У раціоні кожного з нас присутні різноманітні страви з овочів, будь то прості салати, овочева ікра, запіканки або гарніри. Всі знають, наскільки ці страви смачні, але не всі здогадуються, як вони впливають на здоров’я, взяти ті ж кабачки, користь і шкода їх в повній мірі нам не відомі. Однак саме в цьому овочі зберігаються багатющі природні запаси вітамінів, які можна використовувати для профілактики і лікування хвороб дорослих і дітей.
Хімічний склад кабачків
Кабачок – це унікальний за своїм складом і лікувальними властивостями овоч. І хоча він практично на 95% складається з води, все ж його природні можливості безмежні. Викликано це вмістом в шинку (нехай навіть в невеликих кількостях) маси корисних мікро-макроелементів, вітамінів, мінералів та інших, необхідних для здоров’я, речовин.
Детально ознайомитися з хімічним складом кабачка можна за допомогою готової таблиці калорійності, в якій наведено не тільки складові натурального продукту (в розрахунку на кожні 100 грам овоча), але і кількість, в якому вони прибувають в ньому.
Корисні речовини
Калорії (ккал.) В розрахунку на 100 гр. продукту
Мікроелементи Залізо 0,4 мг. Макроелементи Фосфор 12 мг. Магній 9 мг. Калій 238 мг. Кальцій 15 мг. Натрій 2 мг. Вітаміни Вітамін А 5 мкг. Тіамін (вітамін В1) 0,03 мг. Рибофлавін (вітамін В2) 0,03 мг. Вітамін В5 0,1 мг. Вітамін В6 0,1 мг. Фолієва кислота (вітамін В9) 14 мкг. Вітамін РР 0,6 мг. Вітамін С 15 мг. Біотин (вітамін Н) 0,4 мкг. Вітамін Е 0,1 мг. Вітамін PP (ніаціновий еквівалент) 0,7 мг. Бета-каротин 0,03 мг.
Примітний той факт, що до складу кабачка взагалі не входять транс-жири і холестерин, а жирні кислоти прибувають в овочі в мінімальних кількостях. Це забезпечує продукту потужне корисну дію на організм людини і перетворює овоч в справжній цінний дієтичний продукт.
Харчова та енергетична цінність кабачка
Калорійність (або як її ще називають – енергетична цінність) сирого кабачка залежить від багатьох факторів. Але основними вважаються:
- мінерально-вітамінний (хімічний) склад овоча;
- харчова цінність натурального продукту.
Оскільки першу важливу складову вимірювання калорій – хімічний склад, ми визначили за допомогою таблиці, то прийшов час приділити увагу другому основному чиннику – харчової цінності кабачка.
Під даним терміном розуміють наявність у складі продукту вуглеводів, білків і жирів (БЖУ). Саме наявність БЖУ в шинку дозволяє з точністю визначити харчову цінність свіжого продукту.
Кількість оних елементів детально розглянемо в нижчеприведений таблиці, а заодно і з’ясуємо, скільки калорій містить кожен з названих компонентів.
Основні компоненти харчової цінності
Кількість в грамах (гр.)
Калорії (ккал.) В розрахунку на 100 гр. продукту
Жири 0,3 3 Білки 0,6 2 Вуглеводи 4,6 18
Загальна калорійність сирого кабачка становить 24 ккал. З таблиці видно, що основну частину калорій в шинку – 23 ккал складають саме білки, вуглеводи і жири. Це говорить про те, що калорії в 100 гр. кабачка залежать також і від інших, нехай і менш важливих, елементів.
Що залишився 1 кілокалорій ділять між собою такі корисні речовини як:
- органічні кислоти (0,1 гр.);
- зола (0,4 гр.);
- насичені і ненасичені жирні кислоти (по 0,1 гр.);
- вода (93 гр.);
- харчові волокна (1 гр.);
- моно- і дисахариди (4,6 гр.).
Завдяки настільки невеликій кількості калорій – кабачок можна вживати у великих обсягах і в будь-якому вигляді. Варена, запечений або смажений – він все одно буде щадяще впливати на вашу фігуру, не додаючи непотрібні кілограми.
Сирі кабачки: користь для здоров’я
Багатющий хімічний склад овоча не міг не відбитися на його природних корисних властивостях. Володіючи повною мірою арсеналом необхідних для здоров’я і життєдіяльності людини лікувальних функцій, кабачок можна використовувати для лікування, а також для профілактики хвороб практично всіх органів і систем людського організму.
