Важко повірити, що раніше морепродукти вважалися делікатесом, і їх складно було знайти в магазинах. Сьогодні ж страви з морепродуктів стали настільки популярні, що рецепти приготування всіх їх різновидів можна зустріти і в газетах, і журналах, і в Інтернет, а також можна покуштувати на будь-якому сімейному столі. Такий морепродукт як креветки став популярним не тільки через незвичайної форми і смаку, але і завдяки корисним властивостям їх м’яса для здоров’я людини.
Саме м’ясо цих ракоподібних містить жирні кислоти (Омега-3 і Омега-6), велике число білків, мінеральних речовин і практично не має в складі жирів.
Корисні властивості креветок
Креветки є білковою їжею з малим вмістом жиру, в них містяться всі незамінні амінокислоти, включаючи таурин. Саме таурин сприяє збереженню еластичності і підтримці в тонусі м’язів і судин, активно їх живлячи.
Крім того, в цьому морепродукти міститься магній, кальцій, натрій, калій, йод, цинк, фтор, мідь, а також аскорбінова кислота, вітаміни групи B (B1, B2, B9), вітамін E і PP.
Вміст йоду благотворно впливає на роботу щитовидної залози та імунної системи. Досить вживати всього 30 грам креветок в день – і добова норма йоду вам забезпечена!
Вітамін E запобігає старінню клітин, завдяки чому шкіра завжди має здоровий вигляд. Цинк впливає на стан волосся, нігтів, підтримує гормональний фон.
Креветочні м’ясо має в своєму складі багато поживних речовин, які активно допомагають в боротьбі з усілякими простудними захворюваннями, включаючи бронхіт і ангіну.
Регулярне включення в свій раціон цього м’яса зменшує ризик виникнення алергічних реакцій на ті чи інші продукти, а також нормалізує роботу мозку.
До складу морепродукту входить червоний пігмент (каратеноідамі), що володіє антиоксидантними властивостями. Ця речовина сприяє зниженню ризику виникнення ракових захворювань, організм постійно поповнюється новими тканинами і клітинами, що продовжує молодість.
Креветки є прекрасним дієтичним продуктом, тому його рекомендують вживати людям з надмірною вагою.
Дуже затребуваним продуктом є креветочні м’ясо і для посилення лібідо, тому що майже всі морепродукти є найпотужнішими афродизіаками, які поліпшують сексуальне життя. Незайвим буде подавати до креветочним страв шампанське або сухе червоне вино.
Використання креветок в кулінарії
Смак і аромат цих ракоподібних можуть схвилювати будь-якого гурмана. З них можна приготувати не тільки легку закуску, а й складне вишукану страву, яке прикрасить будь-який стіл.
Існує безліч рецептів холодних і гарячих страв, що готуються з використанням цього морепродукту, які цінуються практично у всіх кухнях світу.
Цих членистоногих можна як просто зварити, так і посмажити на грилі і шпажках, запекти в клярі. Для того щоб закуска в клярі вийшла соковитою і хрусткою, частіше використовують тигрові і королівські креветки. У деяких країнах Азії їх навіть їдять в сирому вигляді.
Креветки додають в різні супи, рагу, страви японської кухні, салати, пасту. Подають у відварному вигляді з різноманітними соусами (соєвий, тартар, чилі), лаймом і лимоном. З них виходить відмінне бутербродне масло, коктейлі, канапе.
калорійність
Як вже було сказано вище – морепродукти є дієтичним продуктом, тому креветочки так мало містять калорій. Але в залежності від способу приготування вони мають різну калорійність.
Варені креветки містять 95 ккал на 100 грам продукту
Смажені – 120 ккал
Смажені з часником – 137 ккал
Як правильно вибрати креветки
Так як термін зберігання цього морепродукту досить малий, то його відразу піддають варінні і заморожують. При покупці, в першу чергу, звертаємо увагу на колір рачків і стан хвостиків. Колір може варіюватися від світло-рожевого до яскраво-червоного.
Жовтуватий колір м’яса, наявність чорних крапок (крім тигрових) на панцирі і лапках – ознака старості креветок.
- Чим пряміше хвости, тим довше рачки пролежали в необробленому вигляді. Зігнутий хвіст – ознака якісної заморозки.
- Вас не повинен лякати зелений колір голови, так як деякі види членистоногих можуть харчуватися особливим видом планктону.
- Найбільш корисними вважаються креветки коричневого кольору з ікрою.
- Не купуйте пакети червоного кольору, так як багато виробників таким способом приховують можливі дефекти.
- Пакети з грудочками снігу також свідчать про несвіжості продукту, які могли бути заморожені кілька разів.
- Також пам’ятайте, що панцир повинен бути пружним, а запах свіжим.
Умови зберігання
Всі морепродукти чутливі до різкої зміни температур. Тому після їх покупки, необхідно якомога швидше доставити продукти в холодильну камеру, причому найкраще помістити їх на нижню полицю холодильника в ємність з льодом і зливати воду при необхідності. При такому способі зберігання продукт збереже свої властивості до двох діб.
Якщо вам необхідно продовжити термін зберігання, то оберніть рачків в харчову плівку і помістіть в морозильну камеру. Так креветки можуть зберігатися від одного до трьох місяців, практично не змінюючи своїх корисних властивостей.
Майте на увазі, що повторно заморожувати їх не рекомендується, оскільки вони не тільки втратять поживні компоненти, але і можуть зіпсуватися.