельки трохи більше волоського горіха. Викладаємо їх у соус і накриваємо кришкою. Ми залишаємо готуватися на дуже маленькому вогні 45-50 хвилин. Якщо ближче до кінця приготування ми бачимо, що соус не загусає, можна підсипати буквально 1 ч.л. муки.
Акуратно перемішуємо її і залишаємо гаситися фрикадельки далі. Грудочки все одно з часом розійдуться.
Готові фрикадельки подаємо з гарніром із запалу з жару.
Як десерт для недільного обіду пропонуємо спекти ароматне імбирне печиво.
Шоколадне імбирне печиво
Воно виходить надзвичайно смачним – все будуть в захваті!
- 120 г вершкового масла заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб воно встигло розм’якшити.
- З’єднуємо його з 200 г цукру і збиваємо міксером до однорідності.
- Потім по 1 штуці, кожен раз збиваючи, вбиваємо 4 яйця.
- Просіваємо 250 г борошна і втручається разом з ваніліном в масляну суміш. Все збиваємо до крему.
- Свіжий корінь (80 г) імбиру подрібнюємо в блендері або кухонному комбайні і додаємо в тісто.
- Туди ж відправляємо 200 г промитого родзинок без черешків.
- 2 плитки темного шоколаду трьом на тертці або рубаємо ножем, втручаємося в тісто.
- Застеляємо деко папером для випічки і виливаємо на неї тісто. Випікаємо при 180 ° С протягом 30 хвилин.
Готовий корж дістаємо і перевіряємо сірником. Якщо все в порядку, виймати його не поспішає. Замість цього розтоплюємо на водяній бані ще 2 плитки темного шоколаду (200 г) і змащуємо вийшла глазур’ю поверхню.
Коли корж і шоколад охолонуть, нарізаємо на квадрати приблизно 3 на 3 см. Перекладаємо вийшло печиво на тарілку і, за бажанням, прикрашаємо його ягодамі.30
Особливо добре поєднуватися таке ароматне печиво буде з глінтвейном.
Пропонуємо ще кілька рецептів печива, які буде нескладно приготувати навіть молодим господаркам.
- Рецепт вівсяного печива без борошна
- Дієтичне вівсяне печиво
- Печиво вівсяне з бананом
- Швидка випічка в мікрохвильовці (добірка рецептів)
- Печиво горішки зі згущеним молоком
Безалкогольний яблучний глінтвейн
- Змішуємо 3 склянки яблучного соку з ½ склянки води і ставимо грітися в емальованому посуді.
- В цей же час додаємо в нього 2 ст.л. лимонної цедри, ½ порізаного на тонкі часточки зеленого яблука, 1 ст.л. білого родзинок.
- В самому кінці всипаємо ½ ч.л. сухий гвоздики, 1 ч.л. кориці, кладемо 1 ст.л. меду. Все перемішуємо, прогріваємо, поки не з’являться бульбашки і тут же знімаємо з вогню.
Готовому глінтвейну даємо настоятися 30-40 хвилин і подаємо.
Як бачите, приготування недільного обіду не займає півдня і не вимагає хитрих продуктів і незвичайних інгредієнтів. Все можна зробити просто і досить швидко, а вже подяку домочадців стане кращою нагородою за працю!