Хоч скільки прикупи баночок, скільки НЕ перепробують, все одно не знайдеш тієї пекучої приправи, яку робили ще років так 30 тому за часів совєтів. Немає тієї сильним смаку і різкості запаху, який би «бив» в ніс, і нам нічого не залишається, окрім як зробити гірчицю гостру з порошку своїми руками. І не варто так панікувати, ну подумаєш, ніколи таку суміш не готували, а починати щось колись потрібно, ось і приступимо до освоєння кулінарної ніші.
За появу гірчиці нам потрібно дякувати французів, які щось першими і намішали пікантний гострий соус з «сльозоточивих» зерен. Ця смакота так сподобалася всім жителям Європи, що зупинити гірчичний бум було вже не можливо.
Ось і покотилася слава про цю спеції до Русі матінці, де її і засіяли в 1765 році вихідці з Німеччини під новою назвою – сарептська, а нині просто, російська гірчиця.
Сьогодні в будь-якому, навіть самому зубожілому магазинчику можна знайти цю приправу, а виробників і сортів її стільки, що й не злічити. Вона робиться з цілісних, роздрібнюваних і мелених насіння з різними прянощами і спеціями, а також з цілим вагоном всяких консервантів, ароматизаторів і Е – добавок, роль яких в цьому продукті в принципі не доречна, оскільки цей пекучий соус самодостатній в усіх відношеннях.
З усім цим промисловим асортиментом ніколи не зрівняється гірчиця домашнього приготування, рецепти якої складалися роками нашими предками і були дбайливо передані нам, щоб ми сьогодні могли куштувати цю неперевершену пекучу пасту з превеликим задоволенням.
Так що не будемо втрачати час і почнемо наш урок на тему: «Як приготувати вдома гірчицю з гірчичного порошку».
Якою водою заливати гірчичний порошок
Може хтось в дитинстві мав честь спостерігати за тим, як створюється кремова «жгучка», яку папка так щедро намазував на хліб під гарячий супчик, або присмачував їй новорічний холодець.
Якщо поколупатися в пам’яті, то можна пригадати, що мама заливала гірчичний порошок окропом. І в цьому була її фатальна помилка.
Самою гарненькою вважається саме та суміш, яка вдаряє в ніс, кинуло до самих мізків так, що сльози течуть з очей. А з гарячою водою цього домогтися можна навряд чи.
Розбавляти гірчичну борошно потрібно, природно, теплою водою, але від висоти температури залежить слабкість продукту на виході. Так що їли хочете пасту «вирви око», то замішуйте на злегка теплою водиці, а якщо легше соус бажаєте, то, відповідно, гарячіше нагріваємо рідина.
Гірчиця з порошку: рецепт класичний
Складові
- Гірчичний порошок – 3 ст. л. з гіркою + –
- Вода очищена – 180-200 мл + –
- Цукровий пісок – 1/2 ч. Л. + –
- Сіль кухонна – 1 / ч. Л. + –
- Соняшникова олія – 1,5-2 ч. Л. + –
Приготування домашньої гірчиці
Перший варіант є класичним, без оцту і будь-яких прянощів.
- Отже, заливаємо порошок водою в пропорції 1: 4, перемішуємо і залишаємо годинок так на 10-12 в теплі.
- Через призначений час ми виявляємо, що на поверхні маси зібралося трохи зайвої вологи, яку нам потрібно максимально акуратно злити.
- Тепер присмачуємо суміш цукром, сіллю, маслом і готово.
З заявленої кількості інгредієнтів виходить повна 100 грамова баночка, яку потрібно тримати в холодильнику.
Як зробити гостру гірчицю з порошку (відео рецепт)
Домашня «Російська» гірчиця
В принципі, гірчиця гостра російська з гірчичного порошку рецепт приготування має досить простий, а даний спосіб і зовсім найлегша. Реалізувати його в домашніх умовах не складе абсолютно ніяких труднощів, головне знати, як правильно її робити, як розвести і як заварити.
А також важливий момент з додаванням спецій і оцту, завдяки яким смак пасти набуває особливі ароматні нотки.
Складові
- Гірчичний порошок – 100 г;
- Вода – 125 мл;
- Оцтовий розчин 3% – 125 мл;
- Олія соняшникова – 2 ст.л .;
- Цукровий пісок – 1 ст.л .;
- Сіль кухонна – 1 ч.л .;
- Лаврушка – 2 листочка;
- Кориця – на кінчику ч.л .;
- Гвоздика – 1-2 шт .;
Як зробити гірчицю в домашніх умовах
- У каструльку наливаємо воду. Додаємо в неї всі спеції, сіль і цукор, після чого ставимо на плиту і доводимо до кипіння.
- Почекавши, поки ароматний навар подостинет, проціджуємо його, всипаємо до нього порошок гірчиці та ретельно перемішуємо до однорідності.
- Далі додаємо до нашої «каші» масло і оцет і змішуємо до однорідної рідкуватий консистенції.
- Переклавши отриману масу в Стеклянка, залишаємо її настоятися 24 години, після чого гірчицю по-російськи можна вважати готовою.
Така «термоядерна» приправка стане ідеальним доповненням до м’ясних страв, а також для змішування з майонезом при заправці салатів.
Домашня гірчиця «Російська» (відеорецепт)
Домашня гірчиця з порошку на огірковому розсолі
Розслаблятися поки рано, адже у нас в запасі є ще один рецепт. Робиться соус швидко і просто, а взимку, коли його присутність в раціоні харчування як ніколи актуально, так би мовити, для зігріву, розсолу у всіх будинках хоч відбавляй.
Взагалі тут не принципово використовувати огірковий маринад, цілком згодиться і капустяний, і помідорний, і будь-який інший. Єдиний момент – це строгий контроль кількості цукру, оскільки в одному варіанті рідини для консервантів цього солодкого продукту може бути з надлишком, а в іншому він може бути відсутнім зовсім.
Складові
- Гірчиця порошкова – ½ ст .;
- Маринад – скільки візьме;
- Цукровий пісок – ½ ч.л .;
- Олія соняшникова – 1 ч.л .;
Приготування
- У поглибленої посуді розводимо гірчичну борошно з цукром і розсолом до необхідної кондиції.
- Перекладаємо склад, в банку і закриваємо її.
- Ми залишаємо в теплі наповнений посудину на 8 годин, після чого зливаємо надлишки рідини, додаємо масло, змішуємо і можна вживати.
Готувати з розсолом гірчицю з порошку ми можемо як таким простим способом, так і з додаванням червоного перцю, гвоздики, мускатного горіха і інших прянощів на ваш смак.
Увага! Якщо в рецепті використовується маринад без оцту, наприклад від квашеної капусти, то можете сміливо додати розведеної у воді 3% есенції, або яблучної кислоти.
Тепер, коли ми з успіхом засвоїли цю нескладну науку, як зробити гірчицю своїми руками, ми можемо переходити до більш складним завданням. Наприклад, спробуйте виготовити гостру масу не з готового порошку, а перемолу в кавомолці чорні і білі зерна цієї рослини, адже в такому випадку продукція гарантовано матиме більше вітамінів та інших корисних включень.