Цей сонячний, яскравий південний фрукт готовий віддавати весь свій тепло і користь, і є одним з улюблених плодів, як у дорослих, так і у дітей. Абрикос цінувався людьми з давніх-давен не тільки за чудовий смак і аромат, а також як і курага, за свої корисні властивості, які неймовірно великі. Всі ці переваги підштовхнули цінителів цієї рослини до пошуку рішення для збільшення терміну його зберігання, так і з’явилися перші сухофрукти.
Курага, як ви вже встигли здогадатися, робиться з абрикосів, в принципі – це і є, по суті, сушені абрикоси, які знайшли широке застосування в кулінарії.
Винахідливі кондитери і кулінари пускають курагу на компоти, варення та джеми, десерти, соуси, плов і супи. Однак не тільки кухарям сподобалися ці жовті «ягоди», лікарі також надавали належну увагу даними сухофруктам. Але про все по порядку.
Почала свою подорож по світу курага з Стародавнього Китаю, де абрикосові дерева ростуть в дикому вигляді і протягом багатьох століть їх плоди є основним джерелом харчування місцевого населення. Освоєння земель, війни і дослідницькі експедиції зробили свою справу і відкрили шлях для поширення сонячних «ягід» в Європу і більш далекі континенти.
Оскільки мореплавання в ті часи вважалося мало не єдиним транспортним сполученням між країнами, і тривали «круїзи» досить тривалий час, то торговці були змушені шукати спосіб, який би дозволив зберігати фрукти тривалий час. І не прийшло їм у голову нічого іншого, крім в’ялення плодів.
Авантюра виявилася економічно вигідною, сухофрукти могли залишатися їстівними протягом багатьох місяців, а головне все оцінили новий смак. Однак з роками були розроблені як мінімум 4 різновиди кураги.
Курага. види
Щоб не плутати «бульдога з носорогом», і мати суворе уявлення «хто є хто», потрібно внести ясність, чому ж один вид сухофрукти відрізняється від іншого.
Курага – це висушені природним чином (на сонці протягом 2 тижнів) без кісточки полудолі абрикоса. Найчастіше для прискорення процесу в’ялення, а також для збереження яскравого, натурального кольору плоди проходять обкурювання сірчистим газом. І чим тільки не обробляють курагу, щоб надати їй товарний вигляд. Наприклад, глянсовий, яскравий і соковитий вид надає продукту ангідрит, так що з такими «картинними» сухофруктікамі потрібно тримати вухо гостро.
І найприкріше те, що такому хімічному втручанню піддаються й інші продукти сушки абрикосів, як то:
- Урюк – цільно плодовий сухофрукт абрикоса з кісточкою;
- Кайса – цілісний плід, висушений без кісточки;
- Аштак – Целікова в’ялений абрикос, з витягнутою кісточкою, у якій в свою чергу вилучили ядерце і вклали назад в сердцевінку фрукта.
Курага сушена: харчова цінність, калорійність 1 штуки і 100 г
Абрикосовий сухофрукт є концентрованим продуктом. Його енергетична, рівно, як і харчова цінність в рази перевищують ті ж показники у свіжого фрукта.
Так скільки ж калорій в куразі сушеної? 230-300 ккал, з яких 3 г – це білки, ½ г – жири, і цілих 55 грам відводиться на частку вуглеводів, що робить цю в’ялену солодкість дуже і дуже енергоємної.
Якщо врахувати, що одна штучка дрібної кураги має вагу 5 г, а великої -7 г, то не важко буде вирахувати їх калорії: 15 ккал і 19 ккал відповідно.
Взагалі не варто з великим жахом дивитися на такі значні вуглеводні показники цього сонячного сухофрукти. Тут побоюватися абсолютно нічого, адже енергетична цінність даного продукту не є шкідливою, а йде виключно на тривалу підживлення організму, надає життєвих сил і підвищує працездатність.
Якщо кожен прийом їжі у вас пов’язаний з підрахунком ккал, і ви ставите питанням калорійна чи курага і корисна вона для організму і чим, можете без зайвих сумнівів включити в раціон 100 г цього продукту. Адже ці в’ялені часточки здатні рятувати від набряків і шкідливих токсинів, а також стимулюють травлення і володіють значною масою корисностей, про які ми розповімо далі.
Хімічний склад. Користь для організму
Самим головним достоїнством кураги є збереження величезної кількості хімічних речовин, незважаючи на пройдений процес сушіння.
- Цю в’ялену «ягоду» по праву можна вважати вітамінно-мінеральним еліксиром. Які ж вітаміни містяться в куразі?
У моменти ослаблення організму, в осінньо-весняний період, коли наше здоров’я відчуваємо дефіцит корисних включень, на допомогу приходить абрикосовий сухофрукт і за сумісництвом загальнозміцнюючий засіб, який-то і наситить нас аскорбіновою кислотою, комплексом вітамінів B, PP, A. - Крім того, такі необхідні нам Mg, P, K, Ca і Fe, також потраплять в наш складний органічний механізм разом з курагою і заповнять прогалини в роботі серця і нирок, кровотворення (гемоглобін), зору.
