Куряче м’ясо вважається дієтичним, воно швидко готується, легко засвоюється організмом, має ніжний смак і має в складі багато білків.
Дуже оригінальне ситне і цілком бюджетне блюдо – курка в соєвому соусі на сковороді, яке підійде і для сімейного буденного вечері, і святкового столу з гостями. Рецепт прийшов до нас з Китаю, в оригіналі – це дуже гостра страва, але зовсім необов’язково робити його настільки пекучим, додавати перцю можна на свій смак.
У багатьох рецептах цього кулінарного творіння в якості основного інгредієнта пропонується використовувати філе курки.
Блюдо вийде набагато смачніше і насиченішим, якщо готувати з цільної курячої тушки, де будуть стегенця, крильця, і інші частини м’яса на кісточках.
Курка тушкована в соєвому соусі: рецепт
Складові
- Курка ціла – 1 тушка + –
- Соєвий соус – 200 мл + –
- Часник – 3 зубчики + –
- Спеції (карі, чорний і чилі перець, імбир, коріандр) – за смаком + –
- Цукор-пісок білий – 2 ч.л. + –
- Оцет столовий 9% – 2 ст.л. + –
- Рослинна олія – 40 мл для смаження + –
Як приготувати курку в соєвому соусі на сковороді
Весь секрет цієї страви полягає в маринаді, в який занурюється м’ясо на деякий час. Маринована в соєвому соусі курка вбирає в себе всю пікантність цієї приправи і при смаженні залишається дуже соковитою.
- Тушку розділіть на невеликі шматочки. За бажанням можете видалити всю шкірку.
- У миску налийте соєвий соус, додайте в нього оцет, цукор, спеції. Часник дрібно покришите або продавите через прес і теж додайте до рідини. Все ретельно перемішайте.
- Курку складіть в глибоку чашу і залийте маринадом, добре перемішавши все шматочки. Залиште м’ясо просочуватися спеціями і соусом на годину, можна і на довше.
- Замариновані шматочки курки викладіть в друшляк, щоб з них стекла рідина. Ви можете і не робити цього, а брати м’ясо прямо з чаші, але тоді у вас вийде тушкована курка. Втім, це на ваш розсуд, кому більше подобається саме тушкований варіант.
- На сковороду налийте олію і підігрійте на вогні.
- Викладіть в сковорідку курку і обсмажуйте її на середньому вогні до готовності. Зазвичай на це йде 20 хвилин.
Сіль в цьому рецепті практично виключається, так як соєвий соус сам по собі дуже солоний. Краще не додавати сіль в процесі приготування, а спробувати блюдо в кінці і якщо воно здасться вам несолоним, тоді можна вже без побоювання досолити його на свій смак.
Щоб шматочки курки залишалися цілісними і знайшли золотисту хрустку скоринку, використовуйте для смаження посуд з антипригарним покриттям і товстим дном. На сковорідці з чавуну або алюмінію, м’ясо може почати прилипати і розвалюватися.
Подається обсмажена курка традиційно з гарніром з відвареного рису з гілочками зелені. Але ви можете використовувати будь-який гарнір, який хочете: картопляне пюре, фрі, тушковані або запечені овочі, інші крупи.
Перевага страви в тому, що таке м’ясо можна їсти і в холодному вигляді, хоча, звичайно, переважно подавати його гарячим, відразу після завершення готування.
Смажена курка в соєвому соусі на сковороді – дуже просте в приготуванні блюдо, але воно виходить настільки апетитним і незвичайним, що може стати вашим коронним кулінарним шиком на будь-які випадки!