Цьому сонячного злаку свого часу відводилася найважливіша державна роль. На неї покладалася місія – наздогнати і перегнати Америку. Чому саме вона удостоїлася цієї честі, яку користь або шкоду несе в собі консервована і варена кукурудза, скільки калорій (ккал) в її качані або качані? Занадто багато таємниць і питань зібралося навколо неї, так чи не час нам з’ясувати, що це за «звір» і чому її популярність зростає з кожним днем.
кукурудзяна історія
Кукурудза є одним з найдавніших рослин на Землі. Ці стрункі велетні, що досягають у висоту до 3-6 метрів, налічують 12 000 річну історію, а першими її культивували стародавні мексиканські племена.
З тих самих пір маїс грає найважливішу роль в розвитку і становленні Америки, адже саме цей злак став прабатьком землеробства індіанців, завдяки чому змогли виживати протягом багатьох сто і навіть тисячоліть такі легендарні племена, як майя і ацтеки. Ці найдавніші цивілізації навіть зводили кукурудзу в культ, поклоняючись їй і вважаючи її своєю покровителькою.
До 15 сторіччя, багато в чому завдяки невгамовній тязі до подорожей Колумба, кукурудзяні насіння підкорили Європу, а вже звідти маїс почав свій тріумфальний хід по береговій лінії Середземного моря. Взагалі днем народженням «поп-корну» прийнято вважати 22 січня 1630 року, коли колоністам з усіма почестями був принесений в дар цілий мішок повітряної кукурудзи від великого вождя Кводеквайна.
На території Росії маїс відзначився своєю присутністю вже в 17 столітті, але активно вирощувати його почали лише з часів СРСР, коли Микита Хрущов поставив собі за мету будь-що-будь потягатися з США і вийти в лідери в питаннях кукурудзяного світового панування. Саме тоді нашими співвітчизниками була по достоїнству оцінена кукурудза, і тепер наше життя і раціон важко уявити без цих волохатих качанів і солодких жовтих зерняток.
Харчова, енергетична цінність, калорійність на 100 грам
Смак маїсу оцінили жителі практично всієї землі, по крайней мере, в консервованому вигляді і в ролі їстівного розваги в кінотеатрах – «поп-корну» цей злак став неймовірно популярний у всіх куточках планети. В одній тільки Америці середньостатистичний американець з’їдає до 65 літрів повітряної кукурудзи на рік.
Однак любов любов’ю, а й про здоров’я потрібно думати. І в першу чергу кукурудзяних гурманів хвилює поживність предмета їх жадання.
Калорійність свіжої кукурудзи в качанах далеко не скромна і складає порядком 320 ккал на 100 г продукту, де на частку білків припадає до 4%, вуглеводів – до 23%, жирів – 3,5%, клітковини -2,5%.
Але це не стільки її недолік, скільки навпаки перевага, адже присутністю в кукурудзі величезної кількості правильних вуглеводів, необхідних для харчування нервових клітин, білка, швидкорозчинних цукрів і харчових волокон в компанії з крохмалем ця значна енергетична цінність з лишком компенсується.
Крім того, науковим методом було встановлено, що цей сонячний злак має неймовірно завищеною біологічною активністю, що прямо вказує на разючу легкість її засвоєння організмом.
Виділивши в повсякденному раціоні місце для маїсу, ми зможемо активувати обмінні процеси в організмі, що підніме життєвий тонус, благотворно позначиться на загальному стані і зміцнить захисні сили. Незалежно від значних показників калорійності, кукурудзу можна і навіть потрібно включати в дієтичне меню, оскільки вона здатна збивати апетит і швидко насичувати.
В основному ми вживаємо в їжу злаки, що пройшли термічну обробку, де картина енергетичної цінності не така «калорійна» і лякає:
Варена кукурудза:
- Калорійність – 123 ккал:
- Білків – 4 г
- Жири – 2,5 г
- Вуглеводи – 22,2 г
Кукурудза консервована:
- Калорійність – 115 ккал:
- Білки – 3,8 г
- Жири – 1,2 г
- Вуглеводи – 22 г
Корисні і лікувальні властивості
Користь молодий молочної кукурудзи в качанах воістину безмежна, але не залишилися за бортом цілющою слави і цукрові консервовані жовті зернятка. Дана культура займає почесне третє місце в списку найважливіших злаків, пропустивши вперед лише пшеницю і рис.
