Як зробити сир з кефіру будинку

Домашній сир з молока і кефіру
Молочні продукти, що продаються в магазині, далекі від високої якості, в них міститься багато консервантів, негативно впливають на смак. Однак, крім смакового недосконалості, продукт ще й шкідливий для здоров’я, тому найкращий варіант – зробити домашній сир з молока і кефіру власноруч.

Процес приготування, безумовно, забирає час, проте рецепти, які ми вам пропонуємо, дозволять за короткий час створити смачний сир для всієї родини.

Сир з кефіру в домашніх умовах «Класичний»: рецепт з фото

Класичний варіант приготування домашнього сиру – це отримання молочного продукту з натурального молока, кефіру і солі. Перевагою такого молочних ласощів є не тільки хороший смак і величезна користь для здоров’я, але і невисока калорійність (всього 58 ккал на 100 г сирного сиру). Таким продуктом можна смачно поснідати, не боячись залишитися голодним або набрати непотрібні кілокалорії.

Складові

  • Кефір – 1,5 л;
  • Молоко – 3 л;
  • Сіль за смаком.

Приготування

  1. Доводимо молоко майже до кипіння, але не кип’ятимо.
  2. Вливаємо в нього, помішуючи, тонким струменем кефір.
  3. Коли побачите, що сир відділився від сироватки – ємність з продуктом знімаємо з вогню, і додаємо в неї за смаком сіль.Сир з кефіру своїми руками - класичний рецепт з фото
  4. Відкидаємо сирну масу на друшляк з багатошарової (не менше 3-4 шарів) марлею і на час залишаємо її стікати.Як зробити сир з кефіру будинку
  5. Через час вийшов сир віджимають.
  6. Знову перекладаємо сир в ємність з марлею, туго зав’язуємо її, гарненько придавлюємо і ставимо під прес, приблизно на 3-4 години.

Як приготувати сир з кефіру будинку

Все – наш домашній сир готовий. За рецептом продукт виходить без домішок і добавок, його смак буде повністю залежати від якості кефіру і молока, а також від кількості солі, яке ви в нього покладіть.

Додаткові інгредієнти до домашнього сиру

Однак існує і більш незвичайний спосіб приготування сиру, наприклад, якщо додати в нього спеції.

Це може бути, що завгодно:

  • зелень;
  • чорний перець;
  • болгарський перець;
  • каррі;
  • куркума;
  • часниковий сік і т. д.

Подрібнені інгредієнти необхідно додавати тоді, коли з сирної маси стече сироватка. Додавши до смаку прянощі і приправи, обережно перемішайте отриманий сир і продовжуйте приготування за рецептом.

Домашній сир з молока і кефіру: рецепт з яйцем

Cир з молока і кефіру - рецепт з яйцем

Складові

  • Кефір – 1/2 л + –
  • Сіль – 2-2,5 ст.л. + –
  • Молоко – 2 л + –
  • Яйце – 4 шт. + –

Приготування домашнього сиру

Приготувати вдома сир можна не тільки на основі кефіру і молока, нерідко, господині кладуть в кисломолочну суміш яйце. Сіль додається в сир за бажанням. Якщо ви любитель прісного сиру, то сіль в продукт можна взагалі не класти. Якщо ж навпаки – любите солоні сири, то кладіть не менше 3-4 ст. л. На нашу рецептом продукт вийде із середнім ступенем солоності.

  • Молоко доводимо до кипіння.
  • Готуємо суміш з кефіру, солі, яєць.
  • Вливаємо готову яєчно-кефірну масу тонким струменем в кипляче молоко.
  • Продовжуємо кип’ятити суміш ще 5-7 хвилин, весь час при цьому її помішуючи. У процесі варіння повинні будуть утворитися пластівці. Як тільки це відбудеться – знімаємо продукт з плити і даємо йому час трохи охолонути.
  • Остигнула масу відкидаємо на друшляк (заздалегідь вистелений багатошарової марлею), збираємо марлю в вузлик і дозволяємо утворилася сироватці стекти. Важливо прибрати з сирної маси всю вологу, це посприяє одержанню твердої консистенції сиру.

Ставимо сир під легкий гніт – кладемо на нього спочатку тарілку, а зверху на неї ставимо 1 літрову банку. Пробути під гнітом продукт повинен не менше 5 годин.

