Як зробити капустяну шарлотку на кефірі

kapustnaya-sharlotka-na-kefire
Як спекти смачний і ситний пиріг, який буде доречний і на сніданок, і для зустрічі гостей, і при цьому витратити мінімум зусиль і коштів?

Все дуже просто: шарлотка з капустою на кефірі – рецепт, який підійде абсолютно всім, а результат буде радувати вас знову і знову. Не буде перебільшенням сказати, що цей пиріг універсальний, адже його можна їсти гарячим, холодним, і додавати компоненти на свій смак.

Капустяна начинка для пирога

Коли ми чуємо назву «шарлотка», то зазвичай уявляємо собі солодкий пиріг з яблуками, хоча насправді варіантів шарлоток існує безліч: з грушами, персиками і навіть ягодами!

Правильніше буде сказати, що «шарлотка» – це загальна назва простого пирога, який під силу навіть новачкам в кулінарії. До того ж, шарлотка з капусти на кефірі припаде до смаку і тим, хто хоче ситно перекусити, і дівчатам, які піклуються про свою фігуру.

Просто вибирайте потрібний вам по жирності кефір, а так же, по можливості, використовуйте цельнозерновую борошно – тоді блюдо вийде цілком дієтичним.

Простий рецепт смачної шарлотки з капустою

Шарлотка з капустою на кефірі - класичний рецепт

Складові

  • Кефір – 500 г + –
  • Яйця курячі – 2 штуки + –
  • Борошно пшеничне – 1 склянка + –
  • Капуста білокачанна – 800 г + –
  • Сіль – 0,5 чайної ложки + –
  • Сода – 0,5 чайної ложки + –
  • Чорний перець + –
  • Зелень + –
  • Рослинна олія + –
  • Масло вершкове + –

Як приготувати капустяну шарлотку на кефірі

  1. Переливаємо кефір в чашу для міксера, до цього моменту він повинен бути кімнатної температури. Додаємо соду, перемішуємо і відправляємо стояти в тепле місце приблизно на півгодини. Час від часу помішуйте вміст чаші.
  2. Поки кефір настоюється, займемося капустою. Шаткуємо її якомога тонше, від цього залежить наскільки ніжною вийде шарлотка.
  3. На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла, а потім додаємо капусту. На середньому вогні обсмажуємо її до м’якості, не забуваємо посолити і додати перець.
  4. Через пару хвилин дрібно нарізаємо зелень і додаємо в капусту. Все ретельно перемішуємо.
  5. Додаємо в кефір яйця, сіль і все ретельно перемішуємо. Зручніше зробити це міксером на середній швидкості.
  6. Коли маса стане однорідною, невеликими порціями вводимо борошно. Тісто по консистенції має бути схоже на нежирну сметану. Перемішуйте поки не залишиться грудочок, а потім отставляем в сторону «подихати» ще кілька хвилин.
  7. Форму для випічки, краще роз’ємну, змащуємо вершковим маслом. Якщо ви не впевнені в антипригарним покриттям, дно і бортики можна додатково злегка присипати манкою. Духовку ставимо розігріватися до 180 градусів.
  8. У підготовлену форму наливаємо приблизно третину тесту.
  9. Кладемо начинку і рівномірно розподіляємо її по поверхні, а потім заливаємо рештою тестом.
  10. Відправляємо шарлотку з капустою запікатися приблизно на 35-40 хвилин.
  11. Готовність шарлотки перевіряємо дерев’яною зубочисткою: вона повинна залишатися сухою після того, як її встромили в пиріг. Якщо так, то дістаємо з духовки, даємо йому трохи охолонути і подаємо до столу.

Як ми вже говорили, шарлотка з капустою на кефірі – рецепт універсальний, тому цей пиріг хороший як в гарячому, так і в холодному вигляді. Розріжте його на порційні шматки, присипте злегка зеленню і подавайте з ложкою сметани.

Секрети випічки: як зробити шарлотку з капустою

Пиріг «Шарлотка з капустою на кефірі» робиться дуже просто і швидко, головне – підготувати всі інгредієнти. В першу чергу, заздалегідь дістаємо з холодильника кефір і яйця, вони повинні бути кімнатної температури. Добре промиваємо і готуємо капусту: чим молодша буде качан, тим ніжніше вийде пиріг.

Щоб зробити нашу шарлотку з капустою на кефірі більш різноманітною, в начинку можна додати що-небудь на свій смак.

Це може бути обсмажену цибулю, шматочки бекону, сир, варене яйце, паприка, печериці – та все, що завгодно!

«Шарлотка з капустою на кефірі в мультиварці»: як і в традиційному рецепті, спершу підготуємо начинку і тісто. При необхідності змащуємо чашу мультиварки маслом, а потім викладаємо шарами: тісто – начинка – тісто. Закриваємо і ставимо на режим «Випічка» на 1 годину.

Смачного!