Квасоля в томатному соусі на зиму

Квасоля в томатному соусі на зиму

Домашня квасоля в соусі зі свіжих томатів набагато смачніше, ніж магазинна. Звичайно, зернова квасоля це продукт цілорічний і її можна приготувати в томаті в будь-який момент. Але свіжі м’ясисті помідори це все-таки продукт сезонний і дуже добре зробити з них пріпасікі. Відкрили баночку і у вас вже готове повноцінне вегетаріанське другу страву або гарнір, якщо її розігріти, або закуска, якщо подати холодної.

необхідно:

вихід – 4 банки по 0,5 л

  • Квасоля суха (зернова) – 1 кг
  • Помідори свіжі – 2 кг
  • Сіль – 1,5 ст.л. дрібної солі (45 г)
  • Цукор – 5 ст.л.
  • Оцет 9% – 3 ст.л.
  • Часник – 3-4 зубки (за бажанням)
  • Гострий перець та інші спеції – на ваш смак

приготування:

Квасолю замочити в холодній воді на ніч або навіть на добу.

Якщо дуже жарко в кімнаті, то поставте миску з квасолею в холодильник.

Вода повинна повністю покривати квасоля.

Якщо є можливість, то можна в процесі замочування міняти воду. Якщо квасоля закисне навіть трохи, то вона погано звариться.

Воду злити і варити квасолю у свіжій воді БЕЗ СОЛІ до повної готовності.

Час визначається сортом квасолі, тому потрібно пробувати.

Може зваритися і за півгодини, і за два.

Я варила в мультиварці на програмі «гасіння».

Квасоля в томатному соусі на зиму

Після варіння квасоля залишаємо у воді.

Готуємо томатний соус.

Помідори помити і подрібнити в порі.

Найзручніше це зробити в кухонному процесорі.

Квасоля в томатному соусі на зиму

Квасоля в томатному соусі на зиму

Виливаємо томатне пюре в каструлю і ставимо на вогонь.

Після закипання уварюємо приблизно 20-25 хвилин, щоб видалити зайву рідину. Якщо любите більш рідкий соус, то варіть хвилин 10.

Квасоля в томатному соусі на зиму

Квасоля в томатному соусі на зиму

Щоб додати соусу однорідність, після варіння ще раз подрібнюємо гарячу масу занурювальним блендером.

Можна протерти, щоб позбутися від насіння і шкірки, але я цього не роблю, після блендера соус досить однорідний.

Квасоля в томатному соусі на зиму

У соус кладемо відварену квасолю, яку потрібно відцідити від рідини.

Додаємо цукор, сіль, оцет, спеції, часник.

Ставимо на вогонь і після закипання варимо ще хвилин 20.

Квасоля в томатному соусі на зиму

Гарячу квасоля в томатному соусі розкладаємо по стерильним банкам і відразу ж закриваємо стерильними кришками.

Перевіряємо якість закупорювання, перевертаючи банки.

Квасоля в томатному соусі на зиму

Зберігаємо квасоля при кімнатній температурі.

Смачного!

Квасоля в томатному соусі на зиму