Осінь – сезон гарбуза. Якщо ви любите цей яскравий овоч, то приготуйте таку просту і дуже смачну кашу. Ну, а якщо не любите, то раджу вам її полюбити 🙂 Є сорти з мускатним смаком і страви, де смак гарбузи не дуже виражений. За що ж можна любити гарбуз? За корисні речовини, які містяться в ній у великій кількості і низьку калорійність, наприклад.
необхідно:
- Гарбуз – 700-1000г
- Пшоняна крупа – 1 скл.
- Окріп – 2 скл.
- Сіль – 1/3 ч.л.
- Цукор – 1-2 ст.л. або можна використовувати мед (кількість залежить від солодощі гарбуза і вашого смаку)
- Масло вершкове – на смак
- Ваніль – за бажанням
* Можна зробити кашу ще цікавіше, додавши родзинки, курагу і т.д.
приготування:
Пшоно промити, залити окропом (цей окріп не враховується в рецепті), дати постояти хвилин п’ять, воду злити, можна ще промити.
Якщо в крупі з’явилася гірчинка, то вона пропаде після такої попередньої підготовки.
Я дуже люблю ось такий сорт гарбуза, її м’якоть НЕ водяниста і має приголомшливий колір.
Очищаємо від шкірки і насіння, нарізаємо невеликими шматочками.
Крупу кладемо в посуд, придатну для запікання.
Відмінно підійде керамічна, скляна або чавунна.
В крупу додаємо сіль і цукор (або мед), перемішуємо.
Зверху кладемо шматочки гарбуза і вливаємо дві склянки окропу.
Можна і холодної води, але тоді трохи більше часу піде.
Накриваємо форму кришкою.
Якщо кришки немає, то оберніть фольгою.
Ставимо в духовку (я ставлю в гарячу на решітку) і запікаємо кашу при температурі 200 градусів протягом приблизно 1 години.
Дивіться по своїй духовці. Вода повинна практично повністю вбратися.
Дістаємо з духовки, кладемо зверху масло і залишаємо кашу ще хвилин на 20 відпочити під кришкою.
Після чого перемішуємо і подаємо до столу.
Смачного!