Кабачки, запечені в духовці зі сметаною

kabachki-zapechennye-v-duxovke-so-smetanoj1
Чи любите ви поєднання трохи хрустких молодих овочів, аромату свіжої зелені і вершкового, тягучого, трохи з кислинкою соусу?

Якщо ви говорите впевнене «так», то кабачки, запечені в духовці зі сметаною – це якраз те, що вам слід приготувати прямо зараз. Рецепт дуже простий і зрозумілий, але є невелика хитрість: готувати потрібно відразу багато, адже вийде настільки смачно, що неможливо зупинитися!

Кабачок по праву можна вважати справжнім королем літа. Ситний, корисний, низькокалорійний, він може прикрасити будь-який стіл. А скільки страв з нього можна приготувати! Наш покроковий рецепт дозволить вам за півгодини самостійно зробити смачне і корисне блюдо для всієї родини.

Запечені кабачки в сметанному соусі

Складові

  • Кабачки – 3 шт + –
  • Сметана – 200 г + –
  • Часник – 2 зубчики + –
  • Зелень – 1 пучок + –
  • Сіль і перець – за смаком + –
  • Масло вершкове – для змащування форми + –
  • Сир твердий – для посипання + –

Як запекти в духовці кабачки під сметанним соусом

Найголовніше в рецепті – це правильно вибрати кабачки. Чим молодше і свіже будуть овочі, тим ніжніше і м’якше в кінці виявиться готову страву.

  1. Кабачки добре промиваємо, видаляємо плодоніжки і нарізаємо кільцями, товщина повинна бути близько 5 мм. Якщо овоч попався зрілим, попередньо шкірку потрібно зняти овощечисткой, а потім ножем або ложкою видалити жорсткі насіння. Після чого решту теж нарізаємо досить тонко.
  2. Очищаємо часник, дрібно нарізаємо його або використовуємо для цього прес. Орієнтуйтеся на свій смак: якщо любите гостріше, збільште кількість зубчиків.
  3. Промийте і дрібно наріжте зелень.
  4. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Поки вона загострюється, підготуємо форму для випічки. Вибираємо не дуже широку, але з високими бортиками, тоді кабачки, запечені в сметані, не втратять соковитості і будуть виглядати як гарний пиріг. Добре змащуємо форму вершковим маслом.
  5. Злегка внахлест викладаємо частину кабачків першим шаром. Трохи солимо, перчимо, трохи посипаємо подрібненим часником і додаємо зелень. Будьте акуратніше зі спеціями: солити ми будемо кожен шар, так що не переборщуємо.
  6. Кабачки злегка покриваємо сметаною, шар повинен бути як можна тонше. Зовсім не обов’язково розподіляти його суціль: при нагріванні це відбудеться само собою.
  7. Викладаємо ще один шар кабачків, повторюємо наші дії зі спеціями, зеленню і сметаною. Робимо так, поки не закінчаться кабачки. Верхнім шаром повинна залишитися сметана.
  8. Кабачки накриваємо фольгою і відправляємо в духовку на 30 хвилин.
  9. Поки кабачки запікаються, натираємо сир. Самі по собі овочі мають досить нейтральний смак, так що від сорту сиру, в тому числі, буде залежати і смак всього частування.
  10. Приблизно через півгодини форму дістаємо, кабачки злегка присипаємо тертим сиром і відправляємо в духовку ще на 10 хвилин. Фольга на цей раз нам не знадобиться. Якщо ми хочемо хрустку скоринку, форму для запікання варто поставити вище.

До речі, ви можете урізноманітнити за своїм смаком це блюдо. Так, між шарами кабачків можна додати тонкі скибочки картоплі, кільця помідорів або навіть улюблений м’ясний фарш!

Дістаємо, даємо трохи охолонути і – вуаля! – кабачки, запечені в духовці зі сметаною, готові. Вони ідеально поєднуються з м’ясом або рибою і келихом охолодженого вина. Можна подавати на стіл відразу, але хороші такі кабачки будуть і на наступний ранок в холодному вигляді. Смачного!