Кукурудза

Кукурудза
Цьому сонячного злаку свого часу відводилася найважливіша державна роль. На неї покладалася місія – наздогнати і перегнати Америку. Чому саме вона удостоїлася цієї честі, яку користь або шкоду несе в собі консервована і варена кукурудза, скільки калорій (ккал) в її качані або качані? Занадто багато таємниць і питань зібралося навколо неї, так чи не час нам з’ясувати, що це за «звір» і чому її популярність зростає з кожним днем.

кукурудзяна історія

Кукурудза є одним з найдавніших рослин на Землі. Ці стрункі велетні, що досягають у висоту до 3-6 метрів, налічують 12 000 річну історію, а першими її культивували стародавні мексиканські племена.

З тих самих пір маїс грає найважливішу роль в розвитку і становленні Америки, адже саме цей злак став прабатьком землеробства індіанців, завдяки чому змогли виживати протягом багатьох сто і навіть тисячоліть такі легендарні племена, як майя і ацтеки. Ці найдавніші цивілізації навіть зводили кукурудзу в культ, поклоняючись їй і вважаючи її своєю покровителькою.

До 15 сторіччя, багато в чому завдяки невгамовній тязі до подорожей Колумба, кукурудзяні насіння підкорили Європу, а вже звідти маїс почав свій тріумфальний хід по береговій лінії Середземного моря. Взагалі днем ​​народженням «поп-корну» прийнято вважати 22 січня 1630 року, коли колоністам з усіма почестями був принесений в дар цілий мішок повітряної кукурудзи від великого вождя Кводеквайна.

Корисні і поживні властивості кукурудзи

На території Росії маїс відзначився своєю присутністю вже в 17 столітті, але активно вирощувати його почали лише з часів СРСР, коли Микита Хрущов поставив собі за мету будь-що-будь потягатися з США і вийти в лідери в питаннях кукурудзяного світового панування. Саме тоді нашими співвітчизниками була по достоїнству оцінена кукурудза, і тепер наше життя і раціон важко уявити без цих волохатих качанів і солодких жовтих зерняток.

Харчова, енергетична цінність, калорійність на 100 грам

Смак маїсу оцінили жителі практично всієї землі, по крайней мере, в консервованому вигляді і в ролі їстівного розваги в кінотеатрах – «поп-корну» цей злак став неймовірно популярний у всіх куточках планети. В одній тільки Америці середньостатистичний американець з’їдає до 65 літрів повітряної кукурудзи на рік.

Однак любов любов’ю, а й про здоров’я потрібно думати. І в першу чергу кукурудзяних гурманів хвилює поживність предмета їх жадання.

Калорійність свіжої кукурудзи в качанах далеко не скромна і складає порядком 320 ккал на 100 г продукту, де на частку білків припадає до 4%, вуглеводів – до 23%, жирів – 3,5%, клітковини -2,5%.

Харчова цінність кукурудзи

Але це не стільки її недолік, скільки навпаки перевага, адже присутністю в кукурудзі величезної кількості правильних вуглеводів, необхідних для харчування нервових клітин, білка, швидкорозчинних цукрів і харчових волокон в компанії з крохмалем ця значна енергетична цінність з лишком компенсується.

Крім того, науковим методом було встановлено, що цей сонячний злак має неймовірно завищеною біологічною активністю, що прямо вказує на разючу легкість її засвоєння організмом.

Виділивши в повсякденному раціоні місце для маїсу, ми зможемо активувати обмінні процеси в організмі, що підніме життєвий тонус, благотворно позначиться на загальному стані і зміцнить захисні сили. Незалежно від значних показників калорійності, кукурудзу можна і навіть потрібно включати в дієтичне меню, оскільки вона здатна збивати апетит і швидко насичувати.

В основному ми вживаємо в їжу злаки, що пройшли термічну обробку, де картина енергетичної цінності не така «калорійна» і лякає:

Варена кукурудза:

  • Калорійність – 123 ккал:
  • Білків – 4 г
  • Жири – 2,5 г
  • Вуглеводи – 22,2 г

Кукурудза консервована:

  • Калорійність – 115 ккал:
  • Білки – 3,8 г
  • Жири – 1,2 г
  • Вуглеводи – 22 г

Кукурудза в кулінарії

Корисні і лікувальні властивості

Користь молодий молочної кукурудзи в качанах воістину безмежна, але не залишилися за бортом цілющою слави і цукрові консервовані жовті зернятка. Дана культура займає почесне третє місце в списку найважливіших злаків, пропустивши вперед лише пшеницю і рис.