- Також вона виступає в ролі судинної прибиральниці, прочищаючи наші кровоносні шляху від бляшок і тромбів.
- Ще один важливий подарунок від кураги – це продовження молодості. Вона омолоджує шкіру і волосся, і крім того, допомагає боротися з пухлинами.
- Гіпертонія і недокрів’я, набряки і сечокам’яна хвороба, ниркові недуги, діабет і проблеми з щитовидкою – з усім цим допоможе впоратися курага.
- Вона має м’який сечогінним дією і стимулює перистальтику кишечника.
- А що містяться в ній пектини і органічні кислоти виводять радіонукліди та важкі метали з нашого організму.
Так, цей сонячний продукт, як паличка-виручалочка для нас. Хоч курага і маленька, але користь від неї величезна. Ну, а що ж шкода?
Протипоказання
Незважаючи на великі заслуги і гідності, все ж є підводні камені і у цього фрукта. Наприклад, гіпотонікам і аллергетиків краще бути напоготові з цієї помаранчевої солодкістю.
Крім того вживання сухофруктів загрожує обернутися кишковим розладом.
Ще один мінус в скарбничку цього плоду летить від недобросовісних аграріїв, які обробляють абрикоси при сушінні хімікатами, для поліпшення зовнішнього вигляду, щоб на виході виріб мав соковитий і барвистий вид. Від надлишку цієї хімікатів можна отримати отруєння.
Щоб уникнути проблем зі споживанням надмірно красивою кураги, потрібно після покупки залити фруктики окропом на 20 хвилин, після чого обполоснути і просушити.
Як вибрати курагу
Гарантія смаку і користі продукту криється в правильному виборі кураги. Щоб не придбати «кота в мішку», замість очікуваного ароматного і цілющого сухофрукти, потрібно йти в магазин у всеозброєнні, в ролі якого виступить цінна інформація.
- Пружність, жорсткість і м’якість в міру, чистота, відсутність цвілі, точок, плям і природність відтінку – ось головні результати тактильного і візуального огляду, які нам потрібні. Плід не повинен розтікатися і ламатися при натисканні, ніякої рідини не повинно випливати з кураги.
- Далі переходимо до обнюхування. Кислі, прілого і інші неприємні душки, які виходять від сухофруктів явно вказують на їх псування. Ніжний, слідкувати-фруктовий аромат – це те, що потрібно.
- Блиск, яскравість, напущені соковитість є прямий указкою на те, що плоди пройшли хімічну обробку. Натуральна курага є матовою і має сіруватий відтінок. Нехай не так красива, зате корисна і безпечна. Проте надмірно темний колір – це теж не комільфо. Така «ягода» явно сушилася з порушенням технології, і її смак може відрізнятися від природного.
- Винний смак також можна розцінювати, як псування продукції. В ідеалі часточки кураги мають кисло-солодкий або солодкий приємний смак.
- Виробник теж здатний нам багато про що розповісти. Наприклад, турецька курага має кисло-солодкий смак, і при сушінні турки часто використовують хімічну обробку, так що їх плоди будуть яскравими і неприродно красивими. Американські сухофрукти відрізняються прісності, а південноафриканська курага підійде для любителів кисленького. Таджицький і узбецький товар можна вважати максимально натуральним, оскільки там абрикоси сушать під сонечком, без хімії і інших шкідливих.
Якщо взяти до уваги всі наші поради, то гарантовано ви зможете придбати найкращі сушені абрикоси. Однак закупивши ці смачні корисності, потрібно також знак, як і скільки зберігається курага.
Як правильно зберігати курагу
- Насамперед, як тільки сухофрукти виявилися будинки, їх необхідно добре промити в теплій проточній воді, після чого «ягоди» потрібно просушити на підстилці. Такий захід дозволить змити пил і бруд з продукту, і позбавити його від шкідливих включень.
- Місцем зберігання для кураги найкраще обрати темне і прохолодне приміщення, де вона не зможе пересохнути або загнити. В принципі, 18оС буде досить комфортною температурою для неї.
- Не залишайте плоди на сонячному світлі. Абрикоси і так досить назагоралісь під ультрафіолетом під час сушіння і додаткові сонячні ванни їм ні до чого.
- При виборі тари для наших сухофруктів оптимальніше всього зупинитися на склотару, або на пластиковому контейнері, головне правило – це герметичність.
- Якщо дотримуватися всіх правил зберігання, то наші сушені плоди зможуть протриматися цілий рік.
- Однак є можливість збільшити термін придатності продукту, визначивши його в пакеті в морозильну камеру. Так курага зможе зберегти себе і свої корисні властивості протягом 18 місяців