Домашня квасоля в соусі зі свіжих томатів набагато смачніше, ніж магазинна. Звичайно, зернова квасоля це продукт цілорічний і її можна приготувати в томаті в будь-який момент. Але свіжі м’ясисті помідори це все-таки продукт сезонний і дуже добре зробити з них пріпасікі. Відкрили баночку і у вас вже готове повноцінне вегетаріанське другу страву або гарнір, якщо її розігріти, або закуска, якщо подати холодної.
необхідно:
вихід – 4 банки по 0,5 л
- Квасоля суха (зернова) – 1 кг
- Помідори свіжі – 2 кг
- Сіль – 1,5 ст.л. дрібної солі (45 г)
- Цукор – 5 ст.л.
- Оцет 9% – 3 ст.л.
- Часник – 3-4 зубки (за бажанням)
- Гострий перець та інші спеції – на ваш смак
приготування:
Квасолю замочити в холодній воді на ніч або навіть на добу.
Якщо дуже жарко в кімнаті, то поставте миску з квасолею в холодильник.
Вода повинна повністю покривати квасоля.
Якщо є можливість, то можна в процесі замочування міняти воду. Якщо квасоля закисне навіть трохи, то вона погано звариться.
Воду злити і варити квасолю у свіжій воді БЕЗ СОЛІ до повної готовності.
Час визначається сортом квасолі, тому потрібно пробувати.
Може зваритися і за півгодини, і за два.
Я варила в мультиварці на програмі «гасіння».
Після варіння квасоля залишаємо у воді.
Готуємо томатний соус.
Помідори помити і подрібнити в порі.
Найзручніше це зробити в кухонному процесорі.
Виливаємо томатне пюре в каструлю і ставимо на вогонь.
Після закипання уварюємо приблизно 20-25 хвилин, щоб видалити зайву рідину. Якщо любите більш рідкий соус, то варіть хвилин 10.
Щоб додати соусу однорідність, після варіння ще раз подрібнюємо гарячу масу занурювальним блендером.
Можна протерти, щоб позбутися від насіння і шкірки, але я цього не роблю, після блендера соус досить однорідний.
У соус кладемо відварену квасолю, яку потрібно відцідити від рідини.
Додаємо цукор, сіль, оцет, спеції, часник.
Ставимо на вогонь і після закипання варимо ще хвилин 20.
Гарячу квасоля в томатному соусі розкладаємо по стерильним банкам і відразу ж закриваємо стерильними кришками.
Перевіряємо якість закупорювання, перевертаючи банки.
Зберігаємо квасоля при кімнатній температурі.
Смачного!