Найбільш часто для приготування страв з куркою кулінари використовують філейну частину тушки цієї птиці.
В цьому немає нічого дивного, адже це м’ясо вважається дієтичним і має відмінні смакові якості, які ще сильніше підкреслюються, якщо приготувати куряче філе, мариноване в соєвому соусі. Спеціально для вас ми підібрали три рецепта найбільш вдалих страв, в яких цього м’яса відводиться центральна роль.
Рецепт курячого філе з грибами під соєвим соусом
Складові
- Куряче м’ясо (філе) – 1 кг + –
- Часник – 6 зубків + –
- Печериці свіжі – 250 г + –
- Оцет рисовий – 4 ст.л. + –
- Цукор-пісок білий – 2,5 ст.л. + –
- Імбир – маленький шматочок + –
- Болгарський перець – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Соєвий соус – 200 мл + –
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ч.л. + –
- Кунжут білий – 1 жменька + –
- Рослинна олія – для смаження + –
Як зробити курку з грибами в соєвому соусі
- Насамперед підготуємо м’ясо: помиємо наші філейні частини, приберемо плівки з їх поверхні, видалимо невеликі хрящики і кісточки (якщо вони присутні). Ще раз обполіскувати, після чого нарізаємо на тоненькі смужки середньої довжини.
- Імбир очищаємо і натираємо на тертці. Якщо у вас не вийшло його придбати в свіжому вигляді, то можете використовувати імбир в порошку.
- Часник чистимо від шкірки і дрібно рубаємо.
- З цибулі зчищають лушпиння і нарізаємо її найтоншими півкільцями.
- Болгарський перець миємо під проточною водою, зрізаємо капелюшок, видаляємо насіння, ще раз обполіскувати і нарізаємо півкільцями.
- Печериці дуже добре промиваємо та нарізаємо тоненькими пластинками.
- Беремо вок або глибоку сковороду, наливаємо в неї близько 3 ст.л. соняшникової олії, і ставимо на максимальний вогонь прогріватися.
- Коли масло гарненько розігрілося – завантажуємо в сковороду невелику кількість м’яса, яке потрібно обсмажити кілька хвилин. Робити це необхідно частинами, адже якщо всипати відразу все м’ясо, то воно буде гаситися, а не смажитися.
- Готове м’ясо відкладаємо в сторону. Засипаємо в ту ж сковороду цибулю (його ми смажимо до золотистого відтінку), потім всипаємо гриби, подрібнений часник і тертий або сухий імбир. Перемішуємо і обсмажуємо протягом п’яти хвилин.
- Поки смажаться грибочки, підготуємо наш соус. Для цього в невелику ємність вливаємо рисовий оцет, соєвий соус і цукор. Все перемішуємо, поки гранули цукру повністю не розчиняться. Потім акуратно всипаємо крохмаль, не припиняючи все перемішувати.
- Завантажуємо в вок або сковороду нарізану болгарський перець, смажимо ще 3-4 хвилини, помішуючи.
- Знову всипаємо в сковорідку м’ясо. Соус потрібно розмішати, тому що крохмаль може осісти на дні, і влити сюди ж. Все перемішуємо і тушкуємо ще хвилину.
- Знімаємо сковороду з вогню, всипаємо жменю попередньо обсмаженого кунжуту, останній раз перемішуємо і подаємо до столу.
Оскільки це блюдо явно має азіатські нотки, то подавати його найкраще з відварною або смаженою рисом. На тарілку спочатку кладеться готова крупа, а поверх неї викладається м’ясо. Зверху така страва можна присипати дрібно рубаним зеленою цибулею і інший свіжою зеленню.
Куряче філе в сметанно-соєвому соусі з часником
Вершковий соус і куряче філе – це досить поширене поєднання, яке використовується в багатьох кухнях світу.
Додавання часнику в цей тандем також можна назвати класичним, але ось наявність соєвого соусу в рецептурі робить це блюдо по-справжньому незвичайним.
