Коли мова заходить про італійську кухню, обивателю в першу чергу на думку спадають такі страви, як піца і паста. Кулінари же в цьому плані мають більш широким кругозором, а тому неодмінно згадують ще про одне страву, різновид якого ми сьогодні приготуємо – лазіння з лаваша з куркою. Ця вільна інтерпретація знаменитого страви виключає самий неприємний етап – виготовлення і підготовку листів тесту, а тому підійде навіть для кухарів середнього рівня.
Рецепт лазаньї з лаваша з куркою в вершковому соусі
Складові
- Куряче м’ясо – 1 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 3 шт. + –
- Помідори консервовані – 1 банка + –
- Масло вершкове – 70 г + –
- Прованські трави – 2 ч.л. + –
- Паста з томатів – 0,5-1 ст.л. + –
- Морква – 2 шт. + –
- Лаваш – 1-2 упаковки + –
- Борошно пшеничне в / с – 2-3 ст.л. + –
- Рослинна олія – 3 ст.л. + –
- Молоко 3,2% – 650 мл + –
- Сир моцарела – 350 г + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати лазанью з лаваша з куркою
Перш ніж приступати до опису процесу приготування, зробимо невелику ремарку. У магазинах ви можете знайти велику кількість різновидів лавашей, які відрізняються за розміром і кількістю аркушів.
В середньому, на одну лазанью стандартного розміру йде від 1 до 2 упаковок лаваша, кількість же листів варіюється в залежності від розмірів форми і її висоти. Саме тому ми рекомендуємо купувати даний продукт з невеликим запасом – надлишки ви завжди зможете використовувати для приготування інших страв.
Готуємо начинку для італійської лазаньї
- Робимо фарш з курки для лазаньї
Якщо ви хочете отримати більше жирне блюдо, тоді використовуйте м’ясо з гомілок і стегон. Для більш дієтичного страви краще брати філейну частину.
- Лук очищаємо і шаткуємо дрібним кубиком, моркву також очищаємо і трьом на середній тертці.
- Вливаємо олію на сковорідку і починаємо обсмажувати овочі на невеликому вогні, поки цибуля не зарум’яниться до «золота».
- Сюди ж додаємо наш фарш. Лопаткою постійно мнем його, щоб максимально подрібнити шматочки.
- Блендером подрібнюємо консервовані помідори і також виливаємо цю масу в сковороду. Сюди ж додаємо томатну пасту і добре все перемішуємо.
- Солимо і додаємо приправи, ще раз вимішуємо і відставляємо на час в сторону.
Робимо вершковий соус для лазаньї
- У невеликій каструльці топимо вершкове масло на мінімальному вогні.
- Всипаємо потихеньку борошно, постійно перемішуючи, щоб утворилася борошняна крихта.
- Сюди ж акуратно вливаємо молоко і все розмішуємо, не перериваючись. У соусі неприпустимі грудки, тому уважно стежимо за його однорідністю.
- Коли суміш загусла і почала трохи кипіти, вимикаємо вогонь і трохи її присаливаем.
- Натираємо моцарелу на крупній тертці.
Збираємо лазанью з лаваша і начинки
- Дно форми для випікання змащуємо невеликою кількістю соусу бешамель, потім кладемо пласт лаваша, розміром з дно форми.
- Викладаємо м’ясну начинку, посипаємо сиром, трохи поливаємо соусом і знову кладемо лаваш.
- Все це повторюємо до тих пір, поки не скінчиться начинка. Останній шар – лаваш, який мажемо залишками соусу і присипаємо сиром.
- Ставимо форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Зазвичай для випікання достатньо 15 хвилин, але ви можете орієнтуватися на ступінь запечена сиру.
Лазанья з лаваша з куркою і помідорами
Якщо ви любите класичну лазанью, в якій головна роль відводиться томатам, то рекомендуємо звернути увагу на даний рецепт.
