Досить ламати голову над черговим обідом, адже все геніальне, як відомо, просто, і в кулінарії це правило діє також.
М’ясо в лаваші (рецепт в духовці), якщо буде в компанії з овочами, сиром, грибами або якимись іншими інгредієнтами – це вдалий вибір на будь-який кулінарний випадок. Адже при всій нашій тязі до здорового харчування, тягне нас часто до борошняного і м’ясного, і нехай це шкідливо для фігури, але, іноді, побалувати себе все ж потрібно.
Рецепти популярних страв з м’яса в лаваші
Де найбільше люблять м’ясо і хліб? Ну, звичайно ж, на Кавказі і в країнах Близького Сходу, звідки до нас прийшла вся популярна традиційна випічка з м’ясною начинкою: хичіни і чуду, шаурма і чебуреки, самса і біляші, чучвара, манти і хінкалі.
Приготувати така смакота можна дуже швидко і просто, якщо у вас є під рукою вірменський лаваш.
Чебуреки з лаваша
- Для начинки з’єднуємо в глибокій мисці 300 г телячого фаршу, 1 стопку крижаної води, 2 дрібно рубані цибулини, сіль (½ ч.л.) і перець (2 г).
- В окремій чашці виделкою збиваємо 1 яйце.
- Тонкий лаваш нарізаємо квадратами, з межею 15-17 см. На половину квадрата по діагоналі викладаємо начинку і розрівнюємо її. При нанесенні начинки, від країв потрібно відступити на 1 см. В результаті – начинка на лаваші лежатиме трикутником.
- Тепер яйцем змащуємо краю лаваша і по діагоналі складаємо його, накриваючи начинку. Притискаємо пальцями краю, щоб вони склеїлися.
- Обсмажувати чебуреки потрібно в гарячому маслі на невеликому вогні до рум’яності, приблизно по 5 хвилин з кожного боку.
Самса з лаваша з м’ясом і сиром
- Готуємо начинку: м’ясний фарш (0,3 кг) змішуємо з сіллю, зеленою цибулею (1 пучок) і перцем.
- 200 грам сиру «Гауда» трьом на тертці крупно.
- Беремо два лаваша і ріжемо кожен на 4 частини хрест-навхрест.
- На кожен шматок лаваша наносимо шар м’ясної начинки, присипаємо все сиром, складаємо навпіл і ще раз навпіл, як носовичок.
- Такі конверти обмакиваем у збитому яйці і укладаємо в форму для запікання або на деко з пергаментом.
- Пектися при 180 ° С такі конверти повинні близько 20 хвилин.
Також радимо вам ознайомитися з добіркою лавашних страв на будь-який смак.
- Лаваш з фаршем, запечений в духовці
- Лаваш з фаршем на сковороді
- Ролл з куркою в лаваші
- Конвертики з лаваша
Шаурма з лаваша з м’ясом і овочами
Серед подібних блюд сьогодні найбільшою популярністю користується м’ясо з овочами, загорнуте в лаваш. Називається таке частування – шаурма, і назва це не кавказьке і не азіатське, як прийнято думати, а арабське, адже саме з Аравії до нас прийшли ці смачні згортки з тонкого хліба з начинкою з м’яса, овочів і соусу.
У тюркомовних країнах це частування може зустрічатися під назвою «денер» або «денер-кебаб», в Бельгії та Туреччини таке частування називається «дюрюм». Але як би частування не називали, воно завжди залишається смачним і популярним, саме тому багато наших співвітчизників навчилися готувати його в домашніх умовах.
Для приготування смаженого м’яса в лаваші не використовується якийсь конкретний рецепт, адже начинка для лаваша може бути найрізноманітнішою. Безсумнівно, основа наповнювача цієї страви повинна бути м’ясна, а вже що ви ще вирішите додати – це справа смаку кожного.
Пропонуємо вам три покрокових рецепта приготування шаурми з різними начинками
начинка морквяна
- Філе куряче (1 ціла грудка) розрізаємо на невеликі брусочки, присаливаем, натираємо приправою для курки-гриль і залишаємо лежати на 20 хвилин.
- Капусту білокачанну (200 г) шаткуємо тонкою соломкою. Зручно для цієї мети використовувати тертку-шатківницю.
- Сир «Пармезан» (200 г) або будь-який інший твердосортний сир (на ваш смак) стругати крупною стружкою.
- Через 20 хвилин, філе відправляємо смажитися на сильному вогні в добре прогріту сковороду з додаванням олії. Смажити шматочки потрібно до впевненої рум’яної скоринки, близько чверті години.
- На столі розстеляємо половину лаваша. З короткого краю вичавлюємо смужку майонезу і кетчупу, розподіляємо смугою ¼ частина курячого філе, чверть нашаткованої капусти, знову вичавлюємо майонез і кетчуп, далі 50-80 г корейської моркви і четверту частину сирної крихти. Загинаємо лаваш з країв і скручуємо в рулет. Таким чином, у нас виходить 4 шаурми.
начинка класична
- 2 свіжих помідора і три коротких свіжих огірочка нарізаємо дрібними кубиками і перекладаємо в друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Цибуля ріпчаста (1 головка) тонко шаткуємо півкільцями, присипаємо сіллю і трохи стискаємо, щоб виділився сік.
- Яловичину (400 г) відварюємо до м’якості 1,5 години, після чого нарізаємо кубиками (невеликими) і обсмажуємо в маслі до хрускоту.
