З давніх-давен його використовували для втамування спраги і лікування хвороб, саме для його варіння спочатку застосовували самовар. Основою для цього напою може стати практично будь-який продукт, однак квас з житнього хліба залишається найпопулярнішим протягом багатьох століть. Виготовлення цього хлібного «соку» не вимагає великих зусиль, а рецептурні різноманітність зможе задовольнити абсолютно будь-які смакові пристрасті.
Незважаючи на те, що слово «квас» має російське походження, сам напій має досить велику географію свого поширення. Так, більше 8 000 років тому в Єгипті виробляли сквашенное питво з ячменю, а вавілонци – з фруктів. На Русі ж під час правління князя Володимира також неодноразово в літописах згадувався сухарний квас.
За минулі століття люди змогли створити безліч рецептів приготування квасу з житнього хліба і сухарів. Однак, хоч як мене модернізувався наш світ, основа цього напою залишиться такою, якою була ще за царя Гороха.
Якщо зануритися в недалекі радянські спекотні дні з, коли жовті бочки служили якимсь оазисом, можна точно зазначити, що смак того соціалістичного напою був незрівнянним і напевно не поступався давньоруському квасу. Зараз знайти щось подібне в магазинах з кожним днем стає все важче, тому, щоб ласувати неперевершеним хлібним «соком», слід готувати його самостійно. Кухарчук з радістю розповість, як зробити квас з житніх сухарів і хліба.
Квас з житнього хліба. рецепт 1
Складові
- Вода очищена – 10 л + –
- Хліб з житнього борошна – 1 буханець + –
- Дріжджі – 25 г + –
- Цукровий пісок – 200 г + –
- Ізюм – 10-15 шт. + –
Приготування
- Насамперед нам необхідно порізати хліб на кубики, грань яких буде 1-2 см. Потім розкладаємо хлібні шматочки на деко і відправляємо в духовку на просушку. Як тільки кубики прихопив рум’янець, квасну основу можна витягати з духовки. На все про все йде порядком 10-15 хвилин.
- У великій каструлі закип’ятіть воду, вимкніть вогонь і поки вода ще гаряча закиньте в неї висушений хліб і залиште на 6-7 годин. Через відведений час хлібний настій слід процідити
- Коли час настоювання сухарів буде підходити до кінця, нам необхідно буде зайнятися «активною речовиною». Невеликою кількістю злегка теплої води заливаємо дріжджі і чекаємо, поки вони повністю розчиняться.
- Наступним етапом є змішування основних компонентів. Каламутну дріжджову рідина вливаємо в проціджений від хліба воду, туди ж всипаємо стакан цукру і все це ретельно перемішуємо.
- Після повного розчинення цукрового піску, наш жбан накриваємо кришкою і залишаємо «подумати, побродити» ще годин 6-7.
- Цього часу з лишком вистачить майже готового напою, щоб запінили. Коли це станеться, нам потрібно знову пропустити всю рідину через тришаровий марлевий фільтр. Це вже майже кінець шляху до наміченої мети, залишилися ще незначні маніпуляції з родзинками.
- У заздалегідь приготовані чисті пляшки, банки, бурдюки, фляги (як вам зручніше) закидаємо кілька родзинок (на 1, 5 літровий сосуд вистачить 2-3 штучки). «Ізюмітельние» тари заповнюємо полуквасом, плотненько закриваємо і визначаємо в холод (але не мороз!) На пару-трійку днів.
- І ось настав той день і годину, коли прохолодний чекає вас квас! Насолоджуйтесь!
Рецепт домашнього квасу з житніх сухарів №2
Складові
- Сухарі з житнього хліба – 1/2 кг + –
- Цукор – 1 стакан + –
- Ізюм – 55 г + –
- Смородини чорної листя – 5 шт. + –
- М’яти листя – 7 шт. + –
- Брикетні дріжджі – 35 г + –
- Вода – 4,5 л + –
Приготування
- Підсмажені до коричневого відтінку житні сухарики складаємо у велику посуд (близько 5 л) і заливаємо окропом. Наполягаємо сусло 4 години, після чого проціджують.
- Дріжджі розводимо в 200 мл теплого хлібного настою і вливаємо в основний обсяг. Також засипаємо в сусло цукровий пісок, закидаємо ароматні м’ятні і смородинові листочки.
- Накриваємо тару з квасний заготівлею чистою марлею і витримуємо близько півдоби в теплі.
- Через 12 годин настій знову фільтруємо і розливаємо по баклажки, куди попередньо був закладений родзинки з розрахунку 2-3 штучки на кожен літр майбутнього квасу.
- Закупорені судини визначаємо на триденне зміст в холодильник, а через визначений термін, слухаємо смаку чудового напою, який так приємний в спекотний літній день.
Цікава інформація від кухарчука: житній хліб печеться без використання дріжджів. Для його виготовлення застосовується житнє закваска, з борошна води і солі, а процес бродіння досягається завдяки діяльності молочнокислих бактерій. Квас із чорного хліба, відрізняється чудовими смаковими якостями і володіє масою корисних властивостей.
Рецепт квасу з житнього хліба без дріжджів №3
Деякі люди не особливо цінують аромат дріжджів, флюїди якого виходять від квасу, в складі якого використовується ця добавка. Саме для таких капризуль і розрахований наступний рецепт без змісту дріжджових грибів.
Складові:
- Хліб житній – ½ буханки;
- Вода – 2-2,5 л;
- Цукровий пісок -15 ст.л .;
- Ізюм -10г;
приготування:
- Як зазвичай хліб нарізаємо невеликими брусочками і запікаємо в духовці до темного коричневого кольору.
- Трилітровий посудину практично наполовину заповнюємо сухариками.
- У каструлі кип’ятимо воду, розчиняючи в ній цукор.
- Остудивши солодку рідину до кімнатної температури, заливаємо сухарики так, щоб банку наповнилася «по плечики» і всипаємо в неї родзинки для найкращого ефекту бродіння.
- Накривши тару тканинної «кришкою», залишаємо квас бродити.
- Протягом перших двох днів ви зможете спостерігати таке явище, як вільне плавання житніх сухариків в суслі, то вгору, то вниз. Не варто хвилюватися, такі пересування сповіщають, що процес квасообразованія в активному режимі.
- Через 4 дні можна «знімати», а вірніше «зливати» довгоочікуваний урожай готового квасу.
Цікава інформація від кухарчука: процес утворення квасу з житнього хліба таїть в собі таємниці. Наприклад, цукор під впливом дріжджових грибів здатний звернутися в спирт. Цей фактор і є причиною невеликого вмісту алкоголю в напої, порядком 2%. Однак водіям не варто грати з вогнем і випробовувати долю на дорозі (там багато голодних співробітників ДПС). Якщо ви плануєте поїздку за кермом автотранспорту, то утримайтеся від квасних пиятик.