Але крім загальних корисних властивостей, які необхідні всім людям без винятку, кабачки здатні надавати роздільну користь, т. Е. По особливому впливати на жіноче і чоловіче здоров’я.
Кому і чим корисні кабачки в сирому вигляді – на це питання відповісти не складе ніякої складності. Вживати овоч можуть практично всі охочі, адже він майже не містить органічних кислот і володіє виключно ніжною целюлозою, яка агресивно впливає на шлунково-кишкового тракту.
Проте користь кабачка полягає не тільки в нормалізації роботи органів травлення. Корисні властивості натурального продукту мають куди набагато ширший спектр дії.
Так, наприклад, лікувальні функції кабачків забезпечують:
- виведення з організму всіляких шкідливих речовин, таких як: холестерин, токсини, радіонукліди. Заснована така здатність на жовчогінну та сечогінну дії овоча, які закладені в ньому самою природою. Завдяки саме цій очищає функції кустарний овоч рекомендований людям, що страждають хворобами печінки і нирок;
- запобігання появи атеросклерозу;
- поліпшення стану при цукровому діабеті;
- нормалізацію водного балансу організму, що сприяє його позбавленню від надміру накопиченої рідини;
- позитивний вплив на процес оновлення крові;
- поліпшення стану кровоносних судин і мікроциркуляції крові особи;
- заспокійливу дію на нервову систему і підвищення загальної стійкості до стресу організму;
- зниження артеріального тиску;
- поліпшення стану шкірних покривів. Завдяки природній зволожуючою функції вживання кабачка здатне забезпечити шкірі обличчя здоровий колір, а також надійний захист від ультрафіолетових променів.
Крім тих корисних властивостей, які наведені вище, сирі кабачки використовують і в інших цілях, наприклад, для схуднення та омолодження.
Схуднення за допомогою кабачків відбувається не тільки завдяки низькій калорійності продукту, але і завдяки тому, що овоч додає відчуття ситості, що забезпечує зниження тяги до їжі. Це і сприяє поступовому зменшенню ваги, без навантаження і стресу для організму.
Чим корисні кабачки для жінок
Користь такого овоча, як кабачок, – безцінна, особливо, якщо мова йде про жіноче здоров’я. Найбільшою значимістю корисні властивості вирощеного продукту набирають тоді, коли жінка чекає малюка. Саме при вагітності, а також в період лактації, кабачок стає особливо корисний і необхідний.
Користь кабачка, яка укладена в його хімічному складі, допомагає вагітній жінці боротися з набряками, запорами і набором надмірної маси тіла. Оскільки глікемічний індекс кабачка становить приблизно 15 одиниць, то при частому його вживанні турбуватися про стрімке наборі ваги не варто.
На появу зайвих кілограмів при вагітності кабачок абсолютно не вплине, навпаки – він буде сприяти помірному зниженню зайвої ваги.
Однак крім користі для самої вагітної жінки, кабачок надає полезнейшее вплив на формування і розвиток її плоду. Багато з містяться в овочі корисних речовин безпосередньо впливають на внутрішньоутробного малюка.
Наприклад, кальцій активно сприяє формуванню кісткової системи дитини (до того ж, даний макроелемент істотно знижує ризик викидня), а вітаміни В-групи (особливо фолієва кислота) впливають на закладання правильних основ нервової системи. Від чого в подальшому залежить повноцінний розвиток, а в підсумку – народження здорового малюка, без будь-яких патологій.
Чим корисні кабачки для чоловіків
Для чоловічого здоров’я кабачок також необхідний. Деякі з його властивостей дозволяють запобігти розвитку небезпечних чоловічих захворювань, таких як простатит і рак передміхурової залози. Подібні хвороби не тільки загрожують ускладненнями, але і істотно знижують якість життя, оскільки викликають порушення в роботі сечостатевої системи і тягнуть за собою розлад сексуальної функції.
Особливо важливо вживати кабачки чоловікам в літньому віці: науково доведено, що доброякісне збільшення тканин (рак) передміхурової залози виникає практично у всіх представників сильної статі приблизно у віці 80 років. Тому регулярне вживання кабачків буде хорошою профілактикою цих недуг.
Протипоказання і шкідливі властивості кабачка
Хоча кабачок вважається виключно позитивним продуктом, все ж криється в кілька підводних каменів. Шкідливі властивості овоча, власне як і корисні, залежать від його хімічного складу. Деякі елементи містяться в шинку в великих кількостях, що негативно позначається на здоров’ї людей, які мають певні захворювання або хронічні стани.