- Для приготування соусу потрібно 100 г майонезу змішати з ½ ст. кефіру. Потім додаємо в отриману суміш, пропущені через Часничниці, 3-4 чесночіни, дрібно рубаний кріп (2 ст.л.), перець мелений чорний (0,5 ч.л.), сіль і цукровий пісок по щіпці, а також ½- 1 ст.л. дуже слабкого розчину оцту.
- На половину листа лаваша наносимо по краю з короткої сторони пару ложок соусу, далі укладаємо розсипом м’ясо, потім цибулю (¼ частина), огірки (¼ від всієї нарізки) і помідори (¼ від всієї нарізки), знову поливаємо овочі соусом і скручуємо лаваш в рол, не забувши загнути всередину краю.
З цієї кількості продуктів виходить 4 шаурми.
начинка асорті
У цій начинці використовується кілька видів м’яса і овочів – справжня веселка смаку в ароматному соусі. Це дуже смачний варіант начинки для лаваша.
складові
- Коржик тонка вірменська – 1 лист;
- Куряче філе – 0,5 кг;
- Копчена ковбаса – 0,2 кг;
- Зелена цибуля – 1 пучок;
- Огірки мариновані середні – 3-4 шт .;
- Листя салату – 1 великий пучок;
- Редис – 5 шт .;
- Помідор свіжий – 1-2 шт .;
- Майонез оливковий – 100 г;
- Класичний 0% йогурт – 100 мл;
- Перцева суміш – 2 г;
- Часник гранульований – ½ ч.л.
Як запекти лаваш з м’ясом і овочами в духовці
- Філе курки нарізаємо брусочками, солимо і смажимо в олії 17 хвилин до впевненого рум’янцю на середньому вогні.
- Ковбасу копчену стругати дрібними кубиками.
- Огірочки кришимо кубиками і кладемо в сито, щоб стік маринад.
- Листя салату нарізаємо невеликими стрічками.
- Редиску кришимо соломкою.
- Помідори нарізаємо невеликими кубиками і перекладаємо в сито.
- З майонезу, йогурту, перцю і гранульованого часнику замішуємо соус. Солимо його на смак і починаємо збирати шаурму.
8. На половину листа з краю наносимо кілька ложок соусу, далі кладемо курку, листя салату і помідори, потім знову трохи соусу, після чого викладається ковбаса, огірки, редиска і зелену цибулю. Знову трохи соусу і загортаємо лаваш в рол.
Кількість компонентів на 1 порцію регулюйте самостійно. Але не кладіть занадто багато, інакше – шаурма просто розвалиться.
Як запекти лаваш з м’ясною начинкою
Після того, як лаваш наповнили начинкою, з будь-якого із запропонованих вище рецептів, і згорнули в роли, прийшов час їх запекти. Зазвичай готову шаурму обсмажують на Скородом або грилі, але ще більш смачним буде це блюдо, якщо запекти лавашние згортки в духовці.
- Укладаємо шаурму в вогнетривку форму.
- Зверху роли можна промазати збитим яйцем, молоком, сметаною або майонезом з використанням силіконової кисті.
- Відправляємо деко в духовку і запікаємо блюдо не більше 20 хвилин.
- Температуру випікання не варто піднімати вище 180 ° С.
Запечена в духовці шаурма виходить дуже рум’яна і смачна.
Лаваш з м’ясним фаршем в духовці
Фарширований лаваш з оригінальною начинкою і в ще більш оригінальному виконанні прекрасно впишеться в будь-яке меню. Подавати його можна і як пиріг, і як закуску і навіть, як основне гаряче блюдо.
Складові
- Тонкий лаваш – 1 шт .;
- Фарш курячий рубаний – 0,5 кг;
- Ріпчасту цибулю – 1 шт .;
- Сметана 20% – 1 ст .;
- Оливки безкостисті – 1 банка;
- Сир «Російський» – 170 г;
- Куряче велике яйце – 1 шт .;
- Молоко топлене – ½ ст
- Оливкова олія – 50 г;
- Пряна сіль – за смаком.
Як приготувати лаваш з м’ясом в духовці
- Встановлюємо толстодонную сковороду на плиту і нагріваємо її на середньому вогні. Вливаємо олію і даємо йому добре прогрітися.
- Тим часом, швиденько шаткуємо кубиками цибулину і пересипаємо нарізку в гаряче масло. Обсмажуємо цибулю до ніжно-коричневого відтінку, перемішуючи дерев’яною лопаткою.
- Потім додаємо рубаний фарш і обсмажуємо начинку до готовності (приблизно хвилин 10-12). Не забуваємо все підсолити за смаком пряною сіллю. Готову начинку прибираємо остигати.
- Тим часом, лаваш розстеляємо на столі, змащуємо сметаною, укладаємо зверху рівним шаром м’ясну начинку, трьом зверху сир, залишаючи шматочок (50 г) на соус, і розсипаємо по верхньому шару страви нарізані кружальцями оливки.
- Закручуємо корж з начинкою в рулет, а потім цей рулет укладаємо в круглу форму равликом.
- З яйця, молока, залишків сирної крихти і солі замішуємо соус, яким поливаємо «равлика», після чого прибираємо форму на півгодини в прогріту піч. Температура готування – 190 ° С.
М’ясо в лаваші в духовці – це саме те блюдо, яке ні разу прийде на допомогу в разі несподівано нагрянули, як «сніг на голову», гостей. Варіантів для такої кулінарії тьма тьмуща, тому є можливість з одних і тих же продуктів готувати завжди щось новеньке, різноманітне та смачне.