Складові
- Філе курки – 0,5 кг;
- Помідори консервовані – 600 г;
- Олія – 2-3 ст.л .;
- Лук – 2 шт .;
- М’який вершковий сир – 400 г;
- Сир моцарела – 400 г;
- Прованські трави – 2 ч.л .;
- Часник – 2 зубки;
- Лаваш – 1-2 упаковки;
- Сіль за смаком.
Як зробити лазанью з куркою з лаваша
- Моєму куряче філе, видаляємо хрящики і ріжемо дрібними кубиками.
- Лук очищаємо і нарізаємо дуже дрібно. Те ж саме робимо з часником.
- У сковороду вливаємо олію, обсмажуємо цибулю і часник, потім (після того, як вони придбали золотистий колір) додаємо м’ясо і присаливаем.
- Всипаємо в сковороду спеції і додаємо помідори без соку. Тушкуємо ще 10-15 хвилин, постійно помішуючи.
- У форму для випікання наливаємо невелику кількість томатного соку з банки. Кладемо сюди ж лист лаваша, схожого з розміром форми.
- Викладаємо шар м’ясної начинки, присипаємо моцарелою і накриваємо шаром лаваша.
- Вливаємо трохи соку, викладаємо м’який сир, який знову накриваємо лавашем.
- Повторюємо, поки є начинка, а верхній шар лаваша щедро посипаємо тертою моцарелою.
- Ставимо форму в духовку, розігріту до 180 градусів, на 30-40 хвилин.
Якщо не хочете, щоб сир зверху сильно запікся, тоді накрийте форму фольгою, яку потрібно буде зняти за 10-15 хвилин до закінчення випікання.
Куряча лазіння з лаваша з грибами
Курка і гриби – яке поєднання продуктів може бути смачніше? У цій варіації рецепта ми з’єднали як вершковий соус, так і помідори, щоб приготувати по-справжньому соковиту лазанью, яка буде буквально танути в роті.
Складові
- Куряче м’ясо – 0,9 кг;
- Лаваш – 1-2 упаковки;
- Гриби – 0,4 кг;
- Помідори – 0,5 кг;
- Сир моцарела – 350 г;
- Цибуля – 1 шт .;
- Прованські трави – 1-2 ч.л .;
- Олія соняшникова – для смаження;
- Сіль і перець – за смаком;
- Масло вершкове – 150 г;
- Борошно – 6 ст.л .;
- Молоко 3,2% – 1 л.
Як запекти лазанью з лаваша з грибами і куркою
- Філе готуємо як зазвичай: миємо, видаляємо хрящі, після цього рубаємо його досить дрібно.
- Цибулю чистимо і нарізаємо дрібними кубиками. Гриби ретельно вимити і шаткуємо пластинками.
- Вливаємо в сковороду масло, висипаємо цибулю, після декількох хвилин обсмажування додаємо м’ясо. Смажимо ще хвилин 5, засипаємо гриби і тушкуємо хвилин 20.
- Солимо, перчимо, всипаємо спеції. Після готовності грибів отставляем на час в сторону.
- У сотейнику топимо вершкове масло, обережно всипаємо борошно, потім вливаємо молоко і робимо однорідний соус, який вимикаємо, як тільки він закипить. Чуть-чуть перчимо і солимо.
- Помідори обшпарюємо, видаляємо шкірку і жорстку середину. Перетворюємо в рідку масу за допомогою блендера або терки.
- Змащуємо дно форми вершковим соусом, потім кладемо лаваш за розміром дна.
- Викладаємо трохи м’яса і грибів, заливаємо вершковим соусом і знову кладемо шар лаваша. Повторюємо, поки не закінчиться начинка.
- На верхній шар лаваша виливаємо томатну масу, після чого ставимо лазанью в духовку на третину години і випікаємо при 180 градусах.
- Виймаємо, засипаємо сиром і готуємо ще 15-20 хвилин.
Знизу така лазіння з лаваша з куркою просочується вершковим соусом, а зверху – томатної масою. Подібна особливість розташування начинки дозволяє уникнути її пересихання, при цьому зверху блюдо прикрашає хрустка сирна скоринка.