Просто неможливо переоцінити морепродукти, які не просто дуже смачні, а й корисні для організму, навіть якщо це недорога рибка. Наприклад, минтай (морська, а не річкова риба) багата калієм, фосфором, йодом, амінокислотами, а також іншими корисними речовинами і вітамінами. Вміла господиня може приготувати його найрізноманітнішими способами: підсмажити, відварити, запекти – і в будь-якому вигляді блюдо буде смачним. Так що запасаємося терпінням, щоб дізнатися трохи більше про рибку з роду тріскових.
Корисні властивості продукту
Минтай дуже корисний для здоров’я, так як багатий фосфором, сіркою, фтором, калієм, йодом і кобальтом. Якщо ж говорити про печінки, то вміст вітаміну А навіть більше, ніж в печінці тріски. Риба рекомендується дієтологами для вживання в їжу дітям, літнім людям і вагітним і годуючим, тому що відрізняється високим вмістом йоду і білка. Радиться є її два рази на тиждень, особливо, якщо у вас спостерігається дефіцит йоду в організмі.
Філе минтая вкрай цінне, тому що в ньому є величезна кількість жирних кислот омега-6 і омега-3, постійне вживання в їжу яких дозволяє нормалізувати рівень холестерину, поліпшити обмін речовин. Також страви з цієї рибки підійдуть для тих, хто бореться з ожирінням.
Правда, як і у всіх продуктів у минтая існують і протипоказання. По-перше, він не рекомендований до вживання людьми, у яких є алергія на морепродукти. Варто бути обережними з ікрою даної риби язвенникам і гіпертонікам по причини високого вмісту кухонної солі.
Використання в кулінарії
Минтай широко використовується в кулінарії, при цьому може бути приготований практично будь-яким способом. Також рибу використовують для виробництва копченої і сушена-в’яленої продукції, вареного фаршу. З печінки роблять ікру і консерви. У продажу можна знайти як цілу рибу, як і філе, субпродукти.
Продукт відрізняється високою харчовою цінністю, тому його смажать, запікають, гасять і навіть варять. З минтая виходять смачні супи, гарячі і холодні закуски. Але найкраще використовувати його м’ясо для гасіння, тому воно дещо сухувато. Нейтральний смак дозволяє використовувати при готуванні запашні і гострі приправи.
В Японії і Кореї минтай дуже популярний – з нього готують велику кількість страв з додаванням соєвого соусу, корений і приправ. Тому ви можете почерпнути безліч цікавих рецептів з національних кухонь цих країн.
калорійність
В середньому в 100 грамах риби міститься 16 грам білків і трохи менше грама жирів. Практично будь-який спосіб приготування дозволяє отримати дієтичне блюдо, тому продукт популярний серед тих, хто ретельно стежить за фігурою. Енергетична цінність наступна:
- У сирій рибі 81 ккал.
- Риба минтай смажений – калорійність становить 127 ккал.
- Якщо говорити, скільки калорій в вареному минтай, в 100 грами міститься 79 ккал.
- Калорійність минтая тушкованого 71.70 ккал.
- А ось якщо вас цікавить, скільки калорій в минтай запеченому, то всього лише 79.69 ккал.
Як правильно вибрати
У недосвідченого кулінара може виникнути питання: минтай – морська або річкова риба? Зрозуміло, морська, тому в магазинах її можна знайти переважно в замороженому вигляді. Ця перевага для недосвідчених господинь, тому що спрощує вибір правильного продукту. Все що вам необхідно – це звернути увагу на колір м’яса. Він повинен бути білим без жовтуватого або рожевого відтінку.
як зберігати
Найголовніший секрет зберігання замороженого минтая – це заморозка тільки перед приготуванням. Повторне заморожування не тільки позбавляє продукт корисних речовин, але і може нашкодити вашому здоров’ю.
Розморожувати рибу можна двома способами – поклавши її в холодну воду або просто перекласти з морозильної камери в холодильник. Дотримуючись цих простих рекомендацій, вам не складе труднощів приготувати смачну вечерю. Вдалих кулінарних звершень!