Поради кухарчука

  1. Готувати домашній сир найкраще зі свіжого сільського молока або хоча б з фермерського. Намагайтеся не використовувати магазинне молоко, воно дуже погано згортається, тому сир може не вийти, або буде мати не зовсім приємний смак.

Якщо немає ніякої можливості дістати натуральний молочний продукт, то вибирайте в магазинах молоко по 2 основним параметрам: з невеликим терміном зберігання і високим відсотком жирності.

  1. Добре дозріває той сир, який важить не менше 0,5 кг.
  2. Зберігати домашній продукт в холодильнику більше тижня не рекомендується. Максимальний термін – 7 днів, і то, за умови, що сирна маса під час зберігання буде загорнута в паперовий пакет (або бавовняний рушник).

Як зробити домашній сир з сиру і кефіру з зеленню

Для любителів оригінальних сирів – є простий рецепт з часником і зеленню. У такого домашнього частування особливий пікантний смак, та й виглядає продукт вельми незвично.

Таким сиром можна не тільки смачно поласувати самому, але і піднести його гостям в якості самостійного блюда, або в складі інших страв.

Складові

  • Молоко – 2 л;
  • Кефір – 250-350 мл;
  • Яйце – 6 шт .;
  • Зелень – за смаком;
  • Сіль – 2 ст. л .;
  • Часник – за смаком;
  • Сметана – 400 г.

Як зробити домашній сир з сиру і кефіру з зеленню

Приготування сиру з сиру і кефіру

Кип’ятимо молоко в каструлі (використовуємо ємність з товстим дном), додаємо в нього 2 ложки солі (при бажанні, можна і менше).

  1. Яйця збиваємо з кефіром і сметаною.
  2. Додаємо збиту масу в молоко і, не зменшуючи вогонь, помішувати його, дістаючи до дна каструлі, щоб воно не підгоріло.
  3. За час варіння сироватка відокремиться, а молоко перетвориться в сир. Як тільки сироватка почне булькати (але не кипіти) – вогонь можна вимикати.
  4. 15 хвилин сирна маса повинна постояти, потім її переливаємо в друшляк (на дні якого викладена двошаровий марля) і залишаємо в ньому, щоб стекла сироватка.
  5. Нарізаємо дрібно кріп, пропускаємо через давилку часник, додаємо подрібнені інгредієнти в сир.
  6. Стягуємо його марлею з усіх боків, туго підтягуємо краю, щоб вони не були занадто тонкими, і укладаємо сирну масу під прес, вагою в 1 кг. Бажано укладати сир з сиру і кефіру між 2 обробними дошками.
  7. Тримати під пресом продукт необхідно годин 5-6, після цього прибираємо його на зберігання в холодильник.

Тяжкість гніту в цілому залежить від кількості приготавливаемого сиру. Але чим більше гніт, тим більше шансів отримати тверду масу з щільною консистенцією.

Чим замінити кефір в сирі

Крім кефіру в якості згортати речовини можна використовувати йогурт, з його допомогою виходить відмінний м’який панір.

Для отримання більш щільної консистенції рекомендується додавати лимонний сік або розчинену лимонну кислоту. Однак з нею краще не переборщувати, інакше – з сирної маси буде непросто сформувати сир (½ ч.л. кислоти на 0,5 літра молока буде достатньо).

Для згортання молока можна використовувати також сироватку і кисле молоко, проте вони обов’язково повинні бути кімнатної температури.

domashnij-syr-iz-moloka-i-2.jpg6

Що приготувати з домашнього сиру

На основі готового домашнього продукту можна зробити багато смачних і корисних страв.

Пресовані сири часто входять до складу таких страв як:

  • канапе;
  • бутерброди;
  • овочеві салати, супи;
  • солодощі і т. д.

Досить незвичайними на смак виходять сири домашнього приготування, підсмажені на вершковому маслі з різними спеціями (наприклад, з куркумою, сіллю, чорним перцем, карі) або овочами, а також, проварені в томатно-часниковому соусі.

Домашній сир з молока і кефіру – це відмінна знахідка для тих, хто любить харчуватися смачно, ситно і при цьому, не завдаючи шкоди своєму організму. Роблячи продукт своїми руками, ви самі створюєте бажану консистенцію і смак. Такий продукт обійдеться вам набагато дешевше магазинного, та й насолоджуватися ним набагато приємніше, адже ви вкладете в нього свою душу.

Вдалого пресування!