Каша – це ласе блюдо, яким кожного з нас з самого дитинства пригощали батьки, щоб ми виросли сильними і здоровими. Відомої з ранніх років кашею є манка, її корисні властивості вважаються цінними і незамінними, хоча багато хто навіть не знають, з чого роблять манну крупу. Однак технологія переробки злаку – далеко не єдиний секрет популярного продукту, цілющою каші є, що розповісти своїм шанувальникам.
характеристика манки
Манка – крупа грубого помелу, яку в основному виготовляють з твердих сортів пшениці, але іноді для переробки використовують і м’які сорти злаку.
Залежно від сорту пшениці, виділяють 3 типу манної крупи:
1) «М», тобто крупа, виготовлена з м’яких злакових сортів;
2) «Т» – продукт зроблений з твердого сорту;
3) «МТ» – манка, що поєднує в собі тверді і м’які сорти пшеничних зерен.
В цілому, технологія переробки пшениці в манну крупу непроста. Зерна подрібнюють на частинки, діаметром 0,25-0,75 мм., За допомогою млинів, після чого очищають і сортують помел в сітовеечних машинах.
Через складного процесу переробки, раніше манка вважалася дорогою крупою і була доступна тільки представникам вищих станів.
Користь і шкода
На відміну від багатьох інших круп, зроблених з злаку, манна крупа не має такого багатого хімічного складу.
У ній міститься мінімум клітковини і природних мінералів, але цей недолік з лишком компенсується кількістю крохмалю, глютену, рослинного білка і вітамінів групи В.
Також манка має властивість з легкістю засвоюватися організмом, що дозволяє її використовувати в якості лікарського засобу при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Незважаючи на бідність хімічного складу, все ж є у крупи свої неоціненні і незамінні природні властивості.
Чим корисна манка для організму
- Прийом манної каші часто призначають після операцій на дванадцятипалій кишці і шлунку, оскільки манка – єдина з усіх злакових круп, здатна всмоктуватися в нижньому відділі кишечника.
- Вживання крупи допомагає при лікуванні захворювань травного тракту, що протікають в гострій і хронічній формі.
- Ообенно корисна манка в літньому віці, її споживання запобігає появі онкології в прямій кишці, а також захищає немолодий організм від демінералізації клітин крові і розвитку кишкових захворювань.
- Вводить з організму, що накопичилися в зайвих кількостях, слиз і жир.
Шкода манної крупи
Однак, крім користі, манка може принести і шкоду. З огляду на те, що в складі крупи знаходиться крохмаль, її не варто вживати дітям в перший рік життя. Така велика кількість, в якому крохмаль міститься в манки, дитячому організму не потрібно.
Також манна крупа багата глютеном, або як його ще називають – клейковина. Велика кількість цієї речовини здатна викликати алергію, дерматит, екзему, діарею і навіть розлад шлунку.
Тому людям з целіакію (спадкове захворювання, що характеризується постійною непереносимістю глютену протягом усього життя) категорично протипоказані крупи зі злаків, що містять клейковину, манка в даному випадку не є винятком.
Шкідлива манна крупа і тоді, коли її надмірно споживають. Надлишок може спричинити набором маси тіла і блокуванням шляхів, за якими кальцій надходить в кров, а це може спровокувати вимивання даного макроелементи з кісток, що призведе до їх ослаблення.
калорійність манки
Манна крупа вважається продуктом висококалорійним: на 100 грамів продукту доводиться 328 ккал.
Однак через те, що каша легко засвоюється і швидко перетравлюється, велика кількість калорій ніяк не шкодить організму.
Щоб наочно побачити харчову цінність улюбленого багатьма продукту, пропонуємо вашій увазі детальну таблицю калорійності, в якій хімічний склад розписаний «від» і «до».