До протипоказань вживання кабачка відносять такі захворювання:
- гастрит;
- виразка шлунку;
- ниркова недостатність;
- підвищена кислотність шлунка;
- загострення запального процесу в шлунково-кишковому тракті;
- проблеми з жовчним міхуром.
Якщо жоден з вищеназваних діагнозів вам не встановлено, тоді вживати кабачки можна в необмеженій кількості, вони не завдадуть вашому організму ніякої шкоди.
Кабачкові насіння: користь і шкода
Крім вживання овочевої м’якоті в їжу – в кулінарії і народній медицині також активно використовують насіння кабачка. За свою користь насіння нічим не поступаються самому овочу, вони не менш корисні для здоров’я кожного з нас. Але це тільки в тому випадку, якщо насіння не смажені і не приготовлені на основі масла.
Найбільш корисні для організму людини висушені насіння. За своїм лікарським властивостям і хімічним складом вони дуже схожі на гарбузове. У них містяться не тільки всілякі мінерали і вітаміни, але і дієве глистогінний речовина – сантонін. Також насіння кабачка містять антиоксиданти, все разом це робить потужний позитивний вплив на здоров’я.
Підводячи риску під всім вищесказаним, можна сміливо сказати, що насіння здатні допомогти в лікуванні таких хворобливих станів як:
- авітаміноз;
- депресія;
- апатія, дратівливість;
- напади паніки;
- безсоння;
- стрес;
- слабкість.
Також добре вживати насіння при наявності глистових інвазій, в період вагітності і при цукровому діабеті. Насіння допомагають полегшити самопочуття в період хвороби і знижують прояв токсикозу при вагітності.
Шкідливі властивості кабачковий насіння
Про те, яка користь є у насіння – ми вже з’ясували. А ось чи є у такого корисного продукту негативні якості – належить визначити. Насправді шкідливих властивостей у насіння мало, єдиними протипоказаннями до застосування вважаються хвороби нирок, виразка і гастрит.
Не рекомендується також вживати насіння вагітним, які мають зайву вагу. На відміну від низькокалорійної м’якоті насіння кабачка містять багато калорій, тому вживання їх жінками із зайвою вагою лише призведе до додаткового набору кілограм.
В інших же випадках насіння просто необхідно вживати, щоб підтримувати свій організм в тонусі і гарному настрої.
Кабачок, баклажан, огірок: що корисніше
Вже стільки природа подарувала нам цінних продуктів харчування, що часом губишся, не знаючи, що ж взяти для приготування салату або гарніру, а то і просто не можеш вибрати – яким із сирих овочів перекусити в перервах між основними прийомами їжі. Коли мова заходить про вибір між поживними, але при цьому низькокалорійними продуктами, то нерідко виникає питання – що корисніше: огірок, кабачки або баклажани?
Всі з перерахованих вище овочів містять мало калорій, тому вони цілком вважаються дієтичними. Навіть часте їх вживання не здатне вплинути на набір маси тіла. Більш того, калорійні страви, до складу яких входять огірки, кабачки і баклажани – втрачають свої зайві калорії саме за рахунок наявності цих особливих інгредієнтів.
Огірки і кабачки вважаються представниками одного і того ж городнього сімейства – сімейства гарбузових. Навіть багато корисних їх властивості схожі між собою.
- І кабачки, і огірки мають сечогінний ефект, тому їх добре використовувати людям, у яких є набряки, що виникають при вагітності, хворобах серця, судин, нирок і т. Д.
- Зволожуючий ефект натуральних овочів корисний для шкіри, тому використовувати кабачки і огірки можна не тільки всередину (в якості їжі), але і зовнішньо (у вигляді зволожуючих масок).
- Баклажани також володіють цілим комплексом корисних властивостей. І хоча вони не належать до сімейства гарбузових – без них раціон здорової людини уявити неможливо.
Кожен з овочів по-своєму унікальний і важливий для нашого здоров’я. Тому не шукайте відповідь на питання, що корисніше: огірок, кабачок або баклажан, а просто вживайте регулярно ці найцінніші дари природи в їжу – і тоді вашому здоров’ю можна буде тільки позаздрити.
Страви з кабачків: калорійність
Кабачок є універсальним продуктом не тільки за своїм хімічним складом, але і за своїми смаковими якостями, які можна вигідно використовувати в приготуванні різноманітних страв. Для господарок, що невпинно шукають рецепти страв на основі цього овоча, можна запропонувати цілий список ласих страв, зроблених з різних сортів кабачка.