Складові
- Філе курки – 1 кг;
- Соус соєвий – 50 мл;
- Часник – 2 зубки;
- Гірчиця негостра – 1 ч.л .;
- Зелень – пучок;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Соняшникова олія – 50 мл;
- Сметана – 300 г;
- Вершки жирні – 250 мл;
- Сіль і чорний перець – за смаком.
Як згасити філе курки зі сметаною і соєвим соусом
- Обмиваємо і за стандартною схемою готуємо філе. Нарізаємо маленьким кубиком або ж тонкими смужками, як на бефстроганов. Зовсім трохи присаливаем (соєвий соус також дасть сіль) і перчимо м’ясо, відставляємо в сторону.
- Цибулю чистимо і ріжемо дуже дрібно.
- У глибоку ємність вливаємо сметану, вершки, соус соєвий і гірчицю. Добре перемішуємо, поки все інгредієнти не змішуються один з одним.
- З часнику знімаємо лушпиння, пропускаємо через прес, додаємо до сметанною суміші.
- Зелень промиваємо під холодною водою і подрібнюємо за допомогою гострого ножа (можна скористатися блендером з чашею). Всипаємо її в соус і перемішуємо.
- У глибоку сковороду наливаємо рослинне масло і прогріваємо його на сильному вогні. Після цього всипаємо цибулю і обсмажуємо його до золотистого кольору.
- Викладаємо куряче філе, і, постійно перемішуючи, смажимо протягом 10-15 хвилин.
- Вливаємо нашу сметанно-соєву заливку, ще раз перемішуємо, накриваємо кришкою. Коли соус закипить – зменшуємо вогонь до середнього і тушкуємо ще хвилин 10.
Кращий гарнір для такої страви – розсипчаста гречка або картопляне пюре. У подібний рецепт відмінно впишуться гриби (як печериці, так і лісові), крім того, ви можете поекспериментувати зі спеціями і додати щось своє.
Філе курки, мариноване в соєвому соусі з імбиром і беконом
Складові
- Філе куряче – 800 г;
- Бекон – 8 смуг;
- Сир твердий – 200 г;
- Імбир мелений – 1 ч.л .;
- Лимон – 1 шт;
- Соус соєвий – 4 ст.л .;
- Мед темний – 2 ст.л.
Як приготувати мариноване куряче філе з беконом
- Філе курки промиваємо і видаляємо плівки. Після цього підсушують м’ясо паперовими рушниками або серветками.
- Розрізаємо кожну філейку уздовж, щоб вийшло два пласта.
- Накриваємо кожен пласт поліетиленовим пакетом і трохи відбиваємо.
- Сир натираємо на дрібній тертці.
- Висипаємо на один край пласта сир і скручуємо його щільний рулетик, щоб сир не випадав. Потім обертаємо по всій довжині рулету скибочку бекону. Протикаємо в трьох місцях зубочистками для надійності.
- В окремій мисочці змішуємо соєвий соус, мед і імбир.
- Лимон розрізаємо навпіл і видавлюємо його сік в наш маринад.
- Кладемо рулетики в глибоку ємність, заливаємо маринадом і відправляємо в холодильник маринуватися на пару годин.
- Духовку ставимо розігріватися до 190 градусів. Форму для випікання застилає фольгою.
- Виймаємо рулетики з маринаду, даємо лишків рідини трохи стекти, після чого викладаємо рулети на фольгу в один шар. Масла наливати не потрібно, оскільки його роль виконає розплавився жир з бекону.
- Відправляємо курку в духовку, приблизно через 40-60 хвилин вона буде готова. Головна ознака цього – зарум’яненим з усіх боків бекон.
Таке куряче філе в соєвому соусі виходить дуже соковитим – сир і бекон забезпечують збереження соку в м’ясі.
Завдяки додаванню в маринад меду на поверхні рулетиков утворюється Карамелізовані скоринка, яка напевно підкорить навіть найвимогливіших гурманів і зробить це блюдо частим гостем на вашому святковому столі.