Корисні елементи На 100 гр. продукту Жири 1,05 гр. Зола 0,77 гр. Вода 12,67 гр. Вуглеводи 68,93 гр. Білки 12,68 гр. Харчові волокна 3,9 гр. макроелементи Фосфор 136 мг. Кальцій 17 мг. Натрій 1 мг. Калій 186 мг. Магній 47 мг. мікроелементи Мідь 189 мкг. Залізо 1,23 мг. Цинк 1,05 кг. Марганець 619 мкг. Вітаміни Вітамін В1 0.387 мг. Вітамін В2 0.28 мг. Вітамін В3 0,08 мг. Вітамін В5 0,58 мг. Вітамін В6 0,103 мг. Фолієва кислота 72 мкг.
Зважуємо крупу без ваг
Однак безпосередньо в процесі приготування вимірювати калорії легше за допомогою підручних засобів – ложки і склянки.
Щоб зробити ваші підрахунки простими, пропонуємо ще одну таблицю, в якій наведено харчова цінність манки, виходячи з різноманітності можливих ємностей для вимірювання.
Ємність Вага (грам) Калорійність (ккал) Стакан об’ємом 200 мл 160 532,8 Стакан на 250 мл 200 666 Чайна ложка (з верхом) 8 26,6 Столова ложка (з верхом) 25 83,3
Застосування манки в кулінарії
Знаючи, з чого роблять манну крупу, нескладно здогадатися, як багато існує варіацій для приготування страв з манки.
Найбільш поширеним варіантом приготування крупи вважається каша, зварена на молоці або воді. Уже в звареному вигляді її розбавляють сухофруктами, цукром, олією або джемом.
Щоб всі корисні властивості при варінні зберігалися, а смак не втрачав своєї родзинки, важливо дотримуватися правильні пропорції молока (або води) і крупи, тобто готувати строго за рецептом.
Але каша – далеко не єдина страва, яке робиться з манної крупи. Не менш популярним вважається приготування сирників, оладок, галушок і сирної запіканки з манкою.
Додають перероблені зерна пшениці також в пудинги, муси, суфле і багато інших десерти.
Чи можна борошно замінити манкою
Більшість господинь задаються питанням: чи можна борошно замінити манкою?
Звичайно ж, так, і багато кулінарів так надходять. Наприклад, замість борошна додають манну крупу в м’ясний фарш, внаслідок чого отримують не менш смачні, ніж на борошні, котлети.
Як вибрати манку
Якщо говорити про вибір марки крупи, то вам варто знати, що для готування оладок, каш, котлет і запіканок краще підходить манка сорти «М», а для приготування десертів можна взяти сорт «Т».
Що стосується вибору якісного товару в магазині, то необхідно звернути увагу на його колір, запах і зовнішній вигляд. Це 3 основні критерії, за якими відбирають хорошу манну крупу.
Незалежавшаяся крупічка повинна бути однорідною, без грудочок і злиплих частинок, з приємним жовтим відтінком. Запах не повинен бути сирим або затхлим, в іншому випадку – продукт можна вважати зіпсованим.
Бажано брати манку розфасовану, а не на вагу, це підвищує шанси на покупку не відволожилася крупи.
Як виглядає манка в пакеті побачити нескладно, просто струсіть його і погляду відкриються всі достоїнства або ж недоліки продукту.
Але якщо купувати все ж вирішите на вагу, то спробуйте крупу на смак, хороша манка не повинна мати неприємного присмаку і вже тим більше хрустіти на зубах.
Як зберігати манну крупу
Правильніше за все зберігати продукт в герметично закритому скляному посуді в темному і обов’язково провітрюваному приміщенні, при t не вище 20 ° C і при вологості не більше 70% (чим менше вологість приміщення, тим краще).
Якщо дотримуватися всі перераховані вище правила, то зберігатися крупа може до 10 місяців, хоча ідеальним терміном зберігання манки вважається 7 місяців.
Тепер ви знаєте про манки все, що потрібно: з чого роблять манну крупу, як її обробляють, який хімічний склад і калорійність вона має, як краще її готувати, як вибрати і як правильно зберігати. Ці знання вам обов’язково допоможуть гармонійно вписати природний продукт в свій раціон і по максимуму використовувати його корисні властивості.
Приймайте з вдячністю дари природи і будьте завжди здорові!