Як спекти смачний і ситний пиріг, який буде доречний і на сніданок, і для зустрічі гостей, і при цьому витратити мінімум зусиль і коштів?
Все дуже просто: шарлотка з капустою на кефірі – рецепт, який підійде абсолютно всім, а результат буде радувати вас знову і знову. Не буде перебільшенням сказати, що цей пиріг універсальний, адже його можна їсти гарячим, холодним, і додавати компоненти на свій смак.
Капустяна начинка для пирога
Коли ми чуємо назву «шарлотка», то зазвичай уявляємо собі солодкий пиріг з яблуками, хоча насправді варіантів шарлоток існує безліч: з грушами, персиками і навіть ягодами!
Правильніше буде сказати, що «шарлотка» – це загальна назва простого пирога, який під силу навіть новачкам в кулінарії. До того ж, шарлотка з капусти на кефірі припаде до смаку і тим, хто хоче ситно перекусити, і дівчатам, які піклуються про свою фігуру.
Просто вибирайте потрібний вам по жирності кефір, а так же, по можливості, використовуйте цельнозерновую борошно – тоді блюдо вийде цілком дієтичним.
Простий рецепт смачної шарлотки з капустою
Складові
- Кефір – 500 г + –
- Яйця курячі – 2 штуки + –
- Борошно пшеничне – 1 склянка + –
- Капуста білокачанна – 800 г + –
- Сіль – 0,5 чайної ложки + –
- Сода – 0,5 чайної ложки + –
- Чорний перець + –
- Зелень + –
- Рослинна олія + –
- Масло вершкове + –
Як приготувати капустяну шарлотку на кефірі
- Переливаємо кефір в чашу для міксера, до цього моменту він повинен бути кімнатної температури. Додаємо соду, перемішуємо і відправляємо стояти в тепле місце приблизно на півгодини. Час від часу помішуйте вміст чаші.
- Поки кефір настоюється, займемося капустою. Шаткуємо її якомога тонше, від цього залежить наскільки ніжною вийде шарлотка.
- На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла, а потім додаємо капусту. На середньому вогні обсмажуємо її до м’якості, не забуваємо посолити і додати перець.
- Через пару хвилин дрібно нарізаємо зелень і додаємо в капусту. Все ретельно перемішуємо.
- Додаємо в кефір яйця, сіль і все ретельно перемішуємо. Зручніше зробити це міксером на середній швидкості.
- Коли маса стане однорідною, невеликими порціями вводимо борошно. Тісто по консистенції має бути схоже на нежирну сметану. Перемішуйте поки не залишиться грудочок, а потім отставляем в сторону «подихати» ще кілька хвилин.
- Форму для випічки, краще роз’ємну, змащуємо вершковим маслом. Якщо ви не впевнені в антипригарним покриттям, дно і бортики можна додатково злегка присипати манкою. Духовку ставимо розігріватися до 180 градусів.
- У підготовлену форму наливаємо приблизно третину тесту.
- Кладемо начинку і рівномірно розподіляємо її по поверхні, а потім заливаємо рештою тестом.
- Відправляємо шарлотку з капустою запікатися приблизно на 35-40 хвилин.
- Готовність шарлотки перевіряємо дерев’яною зубочисткою: вона повинна залишатися сухою після того, як її встромили в пиріг. Якщо так, то дістаємо з духовки, даємо йому трохи охолонути і подаємо до столу.
Як ми вже говорили, шарлотка з капустою на кефірі – рецепт універсальний, тому цей пиріг хороший як в гарячому, так і в холодному вигляді. Розріжте його на порційні шматки, присипте злегка зеленню і подавайте з ложкою сметани.
Секрети випічки: як зробити шарлотку з капустою
Пиріг «Шарлотка з капустою на кефірі» робиться дуже просто і швидко, головне – підготувати всі інгредієнти. В першу чергу, заздалегідь дістаємо з холодильника кефір і яйця, вони повинні бути кімнатної температури. Добре промиваємо і готуємо капусту: чим молодша буде качан, тим ніжніше вийде пиріг.
Щоб зробити нашу шарлотку з капустою на кефірі більш різноманітною, в начинку можна додати що-небудь на свій смак.
Це може бути обсмажену цибулю, шматочки бекону, сир, варене яйце, паприка, печериці – та все, що завгодно!
«Шарлотка з капустою на кефірі в мультиварці»: як і в традиційному рецепті, спершу підготуємо начинку і тісто. При необхідності змащуємо чашу мультиварки маслом, а потім викладаємо шарами: тісто – начинка – тісто. Закриваємо і ставимо на режим «Випічка» на 1 годину.
Смачного!