Принципи правильного харчування, останнім часом, придбали неймовірну популярність по всьому світу. Печінка куряча, калорійність якої досить невелика, досить часто включається в список рекомендованих продуктів при дотриманні різного роду дієт. Сьогодні ми поговоримо про те, яка енергетична цінність цього субпродукту, в чому його користь і яке низькокалорійне блюдо можна приготувати з печінкою птиці.
Корисні властивості курячої печінки, приготовленої в домашніх умовах
Куряча печінка є по-справжньому унікальним і, що найголовніше, універсальним продуктом. Фактично, це все той же дієтичне м’ясо, як і, наприклад, грудка курки, яке при цьому позбавлене недоліків білого м’яса.
- Найважливішою особливістю печінки курки є висока концентрація в ній заліза. Даний мікроелемент необхідний організму людини, оскільки він бере участь в процесах кровотворення.
Що цікаво, саме в курячої печінки концентрація заліза особливо висока, тут його більше ніж навіть в коров’ячому субпродуктів. У 100 грамах субпродукту кури міститься добова норма цього мікроелемента.
- Також не можна не відзначити і наявність в Куряча печінки великої кількості вітамінів і мінералів. Тут же присутні незамінні жирні кислоти. Всі ці сполуки допомагають організму людини функціонувати правильно і забезпечують нормальну життєдіяльність всіх систем в тілі.
- Останнє, про що обов’язково потрібно згадати – концентрація білка в печінці кури. Цей продукт є високобілковим і саме з цією особливістю пов’язана настільки часте включення даного субпродукту в різного роду дієти, що грунтуються на принципах правильного харчування.
Харчова цінність і БЖУ печінки кури, приготовленої різними способами
Як відомо, кінцевий склад блюда багато в чому залежить від того, яким саме способом воно було зроблено. Так, наприклад, варена і смажена печінка кури буде відрізнятися не тільки калорійністю, а й кількістю білків, вуглеводів і жирів, оскільки частина з цих сполук розпадається в процесі приготування, інші ж – навпаки концентруються.
Скільки калорій на 100 грам в сирої курячої печінки
Для початку слід розглянути калорійність сирих потрошки. Звичайно, в такому вигляді печінка не вживається в їжу, проте ця інформація необхідна для того, щоб зрозуміти до якої саме різновиду продуктів можна віднести цей субпродукт.
Калорійність Куряча печінки в сирому вигляді становить 136 кілокалорій. На 100 грамів чистого продукту припадає близько 19 грамів тваринного білка, 6,5 грамів жирів і всього 0,5 грамів вуглеводів.
Калорійність смаженої на олії курячої печінки
Жарка, безсумнівно, дуже підходить печінки курки в якості способу приготування. Потрошка обсмажуються досить швидко, а смакові якості їх при цьому зростають у декілька разів.
Незважаючи на це, обсмажений субпродукт володіє значним мінусом – дієтичним його можна назвати з великою натяжкою.
У 100 грамах такого м’ясного ласощі міститься більше 200 калорій. Кількість білків становить 31 грам, оскільки частина рідини в процесі засмажкою випаровується і маса печінки стає менше. Обсяг жирів і вуглеводів підвищується за рахунок масла і становить 9 і 2 грами відповідно.
Яка кількість ккал в Куряча печінці тушкованою на воді без масла
Гасіння є свого роду золотою серединою в плані приготування курячих потрошки. Блюдо виходить одночасно соковитим, смачним, але при цьому не жирним і дієтичним.
Калорійність 100 грамів тушкованої на воді печінки становить всього 165 ккал. Якщо додати в цю страву ще і цибулю, то загальна енергетична цінність буде ще менше і складе всього лише 137 калорій. БЖУ при цьому розподіляється як 17 грам, 6 грамів і 1,7 грам, відповідно.
Калорійність відвареної і приготованої на пару курячої печінки
Цей спосіб приготування курячого субпродукту призначений в більшій мірі для тих гурманів, які строго дотримуються принципів здорового харчування. Звичайно, є у нього і свій мінус – смакові якості вареної печінки багато в чому поступаються якостям смаженого або тушкованого продукту.
Однак є у даного методу приготування і значний плюс – концентрація білка в паровій або вареної печінки порівнянна зі смаженою різновидом страви.
Енергетична цінність відвареної печінки становить 160 ккал. Білка в такому субпродукти міститься 26 грамів, а жирів і вуглеводів – 6 грам і 2 грами.
Харчова цінність печеної в духовці печінки кури
Не можна не згадати і про такий спосіб приготування курячих потрухів, як запікання. Тут все залежить від того, частиною якого саме страви є печінку кури.
Якщо ви готуєте її в чистому вигляді і змащує форму і шматочки рослинним маслом, то енергетична цінність такого блюда буде аналогічна калорійності смаженого страви. Печінка ж запечена з овочами буде трохи калорийнее тушкованою через попередньої обжарки інгредієнтів.
Рецепт низькокалорійного страви з тушкованої печінки курки при дієті
Складові
- Куряча печінка – 0,6 кг + –
- Морква – 2 шт. + –
- Помідори – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Часник – 2 зубчики + –
- Зелень – пучок + –
- Болгарський перець – 1 шт. + –
- Сіль і перець – за смаком + –
Як правильно робиться дієтична печінку кури з овочами
- Печінка добре миємо, видаляємо з неї різні жилки і плівки. Нарізаємо на шматочки товщиною 1-2 сантиметри і відкидаємо в друшляк.
- Тим часом підготуємо овочі. Лучок і морквину чистимо, нарізаємо цибулю півкільцями, а моркву четвертинками або ж натираємо на крупній тертці.
- Часточки часнику подрібнюємо гострим ножем.
- Помідори необхідно обдати окропом, а потім зняти з них шкірку.
- Болгарський перець очищаємо від насіння і ріжемо його меленьким квадратом.
- Наливаємо в казанок рослинне масло (зовсім небагато), розігріваємо його і обсмажуємо цибулю з морквою до «золота».
- Сюди ж додаємо печінку. Смажимо її разом з овочами, постійно помішуючи, протягом 10 хвилин.
- Подрібнюємо помідори і додаємо їх в посудину. Сюди ж всипаємо подрібнену зелень, подрібнений часник і болгарський перець. Зменшуємо вогонь і Томім під закритою кришкою 10 хвилин.
- Перед закінченням гасіння додаємо сіль і улюблені приправи. Все ще раз добре перемішуємо і даємо настоятися протягом 5 хвилин під кришкою.
Приготована таким чином печінка куряча, калорійність має зовсім незначну, навіть незважаючи на те, що в рецептурі використовувалося соняшникову олію. Велика кількість овочів робить це блюдо не тільки дієтичним, але і неймовірно ситним, так що ви можете вживати його в їжу як окремо, так і разом з низькокалорійним гарніром.