Практично в будь-якій кухні світу присутні соуси, які пропонуються як окрему страву або ж доповнення до основного. Однак серед великого їх різноманіття майонез виділяється не стільки своїми корисними властивостями, скільки дійсно феноменальною популярністю. Винайдений в XVIII столітті у французькому містечку Маоні, з розряду екзотики він давно перейшов в категорію повсякденних і затребуваних продуктів.
Соус, заправка або щось інше?
Як правило, з класифікацією товарів проблем не виникає: одні відносяться до спецій, інші – до продуктам, які смачні і популярні самі по собі або в «компанії» з іншими, треті вживаються, в основному, в складі складних страв. Майонез в цьому плані універсальний. Будучи результатом вдалого поєднання кількох інгредієнтів – в основному це яйця, оливкова або інше масло рослинного походження, сік лимона або оцет, гірчиця, – він вживається і в якості «сполучної ланки» в салатах, і як маринад, і як соус. Все залежить від складу кінцевого продукту, його гостроти і жирності.
До речі, справжній майонез дуже жирний, адже не менше, ніж на 60 відсотків складається з масла. Якщо ж його концентрація трохи або значно нижче, то такий продукт є звичайною заправкою, наприклад до риби, салатів і т.д.
Корисні властивості майонезу
Говорити про корисність магазинного або промислового майонезу доводиться з великою натяжкою, бо цей продукт в більшості своїй втратив ту натуральність, яку спочатку мав. Так, для продовження терміну його використання яйця стали повсюдно замінювати в кращому випадку яєчним порошком, сік лимона – не найбільш корисним столовим оцтом.
У рецептурі багатьох виробників з’явилися небачені раніше консерванти і підсилювачі смаку, говорити про натуральному походження яких взагалі не доводиться. Однак на ринку, тобто у великих магазинах, все ще можна відшукати продукт, який вважається більш-менш корисним.
Відмінна новина полягає в тому, що цей чудовий продукт можна з успіхом приготувати своїми руками, що зовсім не складно! Для цього достатньо мати в запасах всі компоненти, міксер або блендер, і трішки бажання! Його можна збити навіть звичайної виделкою! Так, що дерзайте і харчуйтеся правильно!
Отже, кілька слів – про користь «маонского соусу».
- Завдяки своїй поживності, він корисний людям, які прагнуть швидко набрати вагу. Але із застереженням, що у них немає ніяких серйозних проблем з травленням, так як його кислий компонент і спеції можуть дратувати шлунок.
- Цей соус стимулює апетит завдяки вмісту гострих прянощів, в тому числі порошку гірчиці, перцю.
- Він допомагає організму переробляти їжу і «витягувати» з неї все корисне і потрібне.
- Якщо в майонезі є лимонний сік (що, втім, в промислової продукції зустрічається вкрай рідко), то він може збагатити організм цінних вітаміном С. В жовтках, які теж повинні додаватися до нього за рецептурою, багато вітаміну А. Масло багате вітамінами Д і Е і незамінними жирними кислотами.
- Висока калорійність продукту дуже до речі взимку, так як сприяє зігрівання організму.
Застосування майонезу в кулінарії
- Як і всі соуси, майонез, зокрема, магазинний, покликаний підкреслювати смакове звучання багатьох страв, і перш за все рибних.
- Він ідеально підходить для заправки салатів. Навіть звичайна суміш свіжих овочів набуває зовсім інший, більш багатий смак.
- М’ясна нарізка, особливо яловичий язик, під майонезом особливо смачна і ніжна.
- Майонез використовують і для маринування шашлику, в поєднанні зі спеціями і цибулею.
- Через брак іншого соусу, в ньому ж можна запікати рибу і м’ясний балик.
- Використовують його і в кондитерській справі: пісочне тісто, в яку додали ложку майонезу, стає надзвичайно смачним.
- Через брак масла, особливо при приготуванні бутербродів з шпротами, можна обійтися столовим майонезом.
- Він є одним з компонентів складних соусів.
калорійність майонезу
Потрібно сказати, що він є висококалорійним продуктом. Кількість калорій визначає сорт майонезу.
Самий жирний – «Провансаль»: в 100 г міститься понад 600 кКал.
Менш поживним вважається столовий сорт, в якому вміст жирності не повинно перевищувати 50 відсотків: в 100 г – 350-500 ккал.
Найменше калорій в салатному майонезі – «всього» 250-300.
Природно, найбільше в цьому продукті жиру і практично відсутні вуглеводи.
Як вибирати майонез в магазині
- Перше, на що потрібно звертати особливу увагу, – це перелік інгредієнтів. Так, якщо крім перерахованих раніше обов’язкових компонентів є модифікований крохмаль, якого там бути не повинно взагалі, або ж штучні підсилювачі смаку, але при цьому немає і натяку на яйця, а «живе» рослинне масло замінено на дуже шкідливі тверді жири, які не сприймаються організмом, такий продукт краще не брати.
- Велике значення має термін придатності. Чим він коротший, ніж менше в продукті штучних консервантів, а значить, він більш корисний. Природно, прострочений не варто брати навіть по дуже великим знижкам.
- Він повинен бути однорідний за своєю консистенцією: ніяких грудочок і крупинок в ньому не повинно бути! Наявність оних, а також розшарування суміші свідчить про те, що його неправильно приготували чи зберігали.
- Краще брати висококалорійний соус. Так Так саме так! Нехай в ньому більше жиру, ніж в так званих низькокалорійних сортах, але зате набагато менше всякої «хімії», яка, може, і не так сильно псує фігуру, але зате шкодить організму в цілому.
як зберігати
Магазинний продукт не надто вимогливий до умов зберігання. Досить просто щільніше закрити откупоренную банку або пакет і помістити в дверцята холодильника. І не варто забувати про термін придатності: якщо він вже вийшов, а продукту залишилося ще багато, потрібно позбутися від нього: жаліти треба не його, а себе!