А все завдяки ценнейшему складу цих зерняток, який неймовірно багатий на моно- і дисахариди, жирні кислоти, золу і крохмаль. А які тільки вітаміни не відзначилися своєю присутністю в кукурудзі: фолієва і аскорбінова кислота, токоферол, В1, В2, В5, ніацин і холін.

Кукурудзі можна сміливо видавати чемпіонський титул за вмістом заліза Fe, адже його в цих жовтих хитання аж цілих 3700 мкг. З мінералів також присутні: Zn, Mn, K, P, Cu, Mg, F, Ca, Na, I, Co.

Завдяки такому чудовому вітамінно-мінеральному складу, кукурудза є воістину універсальним лікарем, адже в її арсеналі цілий комплекс доброчинних дій, які вона може надати на наш організм. Одним з ефектів маїсу є – заспокійливе або антистресову дію, що відмінно позначається на хвору нервах і нервовій системі в цілому, а також на серцевої діяльності і вироблення еритроцитів. Однак це лише вершина айсберга.

Лікувальні властивості кукурудзи

Так чому ж ще корисна молода варена кукурудза в качанах?

Вона здатна на ура розправитися з патологіями печінки, серцево-судинної системи, проблемами з травленням зокрема з запорами, а також полегшити подагричні напади. Але варто пам’ятати, що найбільша кількість корисних речей зберігається в продукті, приготованому на пару.

рильця кукурудзяні теж дещо вміють, наприклад їм відведена роль желчетворенія, відмінних кровотворцев і регулювальників оптимального рівня білірубіну. Тому їх вживання так показано при гепатитах, холециститах, сечокам’яної хвороби. Крім того, вони швидко і ефективно позбавлять від набряклості, гінекологічних захворювань, зупинять кров і стимулюватимуть сечовиділення.

масло кукурудзи – це відмінний профілактичний засіб від ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету.

В цілому маїс можна довірити наш організм. Він м’яко, але інтенсивно очистить його від токсичних накопичень, відновить нормальний рівень холестерину і позбавить від м’язової недостатності.

* Цікаве від кухарчуком
Корисність кукурудзи криється не тільки в її чудовому складі і благотворну дію на організм людини. Елементи цієї рослини застосовуються для видобутку гуми, мила, ліків, синтетичних складів, фарбувальних і вибухових речовин.

Протипоказання

Чим же шкідлива кукурудза? Безперечно, що корисного в кукурудзі дуже і дуже багато, однак і цього цілющого продукту властиві деякі протипоказання.

Наприклад, тим, хто страждає тромбозами, тромбофлебітом і має підвищену коагулятівной функцією крові, цей злак строго заборонений. Також не варто налягати на поп-корн особам, схильним до анорексії і страждають розладом апетиту.

kukuruza6

Як вибрати кукурудзу

В середині літа південні регіони нашої країни починають буяти свіжим урожаєм маїсу. І як же хочеться насолодитися вареної молочної солодкої кукурузкой. Однак наскільки може бути велике наше розчарування, якщо підійти до покупки качанів «абияк» і отримати в результаті щось неїстівне.

Правильний підхід до вибору цього продукту може служити гарантом якості, смаку та відмінного задоволення, тому сьогодні ми розберемо максимально докладно всі тонкощі і нюанси, які повинні супроводжувати якісного товару:

  • У хорошого качана повинна бути щільна і свіжо-зелена «шубка», тобто листя зобов’язані служити міцною обгорткою для кукурудзяного качана.
  • У зрілого молочного маїсу зернятка мають ніжно-жовтий колір. Білий відтінок може сигналізувати про недостатню стиглості качана, а темно-жовті, тверді зернятка явно вказують на його перезрілість і навіть при тривалому варінні такого примірника, не варто і мріяти про смачне ласощі.
  • Чорні плями і «залисини» на качані можуть означати одне, дехто до вас вже ласував цієї кукурудзою, це могли бути гусениці, слимаки або банально мишки.

Як вибрати кукурудзу

Купівля консервованої кукурудзи

Найчастіше ми все ж купуємо в магазині консервовану продукцію, використовуючи її на салати, закуски, піци і так далі. Але як же це прикро, коли після розтину банки замість солодких соковитих зерен нас чекає далеко не приємний сюрприз. При покупці консервів потрібно також мати деякі знання.

