Ви сумуєте за відпустки, сонця і теплим дням, вам хочеться приготувати щось незвичайне, зі смаком ягід і фруктів, що нагадує про спекотне літо?
Тоді давайте спечемо ароматний, розсипчастий, легко і швидко готується десерт – кекс з варенням, рецепти приготування якого не здадуться вам складними. Залежно від використовуваних наповнювачів, кожен раз він грає по-новому: може бути і святковим, і повсякденним, але, при цьому, завжди ніжний і смачний.
Пару слів про секрети випікання кексу з варенням
Варення – це традиційний зимовий десерт, його смак всім знайомий з самого дитинства. Практично в кожному будинку знайдеться, хоча б одна, баночка цих солодких ласощів. Але варення можна використовувати і в якості начинки для кексу, який в цьому випадку виходить особливо смачним.
- Кекс можна приготувати з будь-якого варення, виявленого в вашому холодильнику. Смак ягід або фруктів, з яких воно зварено, додасть випічці особливий аромат.
Можна використовувати навіть трохи подкісшее варення – на смак десерту це ніяк не відіб’ється.
- Під час випічки духовку ні в якому разі не відкриваємо – кекс може осісти.
Кекс з варенням: рецепт на кефірі
Складові
- Борошно пшеничне – 300 г + –
- Варення – 200 г + –
- Цукор-пісок білий – 150 г + –
- Кефір – 200 г + –
- Сода – 1 ч.л. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Цукрова пудра – 100 г + –
- Яєчний білок – 1 шт. + –
Покрокове приготування кексу з варенням в духовці
- В емальованому або скляному посуді змішуємо кефір, соду і варення.
- В іншій мисці збиваємо яйця, поступово додаючи цукор.
- З’єднуємо інгредієнти з обох ємностей, перемішуємо.
- Всипаємо порціями борошно, перемішуємо до однорідного стану.
- Духовку нагріваємо до 180-190 градусів.
- Змащуємо маслом (вершковим або рослинним) форму для кексу, присипаємо борошном, виливаємо в неї тісто.
- Випікаємо протягом 1 години, перевіряючи готовність за допомогою дерев’яної палички (можна зубочисткою).
- Для прикраси використовуємо білкову глазур. Для приготування глазурі яєчний білок і цукрову пудру перемішуємо до однорідності (Не збиваючи).
- Готовий, злегка остиглий, кекс прикрашаємо білкової глазур’ю.
Кекс з полуничним варенням
Ніжне тісто і насичений аромат ягід – ось що характеризує кекс з полуничним варенням. Такий десерт точно сподобається всім, без винятку.
Складові
- Борошно пшеничне – 100 г;
- Молоко – 80 мл;
- Яйце – 2 шт .;
- Масло вершкове – 50 г;
- Варення полуничне (без сиропу) – 0,5 склянки;
- Цукор – 80 г;
- Розпушувач – 1 ч.л .;
- Цукрова пудра – 100 г.
Приготування полуничного кексу на молоці в духовці
- Збиваємо міксером яйця.
- Кількома порціями (не весь відразу) додаємо цукор, продовжуючи збивати яйця протягом 7-10 хвилин. Цукор повинен розчинитися.
- Борошно просіваємо разом з розпушувачем.
- У масу з яєць поступово всипаємо борошно.
- Доводимо до кипіння молоко і вливаємо його в тісто, постійно перемішуючи.
- Нагріваємо духовку до 180 градусів.
- Форму для кексу змащуємо маслом (можна застелити пекарської папером).
- Наливаємо на дно форми шар тіста – не більше ¼ від її висоти.
- Викладаємо на тісто ягоди полуниці з варення.
- Закриваємо начинку тестом – на висоту 2/3 від висоти форми.
- Випікаємо протягом 1 години до золотистого кольору, перевіряючи готовність за допомогою дерев’яної палички.
12. Готовий кекс охолоджуємо і прикрашаємо цукровою пудрою.
Якщо ви запаслива господиня, то вам, напевно, знайома така ситуація: зими скоро кінець, а варення ще багато, і воно, можливо, зацукрувався. Не біда! Наступний рецепт в цьому випадку підійде ідеально, адже чим густіше начинка, тим краще результат.
Кекс з варенням і хрусткою крихтою
Складові
Для тесту
- Борошно пшеничне – 200 г;
- Варення (кожне) – 75 мл;
- Кефір – 125 мл;
- Яйце – 1 шт .;
- Розпушувач – 0,5 ч.л .;
- Сода – 0,5 ч.л .;
- Сіль – 1 щіпка;
- Масло вершкове – 50 г;
- Цукор – 150 г;
- Ванілін – за смаком.
Для хрусткою крихти
- Борошно пшеничне – 50 г;
- Цукор – 75 г;
- Масло вершкове – 2 ст.л .;
- Кориця – до смаку.
Як приготувати домашній кекс з варенням
- Готуємо хрустку крихту: вершкове масло перетираємо з сумішшю цукру, борошна і кориці. Розміщуємо вийшла крихту в холодильник.
- Борошно з содою, сіллю і розпушувачем просіюємо.
- Вершкове масло з цукром перетираємо в окремому посуді. Кладемо яйце і ванілін, перемішуємо.
- Порціями додаємо борошно і кефір, не припиняючи збивати.
- Нагріваємо духовку до 180 градусів.
- Форму для випічки змащуємо маслом. Виливаємо в неї половину тесту.
- Наносимо шар варення і покриваємо другою половиною тіста.
- Зверху посипаємо кекс крихтою.
- Кекс випікаємо протягом 40-50 хвилин.
- Готовність перевіряємо за допомогою дерев’яної палички.
- Виймаємо готовий кекс і охолоджуємо його на решітці.
Отже, ми навчилися готувати смачний ніжний десерт до чаю або кави – кекс з варенням, рецепти якого гарантують відмінний результат.
Смачного!