Знамениту листкову закуску з консервованою рибою пробував, напевно, кожен з вас, адже це блюдо було дуже популярним ще в СРСР. Але якщо вона вам вже набридла або ж ви просто не любите рибу, то спробуйте приготувати модифікований варіант салату – мімозу з куркою. Птах прекрасно гармонує з компонентами традиційної закуски, а смак страви при цьому виходить незвичайним і новим – а що ще потрібно на свято?
Рецепт салату «Мімоза» з куркою і маринованими грибами
Складові
- Філе курячої грудки – 200 г + –
- Картопля – 3 шт. + –
- Морква – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Печериці консервовані – 100 г + –
- Майонез – 150 г + –
- Оливкова олія – для смаження + –
Створюємо покроково багатошаровий курячо-грибний салат мімоза
Цей варіант можна назвати практично класичним, за невеликим винятком. Ми не будемо класти в закуску сир – замінимо його грибами, а замість риби використовуємо куряче філе.
Решта традиційні компоненти: морква, картопля, яйця, цибуля – все вони залишаться незмінними.
- Якщо в класичному рецепті ми варимо тільки картоплю і моркву, то в нашому випадку термічній обробці піддасться і курочка. Ми її теж зваримо, а коли охолоне, поріжемо дрібними кубиками.
- Відварену моркву і зварену картоплю очистимо від шкірки, а потім натерти на дрібній тертці.
- Яйця варимо круто, потім охолоджуємо, ділимо на білки і жовтки – і те, і інше натираємо на такий же дрібній тертці.
- Ріпчасту цибулю ми очищаємо від лушпиння, миємо, обсушуємо, а потім подрібнюємо ножем.
- З консервованих печериць зливаємо сік. Якщо у нас цілі грибочки, то ріжемо їх дрібно, якщо половинки – можна залишити як є або подрібнити, якщо вам так більше подобається.
- Розігріваємо в сковороді оливкове масло, а потім обсмажуємо в ньому цибулю до золотистого кольору.
- Коли цибуля стане «золотим», викладаємо його в тарілку, а в тому маслі, де він смажився, обсмажуємо грибочки – буквально п’ять-сім хвилин, не довше.
- Тепер беремо гарний глибокий салатник і починаємо збирати нашу мімозу з курочкою:
- Першим шаром кладемо картоплю.
- За нею – цибуля.
- Потім – курку.
- Потім – гриби, моркву і білки.
Кожен шар Промазуємо майонезом
- Прикрашаємо верх салату щільним шаром з тертих жовтків.
Святкова краса готова, але перед подачею, як і в традиційному рецепті, закуску краще поставити в холодильник на пару годин.
Салат «Мімоза» з курячої грудки зі свіжими печерицями
Над приготуванням цього варіанту закуски доведеться сидіти, але воно того варте. Листкова закуска з курятиною і грибочками виходить неймовірно ароматною і красивою, а насичений смак і ситність роблять її відмінним блюдом для святкового столу.
Складові
- Куряча грудка – 1 шт .;
- Картопля – 4 шт .;
- Яйця – 3 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- Печериці свіжі – 200 г;
- Твердий сир – 100 г;
- Плавлений сир – 2 ст. л .;
- Майонез – 8 ст. л .;
- Сметана – 4 ст. л .;
- Сіль за смаком.
Самостійно готуємо салат мімоза з куркою, грибами і сиром
Готуємо продукти для багатошарового салату
- Курячі грудки відварюємо до готовності, після чого знімаємо з неї шкірку і відокремлюємо м’ясо від кісток. М’ясо птиці нарізаємо дрібними кубиками.
- Картоплю відварюємо в мундирі в підсоленій воді, після чого даємо йому охолонути, а потім натираємо його на крупній тертці.
- Тепер займемося грибами: свіжі шампіньйони відварити в підсоленій воді. Кидаємо грибочки після закипання води цілком або ж нарізаємо їх навпіл, а то і відразу на тонкі пластинки.
