Майонез

майонез
Практично в будь-якій кухні світу присутні соуси, які пропонуються як окрему страву або ж доповнення до основного. Однак серед великого їх різноманіття майонез виділяється не стільки своїми корисними властивостями, скільки дійсно феноменальною популярністю. Винайдений в XVIII столітті у французькому містечку Маоні, з розряду екзотики він давно перейшов в категорію повсякденних і затребуваних продуктів.

Соус, заправка або щось інше?

Як правило, з класифікацією товарів проблем не виникає: одні відносяться до спецій, інші – до продуктам, які смачні і популярні самі по собі або в «компанії» з іншими, треті вживаються, в основному, в складі складних страв. Майонез в цьому плані універсальний. Будучи результатом вдалого поєднання кількох інгредієнтів – в основному це яйця, оливкова або інше масло рослинного походження, сік лимона або оцет, гірчиця, – він вживається і в якості «сполучної ланки» в салатах, і як маринад, і як соус. Все залежить від складу кінцевого продукту, його гостроти і жирності.

Майонез в кулінарії

До речі, справжній майонез дуже жирний, адже не менше, ніж на 60 відсотків складається з масла. Якщо ж його концентрація трохи або значно нижче, то такий продукт є звичайною заправкою, наприклад до риби, салатів і т.д.

Корисні властивості майонезу

Говорити про корисність магазинного або промислового майонезу доводиться з великою натяжкою, бо цей продукт в більшості своїй втратив ту натуральність, яку спочатку мав. Так, для продовження терміну його використання яйця стали повсюдно замінювати в кращому випадку яєчним порошком, сік лимона – не найбільш корисним столовим оцтом.

У рецептурі багатьох виробників з’явилися небачені раніше консерванти і підсилювачі смаку, говорити про натуральному походження яких взагалі не доводиться. Однак на ринку, тобто у великих магазинах, все ще можна відшукати продукт, який вважається більш-менш корисним.

Відмінна новина полягає в тому, що цей чудовий продукт можна з успіхом приготувати своїми руками, що зовсім не складно! Для цього достатньо мати в запасах всі компоненти, міксер або блендер, і трішки бажання! Його можна збити навіть звичайної виделкою! Так, що дерзайте і харчуйтеся правильно!

Корисні властивості майонезу

Отже, кілька слів – про користь «маонского соусу».

  1. Завдяки своїй поживності, він корисний людям, які прагнуть швидко набрати вагу. Але із застереженням, що у них немає ніяких серйозних проблем з травленням, так як його кислий компонент і спеції можуть дратувати шлунок.
  2. Цей соус стимулює апетит завдяки вмісту гострих прянощів, в тому числі порошку гірчиці, перцю.
  3. Він допомагає організму переробляти їжу і «витягувати» з неї все корисне і потрібне.
  4. Якщо в майонезі є лимонний сік (що, втім, в промислової продукції зустрічається вкрай рідко), то він може збагатити організм цінних вітаміном С. В жовтках, які теж повинні додаватися до нього за рецептурою, багато вітаміну А. Масло багате вітамінами Д і Е і незамінними жирними кислотами.
  5. Висока калорійність продукту дуже до речі взимку, так як сприяє зігрівання організму.

Застосування майонезу в кулінарії

  1. Як і всі соуси, майонез, зокрема, магазинний, покликаний підкреслювати смакове звучання багатьох страв, і перш за все рибних.
  2. Він ідеально підходить для заправки салатів. Навіть звичайна суміш свіжих овочів набуває зовсім інший, більш багатий смак.
  3. М’ясна нарізка, особливо яловичий язик, під майонезом особливо смачна і ніжна.
  4. Майонез використовують і для маринування шашлику, в поєднанні зі спеціями і цибулею.
  5. Через брак іншого соусу, в ньому ж можна запікати рибу і м’ясний балик.
  6. Використовують його і в кондитерській справі: пісочне тісто, в яку додали ложку майонезу, стає надзвичайно смачним.
  7. Через брак масла, особливо при приготуванні бутербродів з шпротами, можна обійтися столовим майонезом.
  8. Він є одним з компонентів складних соусів.

Застосування майонезу в кулінарії

калорійність майонезу

Потрібно сказати, що він є висококалорійним продуктом. Кількість калорій визначає сорт майонезу.

Самий жирний – «Провансаль»: в 100 г міститься понад 600 кКал.

Менш поживним вважається столовий сорт, в якому вміст жирності не повинно перевищувати 50 відсотків: в 100 г – 350-500 ккал.

Найменше калорій в салатному майонезі – «всього» 250-300.

Природно, найбільше в цьому продукті жиру і практично відсутні вуглеводи.

Як вибирати майонез в магазині

  1. Перше, на що потрібно звертати особливу увагу, – це перелік інгредієнтів. Так, якщо крім перерахованих раніше обов’язкових компонентів є модифікований крохмаль, якого там бути не повинно взагалі, або ж штучні підсилювачі смаку, але при цьому немає і натяку на яйця, а «живе» рослинне масло замінено на дуже шкідливі тверді жири, які не сприймаються організмом, такий продукт краще не брати.
  2. Велике значення має термін придатності. Чим він коротший, ніж менше в продукті штучних консервантів, а значить, він більш корисний. Природно, прострочений не варто брати навіть по дуже великим знижкам.
  3. Він повинен бути однорідний за своєю консистенцією: ніяких грудочок і крупинок в ньому не повинно бути! Наявність оних, а також розшарування суміші свідчить про те, що його неправильно приготували чи зберігали.
  4. Краще брати висококалорійний соус. Так Так саме так! Нехай в ньому більше жиру, ніж в так званих низькокалорійних сортах, але зате набагато менше всякої «хімії», яка, може, і не так сильно псує фігуру, але зате шкодить організму в цілому.

як зберігати

Магазинний продукт не надто вимогливий до умов зберігання. Досить просто щільніше закрити откупоренную банку або пакет і помістити в дверцята холодильника. І не варто забувати про термін придатності: якщо він вже вийшов, а продукту залишилося ще багато, потрібно позбутися від нього: жаліти треба не його, а себе!