А все завдяки ценнейшему складу цих зерняток, який неймовірно багатий на моно- і дисахариди, жирні кислоти, золу і крохмаль. А які тільки вітаміни не відзначилися своєю присутністю в кукурудзі: фолієва і аскорбінова кислота, токоферол, В1, В2, В5, ніацин і холін.
Кукурудзі можна сміливо видавати чемпіонський титул за вмістом заліза Fe, адже його в цих жовтих хитання аж цілих 3700 мкг. З мінералів також присутні: Zn, Mn, K, P, Cu, Mg, F, Ca, Na, I, Co.
Завдяки такому чудовому вітамінно-мінеральному складу, кукурудза є воістину універсальним лікарем, адже в її арсеналі цілий комплекс доброчинних дій, які вона може надати на наш організм. Одним з ефектів маїсу є – заспокійливе або антистресову дію, що відмінно позначається на хвору нервах і нервовій системі в цілому, а також на серцевої діяльності і вироблення еритроцитів. Однак це лише вершина айсберга.
Так чому ж ще корисна молода варена кукурудза в качанах?
Вона здатна на ура розправитися з патологіями печінки, серцево-судинної системи, проблемами з травленням зокрема з запорами, а також полегшити подагричні напади. Але варто пам’ятати, що найбільша кількість корисних речей зберігається в продукті, приготованому на пару.
рильця кукурудзяні теж дещо вміють, наприклад їм відведена роль желчетворенія, відмінних кровотворцев і регулювальників оптимального рівня білірубіну. Тому їх вживання так показано при гепатитах, холециститах, сечокам’яної хвороби. Крім того, вони швидко і ефективно позбавлять від набряклості, гінекологічних захворювань, зупинять кров і стимулюватимуть сечовиділення.
масло кукурудзи – це відмінний профілактичний засіб від ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету.
В цілому маїс можна довірити наш організм. Він м’яко, але інтенсивно очистить його від токсичних накопичень, відновить нормальний рівень холестерину і позбавить від м’язової недостатності.
* Цікаве від кухарчуком
Корисність кукурудзи криється не тільки в її чудовому складі і благотворну дію на організм людини. Елементи цієї рослини застосовуються для видобутку гуми, мила, ліків, синтетичних складів, фарбувальних і вибухових речовин.
Протипоказання
Чим же шкідлива кукурудза? Безперечно, що корисного в кукурудзі дуже і дуже багато, однак і цього цілющого продукту властиві деякі протипоказання.
Наприклад, тим, хто страждає тромбозами, тромбофлебітом і має підвищену коагулятівной функцією крові, цей злак строго заборонений. Також не варто налягати на поп-корн особам, схильним до анорексії і страждають розладом апетиту.
Як вибрати кукурудзу
В середині літа південні регіони нашої країни починають буяти свіжим урожаєм маїсу. І як же хочеться насолодитися вареної молочної солодкої кукурузкой. Однак наскільки може бути велике наше розчарування, якщо підійти до покупки качанів «абияк» і отримати в результаті щось неїстівне.
Правильний підхід до вибору цього продукту може служити гарантом якості, смаку та відмінного задоволення, тому сьогодні ми розберемо максимально докладно всі тонкощі і нюанси, які повинні супроводжувати якісного товару:
- У хорошого качана повинна бути щільна і свіжо-зелена «шубка», тобто листя зобов’язані служити міцною обгорткою для кукурудзяного качана.
- У зрілого молочного маїсу зернятка мають ніжно-жовтий колір. Білий відтінок може сигналізувати про недостатню стиглості качана, а темно-жовті, тверді зернятка явно вказують на його перезрілість і навіть при тривалому варінні такого примірника, не варто і мріяти про смачне ласощі.
- Чорні плями і «залисини» на качані можуть означати одне, дехто до вас вже ласував цієї кукурудзою, це могли бути гусениці, слимаки або банально мишки.
Купівля консервованої кукурудзи
Найчастіше ми все ж купуємо в магазині консервовану продукцію, використовуючи її на салати, закуски, піци і так далі. Але як же це прикро, коли після розтину банки замість солодких соковитих зерен нас чекає далеко не приємний сюрприз. При покупці консервів потрібно також мати деякі знання.