Традиційно для приготування беруть світлі сорти овоча, проте не менш популярний його темний підвид – цукіні. Часом, останнім господині віддають більше переваги, як в період закруток, так і в період приготування швидких страв на обід або вечерю.
Обумовлений такий вибір тим, що м’якоть цукіні м’якше і ніжніше, в порівнянні зі звичайним кабачком. До того ж, калорій в тёмносортном овочі ще менше, ніж у світлих сортах, так і смак сирого цукіні набагато приємніше сирого смаку звичайного кабачка. Але оскільки світлий образ овоча в наших широтах більш популярний, то саме з нього і готують різні частування будь-якої складності.
Про те, які страви з кабачка можна приготувати і якою буде їхня калорійність – пропонуємо ознайомитися з допомогою таблиці вже підрахованих калорій готових страв.
Назви готових страв
Калорії (ккал.) В розрахунку на сто грамів продукту
Соте з кабачків 40,56 Запіканка з кабачків 142,3 Кабачкова запіканка з сиром 0 Отварной кабачок 22,50 Варені кабачки, фаршировані м’ясом 60,3 Печені в духовці 24 Мариновані (консервовані) 22 Сирий цукіні (цей різновид кабачка і в сирому вигляді вважається готовим блюдом) 16 Смажені на рослинному або вершковому маслі 88 кабачкова пюре 24 Торт з кабачків 195,11 кабачкові оладки 139
Наведені вище страви – лише одні з небагатьох популярних варіантів кулінарного використання кабачків. Насправді ж приготувати з корисного овоча можна куди набагато цікавіші частування, рецепти яких можна знайти у нас на сайті.
Термін та умови зберігання кабачків
Правильне зберігання овочів в домашніх умовах дозволяє надовго зберегти їх природні властивості, свіжість, смак і навіть аромат. Для кожного овоча є свої правила і своя технологія зберігання.
Наприклад, одні продукти псуються досить швидко і не підлягають заготівлі в свіжому вигляді на зиму, а інші цілком доживають до нового врожаю. Якщо кабачок правильно зберігати, то він спокійно може перезимувати у вас в будинку і потрапити в який-небудь гарнір або запіканку в весняно-літній період.
Як правило, молоді кабачки зберігаються 15-20 діб. Це оптимальний термін зберігання, за умови, що весь цей час овочі перебували при t ° С + 4 +6 і при відносній вологості повітря – 85-90%.
Але якщо термін зберігання потрібно розтягнути на більш тривалий період – цих умов буде недостатньо.
Правила зберігання кабачків взимку
молоді кабачки
Молоді кабачки легке світле пиво (НЕ цукіні) краще зберігати на нижній полиці холодильника, попередньо поклавши їх в емальовану ванночку (обов’язково з відкритою кришкою) або в звичайний поліетиленовий пакет з невеликими отворами.
Необхідно це для того, щоб не утворювався конденсат.
стиглі кабачки
Стиглі кабачки (але ніяк не перезрілі) потрібно зберігати в сухому, прохолодному і погано освітленому приміщенні. Тільки перед тим, як прибрати овочі на зберігання – не забудьте відібрати найбільш придатні: цілі, неушкоджені і з наявністю плодоніжки.
Дотримуючись всіх цих правил, зберігати овоч можна близько півроку.
цукіні
Цукіні може зберігатися довше звичайного кабачка. Але для цього потрібно прибрати їх в льох (прослідкуйте, щоб під час зберігання не виникало конденсату) або помістити на підлогу під ліжко.
Зберігати в квартирі кабачки можна і в коморі або в кухонній шафі, головне, щоб там не було високих температур.
Завдяки такій технології овоч зберігає свою форму і властивості до лютого-березня. Після березня будь-кабачки потрібно обов’язково промивати, а також очищати від шкірки і насіння. Насіння можна буде просушити, а м’якоть нарізати кільцями, заморозити і прибрати на зберігання в морозилку.
У нашій статті ми розповіли все найважливіші і головні секрети корисного для здоров’я овоча. Цілком природно, що кабачки, користь яких у багато разів перевищує шкоду, обов’язково повинні бути головними складовими вашого раціону. Оздоровлює вітамінним продуктом свою сім’ю цілий рік – і здоров’я завжди буде радувати вас своїм відмінним станом.
Будьте здорові!