Всенародно улюблений свято Масляна змушує всіх господинь пуститися на пошуки найкращих рецептів головної страви масляного меню. Але спекти млинці – це півсправи, тільки їх гарна подача до столу покаже всі ваші вміння, тому навик, як загортати млинці, стає необхідним!
Дуже часто зусилля господарки урізноманітнити меню не цінуються домашніми повною мірою, а ось оригінальна подача страви відразу звертає на себе увагу!
Способи загортання млинців залежать від щільності начинки або її подачі. Якщо планується подати «порожні» млинці зі сметаною, наприклад, або варенням, медом або згущеним молоком, то ми звертаємо млинці так, щоб було оригінально і незвично.
Якщо ж ми печемо вироби для подальшої їх фарширування підготовленої начинкою, то згортати їх потрібно так, щоб начинка не витікала, а млинець «тримав форму».
Як красиво згортати млинці без начинки
Самий класичний варіант – трикутники.
- Складаємо млинець навпіл, потім ще навпіл. Отримуємо трикутник.
- Можна складені навпіл млинчики згорнути воронками і викласти на блюдо вершинами до його центру.
Центр композиції прикрасити трояндочкою з млинцевих смужок.
Найзвичніша подача – порційно.
- 2-3 млинчика складаються вдвічі або вчетверо, викладаються зі зміщенням один на одного і зверху поливають солодким соусом або іншим доповненням.
Найпростіший варіант – згорнути кругляшки трубочками. Такі трубочки зручно їсти з рідкими доповненнями до млинців: медом, сметаною, варенням, різними солодкими соусами, згущеним молоком.
Як красиво подати млинці трубочками? Їх можна скласти пірамідкою, «будиночком з дахом» і іншими способами, а солодкі доповнення подати порційно.
Цей варіант загортання може бути з начинкою і без неї.
Як правильно загортати млинці з начинкою
Якщо начинка текуча або її явно замало, а млинцевих заготовок – занадто багато.
Такий спосіб загортання млинців відмінно підходить для таких начинок, як варення, повидло, сир, фрукти. Основна умова – млинці повинні бути тоненькими і еластичними!
- Беремо заготовку, кладемо в її центр начинку і закриваємо її одним млинцевим краєм приблизно на третину діаметра.
- З краями зліва і справа чинимо також.
- Що залишилася вільною стороною формуємо квадрат.
- Далі складаємо квадрат вдвічі по діагоналі і отримуємо подвійний трикутничок.
Просто, але дуже надійно утримує всередині будь-яку начинку! Такі маленькі трикутники можна красиво і оригінально укласти на блюді.
Ще один спосіб отримати вже потрійний трикутник підійде для невеликої кількості начинки і для подальшої теплової обробки виробу.
- У центр заготовки кладемо фарш і накриваємо його її краями, формуючи трикутник.
- Далі одну з вершин накладаємо на отримані шви, і закриваємо її зліва і справа.
Вийшов щільний потрійний трикутник.
Якщо фарш розсипчастий або досить щільний
Млинці з такими начинками загортаються простим конвертиком.
- У центр заготовки викладаємо начинку і накриваємо її одним кінцем млинчика, те ж саме повторіть з лівим і правим краями.
- Злегка стисніть начинку так, щоб краю заготовки щільно її облягали, а далі завертайте вийшов прямокутник до вільного краю або ж звертаємо рулетиком.
Це самий застосовуваний господинями спосіб загортання млинців.
Загортаємо краю млинця до середини і …
… звертаємо рулетик.
Ще один спосіб згортання млинця «конвертиком» підійде для щільного фаршу, наприклад, м’ясного.
- Викладаємо начинку в центр заготовки, розрівнюємо її і закриваємо правим і лівим краями млинчика.
- Далі робимо те ж саме з нижнім і верхнім краями.
Отримуємо квадрат.
Млинцеві рулетики з начинкою
Як згортати млинці рулетиками для красивої подачі на стіл?
Згорнуті трубочками млинці підійдуть для будь-яких начинок, як солодких і фруктових, так і солоних – з риби, м’яса, грибів і т.д. Така подача також використовується для вишуканої випічки з ікрою – червоною або чорною, хоча в цьому випадку самі млинці мають невеликий діаметр.
Якщо рулетики з «порожніх» млинців згортаються простий трубочкою, то млинчики з начинкою згортаються трохи інакше.
- Щоб вміст млинчика не випадають, слід начинку викладати не по центру, а по одному з країв.
- Далі потрібно край з фаршем злегка закрити млинцевим краєм і трохи загорнути до центру бічні краю заготовки, а потім вже згорнути трубочку.
Начинка буде надійно закрита!