- Перше, на що слід зробити акцент, купуючи консерви – це дата виготовлення. Це потрібно не стільки для того, щоб переконатися в придатності даної продукції, скільки дана інформація розповість про якість зерняток, використаних при закрутки.
Якщо бляшанку закатали в зимово-весняний період, то краще такий товар не брати, оскільки кукурудзу для його виготовлення брали не свіжу, все-таки не сезон. А ось літні та осінні баночки будуть містити в собі хороший маїс, зібраний в самий пік врожаю. - Сучасні технології використовують для маркування дати не змиваються фарби, які наносять на кришки або денця банок.
Ті ж бляшанки, на яких день, місяць і рік проставлені відбитком, можуть вказувати на те, що у виробництві досі застосовується радянське обладнання, яке може викликати розвиток корозії упаковки.
Але якщо виробник пише дату на паперовій етикетці, то це і зовсім тривожний дзвіночок, адже замінити папірець куди простіше, ніж зіпсовану продукцію.
- Якщо ви мучитеся в виборі тари – скло або жерсть, то краще віддайте перевагу першому варіанту, оскільки в такій упаковці ми можемо з усіх боків розглянути продукцію і оцінити якість маринаду (в ідеалі він повинен мати злегка мутний молочний відтінок без осаду). Крім того в склі продукт зберігається до трьох років, коли як в металі лише 24 місяці.
- Намагайтеся вибирати вироби, виготовлені за ГОСТ стандарту, так ви гарантовано отримаєте якісний товар. Також варто звернути увагу на склад, адже в ідеальних консервах ви не зустрінете нічого, крім кукурудзи, води, солі і цукру.
Зберігання кукурудзи в домашніх умовах
І ось ми зробили вдалий набіг на овочеву лавку і тепер є щасливими володарями 20-30 кілограм першокласної кукурудзи в качанах.
Використовувати за раз такий обсяг жовтих злаків ну просто не реально, і тепер ми повинні якось врятувати наш «улов» від вірної і якнайшвидшої «кончини». Для цього нам необхідно знати, по-перше, скільки зберігатися кукурудза, і по-друге, як її зберігати правильно?
Ми пропонуємо кілька цінних порад, які дозволять вам насолоджуватися корисним і смачним злаком протягом довгого часу.
- Перший спосіб передбачає нетривалу збереження, від трьох до десяти діб в рефрижераторі. Але перед цим нам належить підготувати качани, знявши з них лушпиння, видаливши волокна і визначивши кукурудзу в защібають пакетики, які щось ми і відправляємо в холодильник.
- Ще один варіант зберігання кукурудзи в холодильнику допоможе нам відтягнути дату псування зерен на 3 тижні. Для цього необхідно качани замочити на 20 хвилин у воді з льодом, сіллю і лимонним соком, а потім відокремити насіння від качанів і упакувати їх герметично в поліетиленові мішечки.
- Щоб життя маїсу була довгою і щасливою, потрібно видалити з розкритих і необрізаних качанів рильця, після чого кукурудзу сплітають «косами» і розвішують для сушіння в наскрізному, сухому і прохолодному приміщенні. Також можна розвішувати качани поштучно.
- Зберегти варену кукурудзу, можна як консервованим, так і морозильних способом. У першому випадку качани варять протягом 10 хвилин, остуджують і відокремлюють з них насіння. Після цього зернятка укладаються в стерильні банки, і заливають підсоленим окропом. Зберігати такі консерви потрібно в холодильнику не більше 3 місяців.
- Також можна зберігати кукурудзу в качанах і зернами в морозильній камері. Однак перед цим потрібно гарненько очистити качани від волокон і листя, видалити зіпсовані насіння і зрізати верхній кінчик. Далі жовті «бомбочки» опускають на пару хвилин в окріп, після чого відразу ж занурюють в крижану воду. Після цього заготовки сушать, пакують в пакети і відправляють в морозилку.
- Якщо ви маєте намір заморозити лише зерна, то після сушіння відокремте їх від качанів, наповніть ними целофановий кульок і визначте на зберігання в морозилку. Термін придатності такої кукурудзи не повинен перевищувати 1,5 року.
Безсумнівно, в кукурудзі консервованої або вареної, солодкої і молочної криється велика користь і мінімальної шкоди, прекрасний смак і широкий ареал її застосування, і саме за такі чудові якості ми і цінуємо цей найстаріший злак, який рятував від голоду найдавніші цивілізації і понині служить людству вірою і правдою.