Часто після приготування ангельського бісквіта, тістечка «Павлова», Київського торта і інших десертів з безе ( «Політ», «Графські руїни» і т.д.), залишається велика кількість невитрачених жовтків і гостро постає питання – куди ж їх прилаштувати. Сьогодні вирішуємо цю задачу – формуємо смачну і легку в плані виготовлення випічку.
Кекс на жовтках виходить пишним, в міру розсипчастим і солодким. Ароматизувати м’якуш будемо цедрою лимона, а щоб підкреслити цитрусові мотиви, заллємо верхівку світлої лимонної глазур’ю на основі цукрової пудри. Проста заливка не тільки доповнить смакові якості кексу, але і забезпечить легкий декор. Однак крок з глазур’ю за бажанням можна пропустити – випічка все одно залишається смачної і повноцінної.
Складові:
- яєчні жовтки (сирі) – 5 шт .;
- яйце – 1 шт .;
- молоко – 100 мл;
- вершкове масло – 120 г;
- цукор – 200 г;
- сіль – пучку;
- борошно – 350 г;
- розпушувач тіста – 2 ч. ложки без гірки;
- лимонна цедра – 1 ст. ложка.
Для глазурі (за бажанням):
- цукрова пудра – 50 г;
- лимонний сік – 2 ч. ложки;
- вода – 1-2 ч. ложки;
- мигдальні пелюстки – 1-2 ч. ложки.
Кекс на жовтках рецепт з фото крок за кроком
- Масло змішуємо з цукром і пучкою солі. Включаємо міксер і збиваємо суміш до пишності. Масло використовуємо в розм’якшеному стані – для цього заздалегідь дістаємо його з холодильника (за кілька годин до початку приготування).
- По одному додаємо жовтки, збиваючи масло після кожного.
- Коли буде введена вся жовткова маса, вбиваємо яйце. Знову працюємо міксером.
- Додаємо молоко і цедру лимона – тільки тонку жовту шкірку, зняту з цитруса шляхом натирання на дрібній тертці (без зачіпання білого гіркого шару). злегка збиваємо.
- Борошно просіваємо з розпушувачем і за 3-4 підходи додаємо до мясляно-молочної суміші. Розмішуємо ложкою, або збиваємо міксером. У другому випадку діємо на найнижчій швидкості і недовго. Як тільки тісто стало однорідним, зупиняємося.
- Вибираємо ємність для випікання кексу – круглу з виступом (як на фото), або витягнуту в формі цегли. Злегка змащуємо дно і стінки маслом, а потім рівним шаром розподіляємо тісто. Відправляємо в прогріту до 170 градусів духовку.
- Випікаємо кекс на жовтках близько 40 хвилин. Час може відрізнятися – залежить від розміру форми і товщини шару тесту. Готовність визначаємо, зануривши глибоко в м’якуш дерев’яну шпажку. На паличці не повинно залишатися вологого тесту і мокрих крихт.
- За бажанням готуємо глазур. До цукровій пудрі вичавлюємо сік лимона. Додаємо воду, розмішуємо. Повинна вийти однорідна світла суміш, що не дуже рідка, але при цьому стікає з ложки.
- Чекаємо повного остигання кексу, а потім поливаємо глазур’ю, залишаємо патьоки. Поки світла суміш не встигла застигнути, за бажанням присипаємо верхівку випічки мигдальними пелюстками.
- Кекс на жовтках готовий!
Приємного чаювання!