Знаєте, яке блюдо найчастіше замовляють в кращих місцевих ресторанах іноземці, які приїхали погостювати до Росії? Звичайно ж, це знаменитий «червоний суп», і сьогодні ми детально розберемо рецепт борщу з куркою і буряком – ситного, красивого і неймовірно смачного частування. Ви дізнаєтеся про історію страви, приготуєте його за класичним варіантом, а також візьмете на замітку корисні поради про те, як внести в суп щось новеньке.
Борщ: історія, склад, подача
Незважаючи на те, що це блюдо все-таки вважається не російською, а українською рецептом, в меню наших співвітчизників воно зміцнилося вже давно. Про те, хто і коли вперше приготував цей чудовий суп, до сих пір йдуть запеклі суперечки.
Як і де з’явився борщ: версії
- Згідно з однією версією, блюдо вперше з’явилося в 14 столітті на території Київської Русі, а свою назву воно отримало від кореня «бор», що в перекладі означає «червоний» і стародавнього слова «щ» – того ж, що і в іншому знаменитому блюді « щі ». З щами борщ порівнюють через наявність в ньому капусти.
- Існує також версія, що супчик так назвали через рослини «борщівник», яке додавали в блюдо селяни. Залишити за собою борщ намагалися також поляки, литовці, румуни і навіть молдавани, адже на території всіх цих країн дане страву користувалося великою популярністю.
Який склад борщу вважається класичним
Багато суперечок ходить і навколо складу супу. Хтось вважає, що класичним варіантом є курячий борщ з буряком, хтось стверджує, що справжній суп повинен варитися на салі або жирному м’ясі начебто свинини, комусь більше до душі яловичина, а деякі взагалі роблять борщ з грибами і навіть рибою .
Є варіанти холодного і гарячого супу, з додаванням яєць і без них, з капустою і без капусти, але одне можна сказати напевно: борщ з куркою без буряка точно не вийде, точніше вийде, але це буде вже не борщ, а щось інше . Буряк – це «серце» борщу, його «душа».
Як правильно подати борщ на стіл
Як би там не було, сьогодні ми займемося приготуванням самого що ні на є класичного супчика, бульйон в якому буде курячим.
Такий варіант сподобається всім без винятку, а якщо ви подасте до тарілки гарячого страви злегка обсмажений чорний хліб з вершковим маслом і часником – смакове задоволення буде забезпечено по повній програмі!
Класичний червоний борщ з куркою
Складові
- Буряк – 1 шт. великого розміру + –
- Курка (будь-які частини) – 600 г + –
- Картопля – 4 шт. + –
- Капуста – 200 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Морква – 2 шт. + –
- Часник – 4 зубки + –
- Томатна паста – 1 ст.л. + –
- Рослинна олія – 1-2 ст.л. + –
- Сметана – за смаком + –
Як варити борщ з курки з буряком
- Курочку поділяємо на частини (якщо у вас тушка), заливаємо холодною водою, в кількості два з половиною літра, і ставимо варити бульйон. Якщо стегенця, гомілки або філе – кидаємо цілком.
- Коли на бульйоні з’явиться пінка – знімаємо її, зменшуємо вогонь до середнього, подсаливаем, кидаємо туди порізану кубиками картоплю і продовжуємо варити.
- Шаткуємо капусту і теж кидаємо в бульйон хвилин через 10 після картоплі.
- Коли курка звариться (це станеться приблизно через півгодини після закипання) – витягуємо її з бульйону, відокремлюємо м’ясо від кісток, нарізаємо його і відправляємо назад в суп.
- Робимо зажарку: морква і буряк натираємо на дрібній тертці, цибулю подрібнюємо, потім обсмажуємо овочі близько десяти хвилин на соняшниковій олії. Після цього додаємо томатну пасту і подрібнений часник, обсмажуємо ще три хвилини.
- Відправляємо зажарку в бульйон, варимо ще п’ять хвилин.
- Солимо борщ за смаком. За бажанням, можна також додати будь-які прянощі і спеції.
Готовий супчик подаємо, прикрасивши зеленню і сметаною.
Секрети смачного борщу
- Замість сирого буряка можна використовувати мариновану – процес приготування борщу помітно прискориться, а смак вийде більш насиченим.
- Замість курки можна взяти для супу консерви з м’яса птиці – вийде нітрохи не гірше.
- Спробуйте додати в рецепт борщу з куркою і буряком трохи меленої паприки, коріандру і бурякової гички – супчик буде більш пікантним.