Кекс на жовтках

Кекс на жовткахЧасто після приготування ангельського бісквіта, тістечка «Павлова», Київського торта і інших десертів з безе ( «Політ», «Графські руїни» і т.д.), залишається велика кількість невитрачених жовтків і гостро постає питання – куди ж їх прилаштувати. Сьогодні вирішуємо цю задачу – формуємо смачну і легку в плані виготовлення випічку.

Кекс на жовтках виходить пишним, в міру розсипчастим і солодким. Ароматизувати м’якуш будемо цедрою лимона, а щоб підкреслити цитрусові мотиви, заллємо верхівку світлої лимонної глазур’ю на основі цукрової пудри. Проста заливка не тільки доповнить смакові якості кексу, але і забезпечить легкий декор. Однак крок з глазур’ю за бажанням можна пропустити – випічка все одно залишається смачної і повноцінної.

Складові:Кекс на жовтках

  • яєчні жовтки (сирі) – 5 шт .;
  • яйце – 1 шт .;
  • молоко – 100 мл;
  • вершкове масло – 120 г;
  • цукор – 200 г;
  • сіль – пучку;
  • борошно – 350 г;
  • розпушувач тіста – 2 ч. ложки без гірки;
  • лимонна цедра – 1 ст. ложка.

Для глазурі (за бажанням):

  • цукрова пудра – 50 г;
  • лимонний сік – 2 ч. ложки;
  • вода – 1-2 ч. ложки;
  • мигдальні пелюстки – 1-2 ч. ложки.

Кекс на жовтках рецепт з фото крок за кроком

  1. Масло змішуємо з цукром і пучкою солі. Включаємо міксер і збиваємо суміш до пишності. Масло використовуємо в розм’якшеному стані – для цього заздалегідь дістаємо його з холодильника (за кілька годин до початку приготування).Кекс на жовтках
  2. По одному додаємо жовтки, збиваючи масло після кожного.Кекс на жовтках
  3. Коли буде введена вся жовткова маса, вбиваємо яйце. Знову працюємо міксером.Кекс на жовтках
  4. Додаємо молоко і цедру лимона – тільки тонку жовту шкірку, зняту з цитруса шляхом натирання на дрібній тертці (без зачіпання білого гіркого шару). злегка збиваємо.Кекс на жовтках
  5. Борошно просіваємо з розпушувачем і за 3-4 підходи додаємо до мясляно-молочної суміші. Розмішуємо ложкою, або збиваємо міксером. У другому випадку діємо на найнижчій швидкості і недовго. Як тільки тісто стало однорідним, зупиняємося.Кекс на жовтках
  6. Вибираємо ємність для випікання кексу – круглу з виступом (як на фото), або витягнуту в формі цегли. Злегка змащуємо дно і стінки маслом, а потім рівним шаром розподіляємо тісто. Відправляємо в прогріту до 170 градусів духовку.Кекс на жовтках
  7. Випікаємо кекс на жовтках близько 40 хвилин. Час може відрізнятися – залежить від розміру форми і товщини шару тесту. Готовність визначаємо, зануривши глибоко в м’якуш дерев’яну шпажку. На паличці не повинно залишатися вологого тесту і мокрих крихт.Кекс на жовтках
  8. За бажанням готуємо глазур. До цукровій пудрі вичавлюємо сік лимона. Додаємо воду, розмішуємо. Повинна вийти однорідна світла суміш, що не дуже рідка, але при цьому стікає з ложки.Кекс на жовтках
  9. Чекаємо повного остигання кексу, а потім поливаємо глазур’ю, залишаємо патьоки. Поки світла суміш не встигла застигнути, за бажанням присипаємо верхівку випічки мигдальними пелюстками.Кекс на жовтках
  10. Кекс на жовтках готовий!Кекс на жовтках

Приємного чаювання!