Кекс з варенням

Кекс з варенням
Ви сумуєте за відпустки, сонця і теплим дням, вам хочеться приготувати щось незвичайне, зі смаком ягід і фруктів, що нагадує про спекотне літо?

Тоді давайте спечемо ароматний, розсипчастий, легко і швидко готується десерт – кекс з варенням, рецепти приготування якого не здадуться вам складними. Залежно від використовуваних наповнювачів, кожен раз він грає по-новому: може бути і святковим, і повсякденним, але, при цьому, завжди ніжний і смачний.

Пару слів про секрети випікання кексу з варенням

Варення – це традиційний зимовий десерт, його смак всім знайомий з самого дитинства. Практично в кожному будинку знайдеться, хоча б одна, баночка цих солодких ласощів. Але варення можна використовувати і в якості начинки для кексу, який в цьому випадку виходить особливо смачним.

  • Кекс можна приготувати з будь-якого варення, виявленого в вашому холодильнику. Смак ягід або фруктів, з яких воно зварено, додасть випічці особливий аромат.

Можна використовувати навіть трохи подкісшее варення – на смак десерту це ніяк не відіб’ється.

  • Під час випічки духовку ні в якому разі не відкриваємо – кекс може осісти.

Кекс з варенням: рецепт на кефірі

Складові

  • Борошно пшеничне – 300 г + –
  • Варення – 200 г + –
  • Цукор-пісок білий – 150 г + –
  • Кефір – 200 г + –
  • Сода – 1 ч.л. + –
  • Яйця курячі – 2 шт. + –
  • Цукрова пудра – 100 г + –
  • Яєчний білок – 1 шт. + –

Покрокове приготування кексу з варенням в духовці

  • В емальованому або скляному посуді змішуємо кефір, соду і варення.
  • В іншій мисці збиваємо яйця, поступово додаючи цукор.
  • З’єднуємо інгредієнти з обох ємностей, перемішуємо.
  • Всипаємо порціями борошно, перемішуємо до однорідного стану.
  • Духовку нагріваємо до 180-190 градусів.
  • Змащуємо маслом (вершковим або рослинним) форму для кексу, присипаємо борошном, виливаємо в неї тісто.
  • Випікаємо протягом 1 години, перевіряючи готовність за допомогою дерев’яної палички (можна зубочисткою).

keks-s-varenem.4jpg

  • Для прикраси використовуємо білкову глазур. Для приготування глазурі яєчний білок і цукрову пудру перемішуємо до однорідності (Не збиваючи).
  • Готовий, злегка остиглий, кекс прикрашаємо білкової глазур’ю.

Кекс з полуничним варенням

Ніжне тісто і насичений аромат ягід – ось що характеризує кекс з полуничним варенням. Такий десерт точно сподобається всім, без винятку.

Складові

  • Борошно пшеничне – 100 г;
  • Молоко – 80 мл;
  • Яйце – 2 шт .;
  • Масло вершкове – 50 г;
  • Варення полуничне (без сиропу) – 0,5 склянки;
  • Цукор – 80 г;
  • Розпушувач – 1 ч.л .;
  • Цукрова пудра – 100 г.

keks-s-varenem.2jpg

Приготування полуничного кексу на молоці в духовці

  1. Збиваємо міксером яйця.
  2. Кількома порціями (не весь відразу) додаємо цукор, продовжуючи збивати яйця протягом 7-10 хвилин. Цукор повинен розчинитися.
  3. Борошно просіваємо разом з розпушувачем.
  4. У масу з яєць поступово всипаємо борошно.
  5. Доводимо до кипіння молоко і вливаємо його в тісто, постійно перемішуючи.
  6. Нагріваємо духовку до 180 градусів.
  7. Форму для кексу змащуємо маслом (можна застелити пекарської папером).
  8. Наливаємо на дно форми шар тіста – не більше ¼ від її висоти.
  9. Викладаємо на тісто ягоди полуниці з варення.
  10. Закриваємо начинку тестом – на висоту 2/3 від висоти форми.
  11. Випікаємо протягом 1 години до золотистого кольору, перевіряючи готовність за допомогою дерев’яної палички.

keks-s-varenem

12. Готовий кекс охолоджуємо і прикрашаємо цукровою пудрою.

Якщо ви запаслива господиня, то вам, напевно, знайома така ситуація: зими скоро кінець, а варення ще багато, і воно, можливо, зацукрувався. Не біда! Наступний рецепт в цьому випадку підійде ідеально, адже чим густіше начинка, тим краще результат.

Кекс з варенням і хрусткою крихтою

Складові

Для тесту

  • Борошно пшеничне – 200 г;
  • Варення (кожне) – 75 мл;
  • Кефір – 125 мл;
  • Яйце – 1 шт .;
  • Розпушувач – 0,5 ч.л .;
  • Сода – 0,5 ч.л .;
  • Сіль – 1 щіпка;
  • Масло вершкове – 50 г;
  • Цукор – 150 г;
  • Ванілін – за смаком.

Для хрусткою крихти

  • Борошно пшеничне – 50 г;
  • Цукор – 75 г;
  • Масло вершкове – 2 ст.л .;
  • Кориця – до смаку.

Як приготувати домашній кекс з варенням

  1. Готуємо хрустку крихту: вершкове масло перетираємо з сумішшю цукру, борошна і кориці. Розміщуємо вийшла крихту в холодильник.
  2. Борошно з содою, сіллю і розпушувачем просіюємо.
  3. Вершкове масло з цукром перетираємо в окремому посуді. Кладемо яйце і ванілін, перемішуємо.
  4. Порціями додаємо борошно і кефір, не припиняючи збивати.
  5. Нагріваємо духовку до 180 градусів.
  6. Форму для випічки змащуємо маслом. Виливаємо в неї половину тесту.
  7. Наносимо шар варення і покриваємо другою половиною тіста.
  8. Зверху посипаємо кекс крихтою.
  9. Кекс випікаємо протягом 40-50 хвилин.
  10. Готовність перевіряємо за допомогою дерев’яної палички.
  11. Виймаємо готовий кекс і охолоджуємо його на решітці.

keks-s-varenem.5jpg

Отже, ми навчилися готувати смачний ніжний десерт до чаю або кави – кекс з варенням, рецепти якого гарантують відмінний результат.

Смачного!