Напередодні чергового ягідного сезону не варто утилізувати солодкі запаси, які з якоїсь причини так і залишилися дрімати в погребі.
Навіть якщо улюблена закрутка сильно постаріла, можна спробувати себе в ролі домашнього винороба і приготувати смачне вино з малинового варення, що заграло. В результаті мінімальних зусиль і витрат отримаємо чудовий хмільний напій, в якому збережуться всі вітамінні багатства головною садової ягоди!
Виноробство з варення: головні принципи
Улюблена багатьма жінками вино з малинового варення вийде смачним і корисним майже з будь-якої сировини. Так, в домашньому виноробстві знадобиться сировину і з закінченим терміном придатності – одно- або навіть дворічної давності!
- Згодиться і малина, перетерта з цукром, яка не витримала випробування часом і забродила. Досвідчені домашні винороби стверджують, що вино з кислого малинового варення виходить нітрохи не гірше, ніж зі свіжої ягоди.
- Якщо ж на варення з’явилися навіть мінімальні натяки на цвіль, його без жалю і негайно потрібно утилізувати. Робота з таким ризикованим сировиною – невдячна праця, який може не увінчатися успіхом. До того ж, цвіль небезпечна для здоров’я, так що не варто ризикувати.
- Весь посуд і інструментарій, які будемо використовувати для отримання домашнього вина з заграв або кислого малинового сиропу, повинна бути стерильна.
- Через брак професійних гідрозатворів цілком можна з метою контролю за процесом бродіння використовувати гумові медичні рукавички, але тільки обов’язково нові.
- Щоб вино з малинового джему вийшло смачним і корисним, потрібно чітко дотримуватися температурних рекомендацій. А ось запропоноване в рецептах кількість цукру можна варіювати, виходячи з власних смакових уподобань.
Малина – ягода досить солодка, тому для отримання сухої різновиди домашнього винного напою в сусло на етапі бродіння можна додати трохи більше кислого варення, наприклад – вишневого або смородинового.
Отримаємо неймовірний аромат і дуже приємний непріторний смак!
У домашньому виноробстві використовують будь-який посуд, крім металевої, оскільки вона схильна до окислення.
Вино з малинового варення: покроковий рецепт
Складові
- Старе варення з малини – 1 кг + –
- Вода очищена – 1 л + –
- Цукор-пісок білий – 1 стакан + –
- Ізюм немитий – жменя + –
Як зробити вино з заграв малинового варення
- Спочатку змішаємо варення і воду кімнатної температури, потім додамо туди родзинки (мити не можна – змиються природні дріжджі).
- Наступний етап – додавання половини порції цукру. Його повністю розчиняємо.
- Заповнивши скляну ємність на 2/3 її обсягу, одягаємо зверху медичну рукавичку. В одному з пальців робимо невелику дірочку – через неї під час бродіння будуть відходити гази.
- Розміщуємо винну сулію в тепло (середня температура – 25 ° С) подалі від прямих променів сонця. Місце перебування браги в затишному місці – кілька тижнів. Коли верхнє бродіння закінчиться (це ми дізнаємося з занедбаної рукавичці і підняття ягідної основи на поверхню браги), перейдемо до наступного етапу.
- Цедім набрід сусло через марлю, пробуємо його і, якщо воно недостатньо солодке, додаємо ще цукру.
- Вдруге підсолодивши напій і перелив його в чистий бутель, надягаємо рукавичку і знову поміщаємо напівготове вино з малинового варення, що заграло в тепло.
- Коли завершиться етап нижнього зброджування, а це ми дізнаємося по появі на дні бутля густого осаду і освітленню напою, потрібно буде за допомогою гнучкої трубки перелити напій в порційні ємності меншого обсягу.
- Заповнені майже доверху пляшки щільно закупорюють і на цей раз відправляємо в прохолодне темне місце на дозрівання.
- Періодична поява осаду абсолютно нормально. Як тільки він буде з’являтися, майже готовий напій потрібно буде переливати в чисті ємності та знову поміщати в темну прохолоду.
- Термін дозрівання домашнього вина, отриманого з заграв варення малини – в середньому 2-3 місяці. Його тривалість залежить від солодощі напою, якості ягідної сировини, дотримання технології та багатьох інших факторів.
Показник готовності домашнього малинового вина – відсутність осаду, прозорість, насичений смак при фортеці в районі 10%.
Вино з варення на винних дріжджах
Складові
- Варення з ягід малини і смородини – 1,5 л.
- Вода кип’ячена тепла – 1,5 л.
- Цукор – 2,5 склянки.
- Винні дріжджі домашні – 2-3 ст.л.
- Ізюм темний немитий – 1 жменю.
- Вода чиста – 1 стакан.
Як поставити домашнє вино з малинового варення
- Спочатку «виростимо» домашні дріжджі. Для цього половину води трохи підігріваємо, розчиняємо в ній цукор, остудити, доливаємо залишками води.
- У стерильну пляшку з широким горлом висипаємо немитий родзинки, заливаємо солодкою водою. Загальний обсяг маси не повинен перевищувати 2/3 місткості посудини.
- Закупоривши пляшку чимось, що добре пропускає повітря, завадимо ємність в досить тепле місце. Можна виставляти її на освітлений сонцем підвіконня (влітку) або ближче до батареї (взимку).
- Протягом дня вміст банки потрібно збовтувати – так сплив родзинки постійно буде вологий і не запліснявіє. Через 4-5 днів бурхливе бродіння завершиться – дріжджі готові. Зберігати невикористану частину можна не більше 10 днів і лише в холоді.
- А тепер займемося приготуванням вина на малиновому варення. Змішуємо воду кімнатної температури і варення, додаємо половину цукру. Коли крупинки розчиняться, кладемо дріжджі, заважаємо. Накриваємо бутель марлею і відправляємо в тепло на пару тижнів.
- Коли в ємність перестануть утворюватися бульбашки і зникне запах браги, а мезга (ягідна м’якоть) підніметься вгору, можна фільтрувати напівготовий напій.
- Пробуємо його на смак і додаємо, якщо потрібно, ще цукор, розчинивши в частині Зціджене рідини, а потім виливаємо назад.
- Надягаємо рукавичку і відправляємо в тепло ще побродити. Рукавичка здулася – бродіння закінчено.
Розливаємо майже готове домашнє вино по пляшках, залишивши осад у великій ємності, закриваємо – і на дозрівання в темряву і прохолоду! В процесі будемо періодично зливати вино з осаду в свіжі чисті ємності.
Фортеця готового вина можна збільшити, додавши в нього спирт в кількості від 2 до 15% від загального обсягу рідини.
Закріплюється напій до його відправки на визрівання. При цьому слід враховувати, що чим більше у вині алкоголю, тим жорсткішим буде його смак.
Будь-який продукт, зроблений своїми руками, зазвичай виходить не тільки смачним, але і корисним. Це ж можна сказати і про вино з малинового варення, якщо знати, як готувати його в домашніх умовах і правильно зберігати.
З його неперевершеним смаком і ніжним ароматом не зрівняється жоден магазинний напій! Так що не поспішайте виливати старі закрутки – вони можуть ще стати в нагоді …