Магазинним грибочками досить п’ятихвилинної варіння після закипання, якщо ж гриби дикі або заморожені, то десяти хвилин буде цілком достатньо.
- Зливаємо з печериць всю воду, даємо їм охолонути. Якщо ми варили їх цілком або половинками, то після охолодження ріжемо на пластинки.
- Яйця варимо круто, чистимо і натираємо на тертці. Для цієї варіації курячої мімози яйця будемо терти на крупній тертці, а не на дрібній, як в більшості рецептів. Жовтки від білків відокремлювати не будемо.
- Твердий сир теж трьом на крупній тертці.
- Лук ріжемо дрібно.
Робимо сметанно-майонезний соус для змащення салату
- Тепер приготуємо спеціальний соус для мімози з куркою – він зробить наш чудовий салат ще більш незвичним. Для цього ми змішуємо сметану, майонез і плавлений сир до однорідного стану.
Формуємо шари закусочного салату мімоза з куркою
- Тепер починаємо укладати салат: для першого заходу беремо по половині всіх інгредієнтів, а другу половину залишаємо для повторення шарів.
- На дно кладемо картоплю, змащуємо його соусом, далі укладаємо грибочки, потім – курочку, потім – цибуля. Знову мажемо майонезно-сметанним соусом.
- Тепер використовуємо яйця, сир і знову промазуємо соусом.
- Повторюємо шари з рештою продуктами в тому ж порядку: картопля, гриби, курка, цибуля, яйця, сир.
- Промащуємо картопляний і цибульний шар, а верхні жовтки НЕ мажемо, щоб зберегти красиву «шапочку». Перед подачею салат охолоджуємо і за бажанням прикрашаємо гілочками свіжої зелені.
Рецепт приголомшливого салату «Мімоза» з куркою і рисом
Якщо ви хочете надати салатик мімоза з курячим м’ясом ще більше незвичайності, тоді спробуйте варіант з додаванням рису. Звичайно, смак у страви буде сильно відрізнятися від класичного рецепту, але і у такий закуски, повірте, теж є свої шанувальники.
Складові
- Куряче філе – 200 г;
- Картопля – 2 шт .;
- Морква – 2 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт .;
- Яйця – 3 шт .;
- Рис (попередньо відварений) – 100 г;
- Солоні огірки – 2 шт .;
- Майонез – за смаком.
Як приготувати салат мімоза з куркою, рисом і солоними огірками
- Рис, як видно зі списку інгредієнтів, ми попередньо відварюємо, щоб отримати 100 грам, необхідні для салату. Під час варіння воду подсаливаем.
- Філе курки ми теж зваримо в підсоленій воді, потім остудити і поріжемо дрібно. Можна навіть використовувати для подрібнення блендер.
- Картоплю і моркву варимо в шкірці, потім охолоджуємо, чистимо і тремо на тертці.
- Очищену цибулю ріжемо дрібно.
- Солоні огірки віджимаємо від розсолу, а потім подрібнюємо.
- Відварені яйця натираємо на дрібній тертці або середньої.
- Тепер створюємо сам салат: на дно глибокого салатника викладаємо шар з половини курки, потім – з половини цибулі, після чого промазуємо майонезом.
- Зверху на майонезі маємо шар з ½ солоних огірочків, а на них викладаємо морквяний пласт, теж з половини наявної кількості овоча. Знову мажемо майонезом.
- Тепер формуємо шар з ½ картоплі, промазуємо його.
- Повторюємо шари: залишки курки, цибулю, майонез, далі залишилася половина огірків, моркви і знову майонез.
- Поверх майонезу викладаємо цілком рисовий шар, промазуємо його майонезом і посипаємо тертими яйцями.
Прикрасити такий ситний салат мімоза з куркою можна не тільки яйцями, а й подрібненою зеленню, оливками і навіть картопляними чіпсами, кожен раз додаючи страви все нові і нові смакові відтінки.