  1. Перше, на що слід зробити акцент, купуючи консерви – це дата виготовлення. Це потрібно не стільки для того, щоб переконатися в придатності даної продукції, скільки дана інформація розповість про якість зерняток, використаних при закрутки.
    Якщо бляшанку закатали в зимово-весняний період, то краще такий товар не брати, оскільки кукурудзу для його виготовлення брали не свіжу, все-таки не сезон. А ось літні та осінні баночки будуть містити в собі хороший маїс, зібраний в самий пік врожаю.
  2. Сучасні технології використовують для маркування дати не змиваються фарби, які наносять на кришки або денця банок.
    Ті ж бляшанки, на яких день, місяць і рік проставлені відбитком, можуть вказувати на те, що у виробництві досі застосовується радянське обладнання, яке може викликати розвиток корозії упаковки.

Зберігання кукурудзи в домашніх умовах

Але якщо виробник пише дату на паперовій етикетці, то це і зовсім тривожний дзвіночок, адже замінити папірець куди простіше, ніж зіпсовану продукцію.

  1. Якщо ви мучитеся в виборі тари – скло або жерсть, то краще віддайте перевагу першому варіанту, оскільки в такій упаковці ми можемо з усіх боків розглянути продукцію і оцінити якість маринаду (в ідеалі він повинен мати злегка мутний молочний відтінок без осаду). Крім того в склі продукт зберігається до трьох років, коли як в металі лише 24 місяці.
  2. Намагайтеся вибирати вироби, виготовлені за ГОСТ стандарту, так ви гарантовано отримаєте якісний товар. Також варто звернути увагу на склад, адже в ідеальних консервах ви не зустрінете нічого, крім кукурудзи, води, солі і цукру.

Зберігання кукурудзи в домашніх умовах

І ось ми зробили вдалий набіг на овочеву лавку і тепер є щасливими володарями 20-30 кілограм першокласної кукурудзи в качанах.

Використовувати за раз такий обсяг жовтих злаків ну просто не реально, і тепер ми повинні якось врятувати наш «улов» від вірної і якнайшвидшої «кончини». Для цього нам необхідно знати, по-перше, скільки зберігатися кукурудза, і по-друге, як її зберігати правильно?

калорійність кукурудзи

Ми пропонуємо кілька цінних порад, які дозволять вам насолоджуватися корисним і смачним злаком протягом довгого часу.

  • Перший спосіб передбачає нетривалу збереження, від трьох до десяти діб в рефрижераторі. Але перед цим нам належить підготувати качани, знявши з них лушпиння, видаливши волокна і визначивши кукурудзу в защібають пакетики, які щось ми і відправляємо в холодильник.
  • Ще один варіант зберігання кукурудзи в холодильнику допоможе нам відтягнути дату псування зерен на 3 тижні. Для цього необхідно качани замочити на 20 хвилин у воді з льодом, сіллю і лимонним соком, а потім відокремити насіння від качанів і упакувати їх герметично в поліетиленові мішечки.
  • Щоб життя маїсу була довгою і щасливою, потрібно видалити з розкритих і необрізаних качанів рильця, після чого кукурудзу сплітають «косами» і розвішують для сушіння в наскрізному, сухому і прохолодному приміщенні. Також можна розвішувати качани поштучно.
  • Зберегти варену кукурудзу, можна як консервованим, так і морозильних способом. У першому випадку качани варять протягом 10 хвилин, остуджують і відокремлюють з них насіння. Після цього зернятка укладаються в стерильні банки, і заливають підсоленим окропом. Зберігати такі консерви потрібно в холодильнику не більше 3 місяців.
  • Також можна зберігати кукурудзу в качанах і зернами в морозильній камері. Однак перед цим потрібно гарненько очистити качани від волокон і листя, видалити зіпсовані насіння і зрізати верхній кінчик. Далі жовті «бомбочки» опускають на пару хвилин в окріп, після чого відразу ж занурюють в крижану воду. Після цього заготовки сушать, пакують в пакети і відправляють в морозилку.
  • Якщо ви маєте намір заморозити лише зерна, то після сушіння відокремте їх від качанів, наповніть ними целофановий кульок і визначте на зберігання в морозилку. Термін придатності такої кукурудзи не повинен перевищувати 1,5 року.

Безсумнівно, в кукурудзі консервованої або вареної, солодкої і молочної криється велика користь і мінімальної шкоди, прекрасний смак і широкий ареал її застосування, і саме за такі чудові якості ми і цінуємо цей найстаріший злак, який рятував від голоду найдавніші цивілізації і понині служить людству вірою і правдою.