Для красивої подачі на стіл рулетики, наприклад, з начинкою з сьомги або грибів, можна нарізати косими шматочками і викласти на блюдо сервіровки, прикрасивши зеленню і овочами.
Відмінно прикрашають святковий стіл і трубочки з млинців, фаршировані фруктами, як свіжими або консервованими, так і сухофруктами.
Для естетичної привабливості можна один край зрізати по діагоналі, розмістити на плоскому блюді «віялом» або будь-яким іншим способом, зрізами на зовнішню сторону, що виглядає дуже ефектно!
Як ще красиво загорнути начинку трубочкою і ефектно подати?
- Можна не підвертати один край млинця для фіксації фаршу, а перев’язати згорнутий млинець солоної або солодкої смужкою будь-якого продукту.
Це можуть бути волокна сиру сулугуні, смужки кураги, шкірки фруктів, овочів, пір’я цибулі і гілочки зелені і т.д.
Мішечки з сюрпризом
Фарш кладемо в центр млинцевого гуртка, піднімаємо краю, збираємо їх разом і фіксуємо смужкою будь-якого продукту, в залежності від вмісту мішечка.
Якщо ласощі солодке, то смужки з фруктів, якщо – солоне, то з сиру або овочів.
Пірамідки з фаршем
Цей спосіб фарширування млинчиків примітний тим, що самі млинці випікаються особливим чином.
- Готуємо тісто для тоненьких млинців і смажимо невеликі (діаметром не більше 10-12 см) кружечки.
- У центр кожного гуртка кладемо начинку і защипувати краю як при ліпленні вареників, але тільки на третину.
- Далі протилежний край млинцевого гуртка підтягуємо до центу, формуючи пірамідку.
- Защипуємо краю.
Дуже просто, якщо придбати навик!
Примітно те, що так загортати в млинці можна будь-який фарш – від напіврідких до твердих і багатокомпонентних.
Секрети пірамід
Такі млинці не дарма називаються «єгипетськими», оскільки без знання секретів у нас не вийде зберегти результат.
Секрет 1: перед випічкою заготовок сковорода повинні бути якісно розігріта, тобто розігріта на маленькому вогні для рівномірного розподілу тепла. Так само вона повинна мати антипригарне покриття.
Секрет 2: піч заготовки для пірамідок слід на середньому вогні.
Секрет 3: млинцеве тісто не повинно містити жиру, а сковорода нічим не змащується.
Секрет 4: вироби повинні присмажуватися тільки з одного боку і не пересихати, інакше внутрішні краю не злипнуться між собою. Як тільки з’являться дірочки і вся товщина пропечеться, виріб відразу знімаємо зі сковороди.
Секрет 5: млинці нічим не змащуються і гарячими один на одного не викладаються (тільки після охолодження!).
Після формування всіх пірамідок викладаємо їх на деко і запікаємо їх 10 хвилинок в духовці при температурному режимі 180 градусів.
Дуже оригінальна і запам’ятовується подача млинців! Смачного!
ажурні млинці
Їх ще називають млинцями в пляшці, оскільки тісто виливається в сковороду тонким струмком з дірки в кришці пластикової пляшки.
Замість пляшки можна використовувати і кондитерський мішок з вузькою насадкою.
Готуємо тісто для тонких млинців, виливаємо в пляшку (або мішок) і малюємо тестом візерунки по дну сковороди.
На столі такі ажурні красені привертають увагу, але для їх високої естетики потрібно трохи потренуватися. Навик потрібен, щоб вийшов дійсно художній шедевр!
А якщо на ажурну сітку з тіста покласти лист салату з коханою начинкою і загорнути, то вийде ось такий шедевр!
Торт «Равлик»
Як згортати млинці «равликом»? Дуже швидко!
- Загортаємо солодку начинку в млинці трубочкою і викладаємо їх в роз’ємну форму послідовно, у вигляді спіралі або равлики.
- Окремо збиваємо з цукровою пудрою (піском) яєчні охолоджені білки і за допомогою кондитерського мішка прикрашаємо нашу улиточку отриманим білковим кремом.
- Ставимо в не дуже гарячу духову шафу на 10 хвилин.
- Виймаємо, знімаємо у форми борту і наносимо білки, що залишилися на бортики торта.
- Знову ставимо в духовку на 10 хвилин.
Коли млинцеве ласощі охолоне, ставимо його на холод для просочення. Смакота! Ось так вона виглядає в розрізі.
Як ви бачите, млинці – справа тонка, якщо ставитися до цього простого і звичного страві, як до святкового частування.
Способів загортання млинців – безліч, і тільки ви можете вирішити, як це буде виглядати на вашому столі!