Картопляні гнізда з фаршем і грибами – оригінальна подача звичних продуктів до сімейної вечері або дружніх посиденьок. Зазвичай подібні рецепти обділені увагою – перевага віддається більш простим, швидким варіантів на швидку руку. Але все ж іноді варто включити дане блюдо в свій арсенал – здивування і вдячність у вигляді порожніх тарілок гарантовані! Причому часу на приготування піде не набагато більше, ніж для банального пюре з м’ясом.
Картопляні кошики-основи робимо порівняно невеликими, так готові гнізда виходять стійкими, не розпливаються навіть без додавання борошна. У імпровізовані лукошки викладаємо просту, але ситно-смачну начинку, перевірену часом, – м’ясний фарш-асорті, просочений томатним соусом, смажені печериці та улюблений сорт сиру. Додатково посипаємо зеленню і подаємо гарячими на загальному підносі або порційно.
Складові:
Для основи:
- картопля – 500 г;
- сир – 50 г;
- вершкове масло – 40 г;
- жовток – 1 шт .;
- сіль за смаком.
Для начинки:
- фарш – 200 г;
- печериці заморожені (або свіжі) – 200 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- помідор – 1 шт .;
- томатна паста – 1 ч. ложка;
- сіль, перець – за смаком;
- рослинне масло (для смаження) – 2-3 ст. ложки;
- сир – 50 г.
Картопляні гнізда з фаршем і грибами рецепт
- Картопля промиваємо, зрізаємо тонкий шар шкірки. Очищені бульби розрізаємо на половинки або четвертинки, заливаємо холодною водою і відварюємо до готовності (перевіряємо м’якість, проткнув картопля ножем).
- Паралельно з варінням картопляних бульб готуємо начинку. Очищену цибулю рубаємо дрібно. Помішуючи, обсмажити на олії до легкого зарум’янювання.
- До обсмаженої цибулі завантажуємо пластини печериць. Всі разом тримаємо на вогні до повного випаровування вологи.
- Окремо обсмажуємо фарш – викладаємо м’ясну масу на розігріту з маслом сковороду. Весь час перемішуємо, розбиваємо лопаткою великі грудки. Чекаємо, коли фарш повністю змінить червоний колір на сіро-бежевий.
- Помідор очищаємо від шкірки. Для цього робимо на шкірці перехресний розріз, заливаємо овоч окропом, залишаємо на пару хвилин і обполіскувати холодною водою. Видаляємо м’яку, пропарену шкурку. М’якоть нарізаємо як можна дрібніше і завантажуємо до фаршу. Додаємо томатну пасту.
- Перемішуємо вміст сковороди і тримаємо на вогні до випарювання зайвої вологи. Додаємо суміш печериць з цибулею, солимо / перчимо складові начинки.
- Варену картоплю відкидаємо на друшляк, зливаємо всю воду. Повертаємо бульби в каструлю і товкачем ретельно розминаємо в пюре. Намагаємося не залишати великих грудок. солимо.
- Остужаем пюре до теплого стану, додаємо натертий дрібно сир (50 г), яєчний жовток і м’яке масло.
- Старанно розмішуємо картопляну масу.
- Деко застилає пергаментним папером (якщо немає впевненості в її якості, можна додатково змастити тонким шаром масла). Викладаємо порції картоплі, з кожної вручну формуємо гнізда діаметром близько 7 см. Робимо суцільне дно і невисокі бортики. За допомогою чайної ложки підрівнюємо форму.
- Наповнюємо картопляні гнізда начинкою. Викладаємо м’ясну масу досить щільно, трамбуючи.
- Зверху присипаємо м’ясної шар натертим дрібно сиром. Відправляємо заготовки в прогріту до 180 градусів на 10-20 хвилин. Сирна стружка повинна розплавитися і злегка підрум’янитися.
- Трохи остудивши, подаємо готові картопляні гнізда з фаршем і грибами. Доповнюємо зеленню і свіжими овочами.
Смачного!